måndag 12 juli 2010

Årsdagen av Srebrenica


Så här på årsdagen av Srebrenica-massakern minns tiotusentals tillbaka.
Vi som var på Tuzla Airbase under den perioden minns särskilt arbetet med mottagningen av de tusentals flyktingar som överlevt massakern och sökte skydd hos Nordbat 2 ingående i UNPROFOR.
Jag hoppas att vi aldrig behöver uppleva något liknande igen.

Tidigare i ämnet: Tuzla Airbase och flyktingarna

söndag 11 juli 2010

Bra om Afghanistan-insatsen

Expressens Anna Dahlberg har skriver i dag en bra ledare. Det är skönt med nyanserade inspel i debatten om Afghanistan, något som det tyvärr är sparsamt med.

Annas huvudpoäng:
Sluta prata slutdatum för ISAF-insatsen, Afghanistan behöver en hjälp som är uthållig.

Jag håller med henne.


I norr där svenskarna håller till är utvecklingen betydligt ljusare än i söder. Det innebär dock inte att Sverige kan sätta upp något slutdatum för stödet till Afghanistan.

tisdag 6 juli 2010

Gallup-undersökning hos Wiseman

Med anledning av det nya* avtalet för Försvarsmaktsanställda och den internationella tjänstgöringsplikt som det innehåller har Wisemans Wisdoms ordnat en Gallup-undersökning.
Jag uppmanar alla FM-anställda att svara på de tre frågorna som Wiseman ställer.

Självklart har jag själv redan svarat.
Jag är positiv till internationell tjänst och tycker i grund och botten att det är självklart att anställda omfattas av skyldighet att tjänstgöra där Staten säger att vi ska jobba. Införandet är dock under all kritik, som vanligt. Att skicka ut avtalet i semestertider är fruktansvärt dåligt och jag hoppas att någon ansvarig får på tafsen för det.



*"Nya" är egentligen missvisande eftersom alla nyanställda från 2004 och framåt har internationell tjänstgöringsskyldighet i sina avtal. Avtalet har alltså funnits i sex år och det har inte hörts något från officerskadern förrän ifjol. Då var det personal som skulle gå nivåhöjande utbildning som fick kravet att skriva på och även då var det i semestertider.
Jag kan tycka att officerskadern borde ha reagerat långt tidigare. Det är ganska sent att gör det nu.

Men men, inlägget handlade ju om att rösta hos Wiseman. Gör det nu!

torsdag 1 juli 2010

Hot mot anhöriga

Expressen ochAftonbladet har idag publicerat uppgifter om att anhöriga till utlandssoldater hotats per telefon och sms. Uppgiften kommer från den Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten MUST:s årsrapport för 2009. MUST anger att det troligtvis är avlyssning i Afghanistan som gör att förövarna får möjlighet till detta.

Det här är ingen nyhet även om det framstår som det. Redan för tre år sedan förekom oönskade påringningar från Afghanistan. Förmodligen har det tystats eller stabsarbetats bort.
Under missionsutbildningarna har inte uppgifterna kommit fram och framförallt inte under rekryteringen till Utlandsstyrkan.
Bland det första en person gör när han/hon kommer av ett flygplan är att slå igång telefonen och sedan skicka hem ett meddelande om att allt är bra. Då har buset fått precis vad de vill ha: numret till din närmaste. Att det dessutom slarvas med personuppgifter i FM i övrigt gör pusslet lätt att lägga för den som vill.

Hotbilden mot svensk personal är högre än vad många tycks tro. Hotbilden omfattar även anhöriga. HKV har ändrat om klassningen av personuppgifter för personal ingående i ISAF, vilket var väldigt välkommet. Likaså börjar organisationen anamma seder som värnar om personlig integritet såsom nyttjandet av endast förnamn istället för för- och efternamn i tid och otid (Det sistnämnda gjorde dock en general på besök i Afghanistan bestört).

En god säkerhet omfattar mer än bara organisationens rutiner. Det är du själv som till stor del skapar din egen säkerhet. Betänk det innan internationell insats och betänk dina telefon- och internetvanor. Är kortet på ditt barn på Facebook så mycket värt att du är beredd att töja på säkerheten?

Tips till den blivande utlandssoldaten: Köp två oregistrerade kontantkortstelefoner med oregistrerade kontantkort. Den ena lämnar du hemma till din respektive, den andra tar du med dig. Om den där hemma vill dig något skickar vederbörande ett sms och du ringer upp via welfaretelefonen som kontingenten tillhandahåller. Det gör livet svårare för buset.


Jag har tidigare berört ämnet i detta inlägg: Aningslös Säkerhetstjänst?