måndag 28 januari 2013

Den hemlige bloggaren


Expressen skriver idag en oväntat bra artikel om bloggrannen Wisemans Wisdoms. Flera höjdare uttalar sig bland andra försvarspolitikern Peter Hultqvist (S):

-Han [Wiseman] och många andra bloggare har djup kunskap och granskar försvaret kritiskt. Han behöver inte tala om vem han är. Är man ute efter kunskap kan man ha nytta, säger Peter Hultqvist.

Det är tydligt att moderna media har kommit förbi anonymitetens hinder som hindrat gammelmedia. Att Wiseman mfl. är anonyma utgör inte längre något hinder för att budskap ska komma ut och tas emot på för avsett sätt. Mina skäl att vara anonym är de som beskrivs i texten och det viktigaste är att mina ord ska få stå för sitt innehåll utan att bli "besmittade" av den grad och därmed status jag har i det militära systemet, antingen den anses vara för låg eller för hög. Risken för repressalier bedömer jag för egen del som låg.


Bloggarna ansågs för några år sedan som ett gissel men Försvarsmaktens Informationsdirektör Erik Lagersten har anammat modern kommunikation och bejakar den debatt som förs på internet.

-Vi bejakar utvecklingen. Bloggarna gynnar Försvarsmaktens verksamhet. Vi får mycket pisk. Det är positivt, det får man leva med, säger Erik Lagersten.

Lagersten har gått så långt att Försvarsmaktens egna blogg-portal hämtar inlägg från externa försvarsbloggar. Det är järvt och mycket gynnsamt för försvarsdebatten. Wiseman var en av de första försvarsbloggarna och är den absolut största och mest inflytelserika.

-Wiseman är förvisso anonym, men mycket är intressant och relevant. Ett ämne som dyker upp på hans blogg kan bli en fråga i riksdagen inom en vecka. Så det är en informationskälla vi måste förhålla oss till, vi bemöter, kommenterar och ger underlag till politiken, säger Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten.


Expressen skriver också om att fler och fler bloggare väljer att kliva ut ur anonymiteten, något som Morgonsur just har gjort. Han är ingen renodlad försvarsbloggare men bör omnämnas i sammanhanget. Inte minst hans Bosnien-skildringar är mycket läsvärda. Huruvida Cynisk väljer att avanonymisera sig återstår att se. Det är många som vet vem jag redan, jag är inte alls så hemlig som Wiseman och inte heller så framstående. Wiseman förtjänar allt beröm och borde få någon form av utmärkelse om han väljer att kliva fram. Varför inte Försvarsmaktens Förtjänstmedalj?

I en faktaruta tillhörande artikeln nämns några andra försvarsbloggare; SkipperSinuhes samtal och Cynismer. Det är givetvis smickrande att förekomma i dessa sammanhang även om det aldrig varit något mål i sig.

/C

6 kommentarer:

 1. Det här håller på att bli genant…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äh, sluta nu. Det är på tiden att du uppmärksammas.

   Radera
  2. Var tydligen för snabb att kommentera på din blogg då inlägget här fastnade i rymden. Nytt försök:
   Ta åt dig, W! Dina faktaunderlag och konklusioner är mer värt än den försvarsinfo jag fick under min tid på Karlberg på 202.qrzn. Iom att jag jobbar i firman med just utbildning så är det roligt att se hur kadetter mfl refererar till dina inlägg, så även jag (så länge jag hittar referenser till dem) :)
   Fortsätt så, fotnota lite mer så har du en bok som utraderar Agrell, Holmström, Wilderäng och Yden med hästlängder!

   Radera
 2. Wiseman. genant eller ej. faktum är att du ensam gjort mer för svensk försvarsupplysning än någon annan. Du borde få en tapperhetsmedalj. :)

  SvaraRadera
 3. Inte alla som håller med om detta inom FM.
  Det är alltid lättare att så splittring och illvilja än att gå i spetsen och att höja moralen och få folk att öka sina prestationer.

  FM behöver coacher som kan få laget att nya nya höjder,,,bloggare behöver sportkrönikörer som bara lyfter upp problem.

  Undrar var wiseman är inom HKV för den sektionen borde ju lysa klarast av alla med oändliga orderverk och fantastiska produkter som skapar lugn och ro åt omgivningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där gjorde inte mig klokare. Vad menar du med att bloggare behöver sportkrönikörer? Du kanske snarare ska se försvarsbloggare som krönikörer som faktiskt beskriver hur det är till skillnad för de politiska tjänstemännen som marknadsför sin partipolitik?

   Att FM behöver coacher är nys. FM behöver chefer och ledare som kan analysera läget och fatta beslut. Men vad FM behöver än mer är en sund politisk ledning från riksdag och regering.

   Radera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.