fredag 30 november 2012

Recension: Operation Nordvind

Sent omsider kommer här en kortare recension av Kaj Karlssons actionroman Operation Nordvind (ISBN: 978-91-6337-321-3). Karlsson är reservofficer och kustjägare som utbildats vid Försvarsmaktens specialförband Särskilda Skyddsgruppen SSG.Storyn handlar om en före detta elitsoldat som dras in i en statsunderstödd terrorismhärva och som tvingas att ta egna initiativ då samhället inte gör sitt jobb. Nätverk aktiveras och även ljusskygga delar av underrättelsetjänsten. Det går fort, händelserna kommer slag i slag och det är inte helt lätt att lägga ifrån sig boken och släcka läslampan.

Karlsson känns aningen skeptisk till det allmännas syn på praktisk våldsanvändning och attityden till soldater. Jag övertygad om att det är meningen att det ska uppfattas på det sättet. Berättelsen balanserar mellan moral och rätt, något som författaren själv säkerligen har brottats med som officer.

Språket är utmärkt modernt och detaljerna är nyanserade och delikat balanserade. Det blir inte för mycket målande utan det är rakt på sak utan att för den skull beröva läsaren på upplevelsen.

Något jag ser som brist är att vissa moment i storyn diskas av lite väl snabbt. Det rör sig om ett par strider som faktiskt förtjänar mer berättande. Möjligen var det sånt som redigerats bort för att inte det skulle bli för mycket våld? I så fall redigerades det lite väl hårt. Jag vill ha mer!


Operation Nordvind är en fräsch och modern actionhistoria som absolut ska läsas. Nu väntar jag på Kaj Karlssons nästa verk.

/C

4 kommentarer:

 1. Tack för omdömet! Det är ibland svårt att balansera och hitta en lagom nivå. Våld och strid är ett sådant område.

  Nästa bok är under produktion...

  SvaraRadera
 2. Jag antar att du var cynisk när du skrev recensionen. Jag själv tyckte att läsningen var slöseri med tid. En blek koppia av Jallai. Jallai kan visst också upplevas något fyrkantig men det känns att berättelsen ändå har flera nivåer i sin gråskala. Operation Nordanvind är vara svart-vit. Lite Rambo-stuk fast på ett negativt sätt.

  MJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var inte alls cynisk eller ironisk utan boken tilltalade mig.
   Men jag antar att det inte är alla som tilltalas av det moderna språket som boken är skriven på?

   Radera
  2. Nej, det är inte språket utan allt för enkelspårig handling. Redan från början kunde man ana hur det kommer utveckla sig. Allt är svart/vitt - politik, jobb, mentala tillstånd. Goda mot onda. Cowboys mot indianer. Inga tvivel. Ingen intellektuell utmaning att läsa - alltså ingen njutning. Men tidsfördriv - visst.

   Radera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.