söndag 16 februari 2014

Att bli civil 1

Många har frågat mig om hur det har varit att bli civil. Jag har utlovat en jämförelse men den har fått dröja lite och får anstå en stund till. Det är mycket både på jobbet och vid sidan av. Det kommer lite allmänna reflektioner efterhand i stället. Här är hur det blev när jag slutade.


För mer än ett år sen blev jag uppringd av ett stort tjänsteföretag som erbjöd mig jobb.
Jag sökte tjänstledighet för att prova ny anställning, något som Försvarsmakten brukar godkänna upp till sex månader. Det är ju en bra sak då många känner osäkerhet inför att lämna FM och återgång efter ett halvår är inte ovanligt. Jag var i det avseendet inget undantag. Faktum är att jag tackade nej till det civila jobbet två gånger.

Då vakansläget på enheten var katastrofalt ansåg sig chefen inte kunna godkänna tjänstledigheten för då skulle man inte kunna hävda personalbrist. Det är en strid mot HKV PROD om uppdrag kontra bemanning. Man skulle heller inte kunna rekrytera till den tjänsten om jag skulle stå kvar på den under sex månader. Jag fick alltså säga upp mig för att prova det civila arbetet. Det gjorde väl inte att jag blev mer osäker på karriärbytet, om jag säger så.

Knappa sex månader gick och hela FM fick anställningsstopp, vilket då gjorde att enheten ändå inte fick rekrytera och heller inte återanställa mig, om jag så hade önskat. Hade jag beviljats tjänstledighet hade jag kunnat återgå i tjänst. Ett tydligt exempel på när FM:s interna politik och personalstyrning inte fungerar.


Nu har inte det varit aktuellt med att gå tillbaka på heltid då jag haft en bra första tid på mitt nya jobb. Jag får förtroende och mandat att lösa uppgifter och har ansvar som FM har svårt att ge, all fin utbildning som man ges till trots. Det är den största fördelen med att vara civil; man ges förutsättningar att lyckas med sina uppgifter. Mer om det i kommande inlägg.


/C

5 kommentarer:

 1. Bästa kombinationen är civil firma där flera av kollegorna är ex-officerare, jobbar själv numer i IT branschen och skulle aldrig gå tillbaka //Rune

  SvaraRadera
 2. Välkommen till det civila ljuset!
  4 år sedan för mig, saknar vissa delar - andra inte.

  GMY

  SvaraRadera
 3. Mycket deprimerande läsning för en blivande officer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte positivt att din utbildning kommer att kunna ge dig ett bra jobb? (ett civilt sådant alltså)

   Radera
 4. Tråkigt att läsa, men bra att du själv verkar trivas.
  Hur blir det i fortsättningen med bloggandet tror du? Lägger du ner eller skall försöka fortsätta?

  En annan fråga. Som speciallistofficer, hur ser den civila marknaden ut där? Generellt så att säga. Där har alla inte chefsutbildningar likt kompanichefer och högre.

  SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.