fredag 22 mars 2013

Börja lyssna, politiker!

Jag följer med intresse politiker från alla etablerade partier på nätet. Nej, jag är ingen stalker utan jag följer deras uttalanden i diverse medier och deras twittrande. Framförallt är det ju försvarsfrågor som intresserar mig mest och då är det ett tiotal politiker som är i fokus.
På sistone har dock politiker från andra områden (tex socialförvaltning) engagerat sig på grund av hanteringen av Försvarsmaktens tolkar i Afghanistan. Det är väldigt intressant att se dessa inbegripa sig i samtal och diskussion om försvarsrelaterade saker. Särskilt intressant är att se med vilken inställning de engagerar sig. Tyvärr så präglas inte den inställningen av ödmjukhet inför ett mindre inläst och bekvämt sakområde utan som vanligt är inställningen arrogant och ignorant.

Min syn på Sveriges rikspolitiker blir allt mer svart. Gång efter annan visar de att de inte är att lita på och att deras syn på rätt och riktighet ligger långt ifrån min ändå liberala uppfostran. Många politiker sätter sig över myndigheterna och tror sig själva veta bättre än Sveriges samlade expertis. Inom försvarssektorn förekommer det väldigt ofta. Politiker anser sig själv vara bättre på att bedöma säkerhetshot än Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten (MUST) och bättre på att bedöma försvarsförmåga och -behov än Försvarsmaktens Högkvarter. I många fall är Försvarsdepartementet inne och petar i saker som de inte borde och fäller krokben på hela systemet.


En liten brasklapp:
Det kan vara så att många politiker inte behärskar nya media och att de därför framstår som rena idioter. Att sätta Twitter i händerna på en politiker kan vara som att sätta en sprayflaska i händerna på en 12-åring från miljonprojekten, det blir inte konst direkt.


Hur som helst så är mitt förtroende för politiker i gemen nedsatt och mitt förtroende för försvarspolitiker helt bortblåst. Det finns bra folk i det politiska skiktet, jag vet, men de hamnar i skuggan av alla arroganta och självupptagna jönsar.

Börja lyssna på era myndigheter, politiker!


/C

13 kommentarer:

 1. "som att sätta en sprayflaska i händerna på en 12-åring från miljonprojekten,"

  Hur tänkte du när du skrev det? Gick det inte lite för fort?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det gick inte alls för fort utan det var helt medvetet och avsåg en nybörjare inom graffiti-konsten.

   Vissa twittrare är hellre än bra, minst sagt. Det är dock väldigt olyckligt när dessa är riksdagspolitiker.

   Radera
 2. Jag skrattade men folk kommer att använda det som ursäkt för att ignorera sakfrågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då innebär det att de läst åtminstone. Ett frö är då sått.

   Radera
 3. Givetvis finns det rikspolitiker som är arroganta och som uttalar sig om sådant de inte vet något om. Tror man att man själv skulle bli en bra politiker (särskilt att vara verksam inom något sakområde man själv inte är expert på) så är det inget som hindrar en att engagera sig i ett parti.

  Det finns dock stora problem med att genomgående lyssna på myndigheterna och det är att dessa sällan klarar av att ta ansvar för helheten. Fick myndigheterna själva välja skulle de alltid få mer pengar och få lagar anpassade efter myndigheternas egna behov och så vidare...

  SvaraRadera
 4. Du får gärna dela med dig av dylika texter, eventuellt anonymiserade (fast helst inte, har de skrivit på internet så ska de väl stå för det). Jag är inte med på kvittertåget och har dålig koll på var politiker skriver.

  SvaraRadera
 5. Jag håller med! Politikerna är nya adeln - självutnämnda dessutom. Att generellt kunna avancera ur ett ungdomsförbund, utan att passera "riktigt jobb och vardagliga möten med fotfolk", till rikets styrande säten är absurt. Samtidigt matar vi dessa självupphöjda människor med förövade föreställningar samtidigt som tassande karriärister säljer både kamrater och moral för att vinna deras gunst. Karriärskorruptionen inom myndigheter och politik måste få ett slut.
  //Kavallerist

  SvaraRadera
 6. Förstånd, intelligens och ansvar saknas inom svensk politik. Hur kan man utse en vapenvägrare (Tolgfors) till försvarsminister? Och hur kan man utse en statsfiende (Reinfeldt) till statsminister? Svenska politiker är definitivt inte normalt funtade.

  SvaraRadera
 7. Om myndigheten uppenbart vill driva en aldeles egen (säkerhets/utrikes)politisk agenda, så tycker jag det är strålande om politikerna inte lyssnar mer än nödvändigt.

  Det är svårt att tolka FML's agerande under de senaste fem-tio åren på annat sätt än att de väldigt, väldigt gärna vill in i NATO, och nog kan tänka sig att göra ett sådant beslut 'oundvikligt'.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De svenska regeringarna har tvingat in Sverige i ett läge där anslutning till NATO är det enda realistiska valet. Det är därför fullt naturligt att de ansvariga för det militära försvaret (FML) anser att vi bör ta det steget. Det är således inte alls "uppenbart" att de vill driva en egen politisk agenda utan man jobbar för Sveriges säkerhet i linje med de politiska besluten. Skillnaden är att man inte behöver spela inrikespolitiskt spel såsom de folkvalda måste utan man kan prata klarspråk.

   Tidigare valde Sverige att mörka samarbetet med NATO, något som nu inte är nödvändigt.

   Radera
 8. Politiker blir de som inte duger till något annat. Det enda som behövs är en välsmord käft placerad i ett för övrigt tomt kranium.

  SvaraRadera
 9. Nedmontering av Försvarsmakten, massinvandring, gullande och lullande med kriminella, landet mjölk och honung för Rumänska tiggare, en skola i brant utförslöpa, de lättkränktas boning, en starkt beskuren yttrande- och åsiktsfrihet... Det hela är så sorgligt att det blir humoristiskt. Det är svårt att ta någon av våra politiker på allvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där snacket om invandring får du köra någon annanstans Folke, inte på Cynismer.

   Radera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.