torsdag 14 april 2011

Krig för fred I

Då har SVT:s serie Krig för fred, om afghanistan-insatsen haft premiär.
Avsnittet var godkänt, inte mer. Kanske berodde det på mina förväntningar?
Jag tyckte att det var lite fattigt, att man inte fick förutsättningarna berättade för sig utan helt enkelt kastades in i historien.
Som insatt i skeendena kunde jag tillgodogöra mig avsnittet men hur togs det emot av mindre insatta? Vilken bild får de?

Det har kommit synpunkter på officerarnas ordval och cyniska uttalanden. Att ondgöra sig över sådant är typiskt svenskt. Gemene svensk reflekterar nog inte över det fullständigt naturliga i det.
Exempel på det har varit mångas synpunkter på OMLT-majoren som till synes nöjd efter en bombning: "Nu tar vi lunch".
En självklarhet för många därute och skrämmande cyniskt och politiskt inkorrekt för andra här hemma. Man ondgör sig över uttalandet men har i övrigt inga synpunkter på agerandet, att man faktiskt dödat folk. Det är helt i sin ordning att döda andra men inte att vara nöjd över att få ta lunch?!

Ska sådant inte skildras utan hållas i det fördolda? Nej, det tycker inte ajg. Skildra verkligheten som den är. Är den inte som du önskar dig får du fundera över din lägesuppfattning.


Jag är inte helt nöjd med första avsnittet men väntar med sammantagen värdering när jag sett hela serien. Förhoppningsvis tar det sig.

8 kommentarer:

  1. Det var lite skevt att fokusera så mycket på cyniska uttalanden utan att först beskriva den besvärliga verklighet som föder fram dessa uttalanden.

    Man fick intrycket att man valde dessa uttalanden för effekt, väl medveten om att folket hemma i sofforna inte skulle förstå.

    /Chris Anderson

    SvaraRadera
  2. Det kan vara så Chris och det är synd. Men när vi sett alla avsnitt kanske den besvärliga verkligheten tydliggjorts och man förstår uttalandena?

    SvaraRadera
  3. Förhoppningsvis kommer hela serien att ge en mer komplett bild.

    För den som ställs inför stridens realiteter är soldaternas och officerarnas uttalanden inget anmärkningsvärt. Självklart handlar det om att överleva och komma hem hel. När någon annan skjuter för att döda så blir det självklart en tillfredsställelse att de själva stryker med istället för någon av de egna.

    Det handlar om att talibanerna själva får betala det pris som de har försökt utkräva av oss.

    För den pacifiskt präglade allmänheten kan sådana uttalanden bara vara chockerande och jag tyckte att det fanns tendenser till sådant effektsökeri.

    Men en sak som gjordes bra var att visa att även afghanerna drabbas av talibanerna och att det finns en stark önskan att bli av med dem och en uppskattning för den hjälp som svenskarna ger.

    Så helt illa var det inte.

    /Chris Anderson

    SvaraRadera
  4. Jag håller med dig helt och hållet, Chris.

    SvaraRadera
  5. "Det har kommit synpunkter på officerarnas ordval och cyniska uttalanden. Att ondgöra sig över sådant är typiskt svenskt. Gemene svensk reflekterar nog inte över det fullständigt naturliga i det."

    Lycka till, försvarsmakten...

    SvaraRadera
  6. Om man hade publicerat vad vi sa om diverse parter och övriga i Bosnien i början av 90-talet och dömt det med dagens PK-norm, så hade väl vi alla fått åka hem.

    SvaraRadera
  7. @Anonym 1936:

    Det var låga värden vad det gäller värdegrund och genusvetenskap under de tidiga Bosnienbataljonerna, och alla hade väl inte politisk korrekta värderingar... men satan i gatan vilket bra jobb vi gjorde, och det finns nog inte många civila i Bosnien som anmärker negativt på våra insatser...

    /T14

    SvaraRadera
  8. @T14
    Jag skulle säga att de flesta hade en ganska solid värdegrund, även om den inte överensstämmer med söndagsskolenivån som är det man förknippar med ordet värdegrund nu för tiden.

    Värdegrunden då byggde på en militär verklighet och en gemensam grundsyn på arbetet som skulle göras.

    SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.