tisdag 23 april 2013

Det svenska uppvaknandet

Så kom det alltså till slut, det svenska uppvaknandet? Den bistra upptäckten att världen inte är så fredlig och att försvaret är så nedmonterat att inte ens incidentberedskapen fungerar som sig bör.

Ryssland har anflugit mot Sverige med bombplan med eskort och Sverige har inte skickat upp sin incidentrote. De svenska planen stod på backen och Väpnaren beskriver på ett bra sätt varför det är som det är i Flygvapnet: Flygvapnets förmåga, ett inlägg som också publicerats på Newsmill.
I övrigt har Wiseman och Skipper skrivit bra om det inträffade och de politiska reaktionerna.

I ett uppföljande inlägg av Skipper har de politiska utspelen belysts djupare och en kommentar angående Flygvapnets förmåga under invasionsförsvaret är särskilt anmärkningsvärd:

"Jag är ledsen att säga det men vi hade inte Jaktberedskap H24 på den tiden heller. Jag kommer ihåg när jag såg filmen Fredens Hav första gången hur irriterad jag blev på Christer Åhströms snack om Jaktberedskap dygnet runt. Det är helt enkelt inte sant. Visst fanns det några dygn som vi hade Jaktberedskap H24 men det var mycket mycket få gånger. Varenda Strilare vet hur det ligger till."

Om det stämmer finns det nog en skara grånade makthavare inom och utom Försvarsmakten som har en del att förklara.

/C

8 kommentarer:

 1. Det finns sannolikt en skara grånade makthavare både utom och inom Försvarsmakten som har en hel del att förklara i både en och annan fråga.

  SvaraRadera
 2. Det fanns inga plan ens den helgen och ingen personal heller. Bara luftövervakningen arbetade.

  SvaraRadera
 3. Om det fanns jaktberedskap H24 är en definitionsfråga...

  Det fanns beredskapsnivåer där piloterna kunde sova på hotell i Visby och det skulle få ta en timme att få flygplanen i luften. Helt beroende på hur omvärldsläget bedömdes.

  Den stora skillnaden nu mot förr är att jag tvivlar starkt på att man hade valt att ha den beredskapsnivån under en sovjetisk flygövning...

  SvaraRadera
 4. Om vi nu skall ha dessa gasbrännare, som vi skattebetalare finansierat (r) så skall vi väl banne mig använda dem. Det måste ju vara den bästa övningen att flyga skarp incident beredskap, eller?
  Ok, det kanske är "sexigare" att styra runt över Nevada eller Holland, vad vet jag? Hotellen kanske är bättre där än på Gotland eller i Uppsala.....
  För övrigt blir man ju mållös efter att höra den ene försvarutskotts "tomten" efter den andre skjuta sig själv i foten och bevisa sin oduglighet!

  SvaraRadera
 5. @Anonym 24 april

  Ok, då borde den bästa övningen för ett skytteförband vara att bestrida IBSS eller Högvakt? Eller kanske det är så att man inte övar mot "krigets krav" under sådan tjänst?

  Incidentberedskapen är en fredstida syssla som inte har särskilt mycket med kriget att göra, särskilt inte för de som är uppe och flyger. För de som arbetar inom stril har den kanske lite mer med kriget att göra, men de var ju faktiskt i tjänst också.

  SvaraRadera
 6. Så länge inte 1. Sverige på allvar blir hotat eller 2. Försvarsmakten gör något åt köttberget med överstelöjtnanter och majorer kommer försvarsmakten få mera pengar. Jag hoopas att det blir nr2 som sker.

  Anders Borg

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 8. Nu börjar det bli annat ljud i försvarsdebatten.

  SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.