lördag 19 juni 2010

En del av mitt hjärta...


Jag vill slå ett slag för boken "En del av mitt hjärta lämnar jag kvar" av Diana Janse - ISBN 9789150112030.
Adlibris.com skriver: "En gripande skildring av en av världens mest omtalade platser just nu - Afghanistan. Den unga svenska diplomaten Diana Janse kastas in i ett liv långt från salonger och cocktailpartyn när hon söker en UD-tjänst med placering i Kabul. Plötsligt handlar vardagen om att lyckas få elektricitet till bostaden några timmar varje dygn, att hitta människor att lita på när ingenting fungerar och att längta hem. På mindre än två år förändras hela hennes världsbild för gott."

Boken är en naken och avskalad skildring om Dianas tid i Afghanistan och den beskriver landet helt makalöst bra. Jag känner igen mig i varenda stavelse.
Afghanistan är ett fantastiskt land som bebos av det kärvaste av folk. Jag har också lämnat en gnutta av mitt hjärta i Afghanistan, det lilla jag hade kvar. Det mesta har jag lämnat efter mig i andra tidigare insatser.

Diana synliggör också en känsla av utanförskap i kontakten med det svenska samhället. Detta utanförskap är helt i jämförelse med den alienation som många utlandssoldater känt i anslutning till deras mission. Livet i Afghanistan (eller annat område) är så olikt livet där hemma, prioriteringarna annorlunda, villkoren olika, värderingarna ändras.
Boken bör absolut läsas av alla blivande och varande ISAF-soldater och framförallt deras anhöriga. Genom att läsa Dianas utlämnande skildring så kan man få insikt om hur det kan vara för de där ute.


Tack Diana för att du delade med dig!

3 kommentarer:

 1. Tack för boktipset Cynisk. Själv så har jag fått beordrad sommarläsning av en kollega.

  Staffan Heimerson - "Promenad i Absurdien"
  Ahmed Rashid - "Talibanerna" och "Jihad"

  SvaraRadera
 2. Jag har bara erfarenhet av längre utlandsvistelser i Europa. Jag har också känt den bristande förståelsen då jag har berättat om förhållande i dessa länder.

  SvaraRadera
 3. Ja, man behöver inte åka långt från Sverige för att uppleva vitt skilda levnadsförutsättningar som påverkar ens uppfattning om världen.

  SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.