torsdag 21 april 2011

Krig för fred II

Andra avsnittet av SVT:s Krig för fred visades igår. Vi fick följa verksamheten ute vid Ali Zayi-hill i området som kallas West of MES av Försvarsmakten.
Området har en dominerande pashutnsk befolkning som är väldigt självständiga och ogärna ser inblandning i deras angelägenheter, något som yttrar sig i deras syn på afghanska myndigheter. Området har varit en samlingspunkt för kriminella och talibananhängare varvid ISAF under 2010 bestämde sig för att ta tag i problemet på allvar och etablerade närvaro på "kullen" som den ryska grushögen benämns internt.


Även detta avsnitt kändes allt för avskalat. Rätt på bara, inget sammanhang och inga förklaringar. Det var bättre än första avsnittet dock. Vad jag saknade var till exempel hur det är att vistas där ute; hur besvärligt det är att ta sig dit (med anledning av IED:er och dylikt); hur läget är i området och sånt.


Intressant var att följa arbetet med tolk och dess våda. Viss diskrepans mellan vad som egentligen sades och vad som översattes blev tydlig, något som de flesta misstänker men som är svårt att bevisa. Tolkarnas jobb är svårt och farligt men är oerhört viktigt. Eftersom Sverige har otroligt svårt att få fram egna svenska tolkar är truppen beroende av lokalanställda för att kunna kommunicera. Det är inte optimalt.

Apropå att kommunicera var det också intressant att ta del av den informationshantering som Tactical Psyops Team (TPT) utför. Informationskrigföringen är väldigt viktig i Afghanistan. Talibaner och andra motståndsgrupper använder sig av informationsoperationer och propaganda för att vinna stöd för sin verksamhet och för att omintetgöra FN och NATO:s arbete. För att nå framgång måste man vinna folkets öra.
Genom att ligga på framkant med informationen får man genomslag för sin bild, menade chefen för TPT:t. Självklart kan man tycka men det är inte lätt att verkställa alla gånger.


Detta andra avsnitt var ganska bra. Fortfarande saknas perspektiv, kontext och miljöbeskrivningar men det kanske kommer? Jag hoppas det.

5 kommentarer:

 1. Jag instämmer i att det saknas ett större sammanhang, vilket gör att serien hittills kännns sönderhackad.

  SvaraRadera
 2. Det är rätt tråkigt att avsnitten bara är 30 minuter långa. Jag själv tillhör plutonen som visades i avsnitt två och var med på mörkerpatrullen som visades. Filmarna var med oss i 10-15 dagar när vi var där och det måste finnas hur mycket material som helst att visa. Det finns åtskilliga timmar från när vi "VP-checkar" oss genom öknen och byn vi måste passera på vägen till kullen. Kan alltid hoppas att SVT lägger upp fler klipp på Play, typ den där vi "firar" jul.

  SvaraRadera
 3. @Anonym 14:27
  Kul att du kommenterar det, fortsätt gärna med det. Att höra från er som är där ute ger en nyanserad bild av programmet.

  Fortsätt fullt ut så att ni kommer hem ordentligt.

  SvaraRadera
 4. Statstelevisionen i vårt västra broderland sänder tydligen också en liknande serie just nu.

  http://www.nrk.no/programmer/sider/norge_i_krig_-_oppdrag_afghanistan/

  Efter att ha sett två avsnit så tycker jag nog at den norska serien känns bättre, helt enkelt för att den är enklare berättad.

  SvaraRadera
 5. Per A:
  Tack för tipset. NRK lyckas med många bra produktioner så detta blir intressant att kolla in!

  /EXC

  SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.