fredag 11 januari 2013

Luften ur?

Som vissa läsare säkert har noterat har det inte skrivits mycket på Cynismer på länge. Det finns flera anledningar till det, bland annat arbetsrelaterade orsaker, men den absolut viktigaste anledningen är att intresset för att diskutera försvarsrelaterade frågor är ganska lågt hos oss just nu. Det är inte för att det inte finns saker att diskutera (för det gör det absolut) utan på grund av ansvariga politikers beteenden. Man ska inte låta sig tryckas ner av andra så enkelt, jag vet, men de moderata försvarspolitikernas arrogans har blivit för mycket.

Skildringar och redovisningar från Försvarsmakten och försvarsbloggare viftas bort och politikerna sätter sig över yrkesmännen och hävdar att de själva vet bättre om läget i Försvarsmakten. Enligt moderata politiker är allt frid och fröjd, Försvarsmakten är i balans (liksom dess ekonomi) och Sverige kan försvaras såsom sig bör. Att Försvarsmakten och dess anställda inte håller med spelar ingen roll. Moderaterna vet bäst.

Att de inte lyssnar på försvarsbloggare kan jag köpa men att de inte lyssnar på Försvarsmaktens officiella rapportering och Överbefälhavaren är gravt. De själva har inte kompetensen att avgöra läget för och skicket på försvaret. De är därför beroende av rapportering från FM och bör ha ett mer sakligt och ödmjukt förhållningssätt till informationen de får via de officiella kanalerna.

Den attityd som (vissa) moderata politiker uppvisar på bloggar och Twitter får mig att inte bara ta en paus i bloggandet utan jag har också bestämt mig för att inte rösta på Moderaterna i kommande val. De som är aktiva på Twitter förstår vad jag menar och vilka det handlar om. Till övriga kan jag säga att framstående moderata politiker i försvarsdebatten inte för sig som vuxna ansvarstagande individer. Tyvärr får det sådan påverkan på hela debatten att jag helt sonika har tappat lusten. Av mig som statlig tjänsteman avkrävs saklighet, ansvarstagande och noggrannhet. Vad krävs av en politiker?


På Cynismer har luften kanske gått ur men på Wisemans Wisdoms och Skipper är det fullt ös och nu stundar Folk och Försvars rikskonferens. Det finns gott om ämnen att diskutera och debattera och jag välkomnar folk att inkomma med gästinlägg. Cynismer försöker hålla sig till jordnära ämnen men även inlägg om försvarsärenden på politisk nivå välkomnas.


/C

9 kommentarer:

 1. Måste säga att det är väldigt synd att du slutar skriva. Även om det är många inom försvaret (så även jag själv) som anser att något är fel inom försvarspolitiken är det ännu inte allt för många som yttar sig offentligt om detta. Om det beror på rädsla för konsekvenser i jobbet eller någon form av lojalitet till Försvarsmakten kan jag inte svara på.

  När tystnaden råder från försvarsmaktens håll, politikerna låtsas som att allt är frid och fröjd är det försvarsbloggarna media vänder sig till. Hur ska samhället annars få reda på hur det egentligen ligger till?

  /Fredrik

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Full förståelse för ditt beslut. Ändå anser jag det tråkigt. Alla har inte pennans gåva och några bör ge sig till tals för oss som är mindre förmögna att att i skrift uttrycka våra kräkreflexer över den nya försvarsmakten.

  SvaraRadera
 3. Erkänner att Cynismer har aldrig varit nära min Top-10 bloggar som måste besökas varje dag då det inte uppdaterats såsom vi är vana från Corny(...copia?), men den har ständigt funnits där för sin kompetens i detaljer när det väl skrivits något. (Noll kritik från mig ang inlägg/dag. Enbart positivt menat att perfektionen i inläggen är nära 100%)

  Det positiva med nedläggningen är att det blir väldigt mycket tid för bloggarna att detaljstudera och kommentera andra bloggar (may God have mercy on their souls...)

  Bra jobbat, synd ni slutar, på återseende garanterat! Hatten av från mig!  SvaraRadera
 4. Moderaterna tappade min röst redan förra valet. Nu lutar det åt att Alliansen tappar den helt och hållet, blir troligen soffan för mig det här valet.

  SvaraRadera
 5. Jag börjar seriöst överväga att rösta på KD. Det trodde jag inte vid förra valet.

  /Snopen och besviken - men ger f-n inte upp!

  SvaraRadera
 6. Tack för kommentarer.

  Vi har inte lagt ner bloggen helt och hållet utan jag har bara förklarat varför inläggsfrekvensen är så låg. Möjligtvis kommer vi igång igen.

  SvaraRadera
 7. Ungefär som en annan alltså :http://insatsen.blogspot.se/2012/06/rattshaveristens-klagan.html

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 8. Cynismer har inte publicerat varje dag, men kvalitén har alltid varit bra med intressanta inlägg.

  Kanske finns det för många försvarsbloggsidor? Kanske bättre med en större portal med fler inlägg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag uppskattar personligen att bloggarna ligger på egna sidor. Blir mycket enklare att följa vem som skriver vad, man lär liksom känna skribenten bättre. Som portal finns ju newsmill som jag dock tycker håller lägre kvalitet genereltt.

   Radera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.