torsdag 27 juni 2013

Bästa rekryteringen

I tisdags genomfördes uppvisningsflygningar med JAS 39 Gripen i Linköping. Ett flygplan gjorde höghastighetsmanövrar, loopade, snurrade, dök, svängde och allsköns konster, allt på mycket låg höjd.
Detta skedde vid den civila flygplatsen och allt kunde bevittnas av flanörer i östra delarna av staden.

Samtidigt pågick ett par idrottsläger för ungdomar i staden. Dessa fick möjligheten att se militärens version av formel 1, 100 m, Stanley Cup eller vilken topsport man nu identifierar sig med. Det var hundratals ungdomar som stod och blickade mot skyn. Garanterat blev ett antal mycket mer intresserade av det militära. Jag hörde flera upphetsade kommentarer efteråt. Det var det ballaste de sett!

Att visa upp bra verksamhet är den bästa rekryteringen.

/C

7 kommentarer:

 1. Hade FM någon personal på backen som kunde fånga intresset?

  SvaraRadera
 2. FM borde akta sig för plus och konsumentverket bara....

  Jag är alldeles övertygad om att Sverker (han som hade plus - inte att förväxla med den andre Sverker) skulle kört FM:s glättiga och med halvsanningar draperade trycksaker i den stora röda tunnan.

  Personligen tror jag inte på nuvarande personalförsörjningssystem, främst av den enkla anledningen att statsmakterna inte vill betala vad det kostar. Nu har prislappen visat sig vara för hög, då skruvas systemet om - och vi ska komma ihåg några saker:

  Nuvarande personalförsörjningssystem skapades i tron om att man skulle spara pengar.

  Det röstades genom riksdagen med tre (3) rösters marginal.

  Det har blivit uppenbart att idén med en svensk expeditionskår som ska släcka oroshärdar i långtbortistan inte längre är politisk gångbar. Ingen expeditionskår = inget behov av anställda soldater.

  Fokus ligger nu på det nationella försvaret - som även ska vara dimensionerande. Den lilla operettförsvarsmakt som finns kvar kan inte både och. Den långa återtagning nationellt som vi har framför oss kommer att kräva allt fokus om den ska bli framgångsrik.

  Det börjar även gå upp för "raketforskarna" att deras glättiga power point-bilder om hur mycket mindre tid en specialistofficer tillbringar skulle tillbringa i skolbänken inte tålde kontakt med verkligheten, alltså blir det inte så stor besparing som PP-fantasierna gav vid handen. Dessutom har vi ju redan specialistofficerare ut NBO fast med en betydligt gedignare utbildning och med graden lt, kn och en och annan mj.


  Jag är ganska övertygad om att vi innan 2020 har återupplivat värnplikten, förmodligen i en annan form - men ändock värnplikt. Som sagt - värnplikten gjordes VILANDE med tre (3) rösters övervikt. Det finns inte en politiker som är beredd att betala prislappen för nuvarande personalförsörjningssystem - och tidpunkten när bluffen synas närmar sig. Det går inte att skjuta upp införandet av IO 14 hur länge som helst - full bemannad, materiell uppfyllt, gripar här och nu - eller hur nu lögnerna formulerats....

  SvaraRadera
 3. @Trident

  Lite av Fylkings "Äntligen!" då.

  Märkligt bara att pendeln skall behöva gå så lång ut från mitten innan den börjar svänga tillbaka.

  SvaraRadera
 4. @TRIDENT

  Vi har ju 14 sökande till varje plats, så vad är problemet?

  SvaraRadera
 5. "allt på mycket låg höjd." Du menar att det var ryssar där ?
  (Vissa kommer att förstå detta, andra inte...)

  /Ulf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var höjden som var låg, inte nivån. :-)

   Radera
 6. @ Trident: Jag är inte så säker på att värnplikten kommer tillbaka. Det kräver en ordentlig kris där hela beredskapen prövas, in i varje detalj. Något som synar bluffen med det nuvarande systemet. Inträffar det inte en sådan kris så kommer ingenting att förändras. Och då har vi en Försvarsmakt som inte håller måttet. Men vem bryr sig? Inte våra politiker i alla fall. Jämlikhet, kvotering, barn och omsorg är det som vinner röster, ingenting annat. Makten är allt som betyder något för politikergänget.

  SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.