söndag 21 februari 2010

Måtte det sluta nu


Bild: GD


Nu får det vara slutsnöat!

Det är inte pga att jag är less på snöskottning som jag säger det utan det är helt enkelt en fråga om samhället och dess förmåga. Sverige börjar på många håll närma sig smärtgränsen för vad man klarar av när det gäller snö och kyla. Tak rasar ner, trafikkaos och allmänt strul. Hittills har det gått bra men vad händer om det fortsätter snöa?

För 12 år sedan drabbades Gävle av ett toksnöande. Man tog hjälp av Försvarsmakten och Dalregementet eftersom Hälsinge regemente I14 lagts ner frya-fem år tidigare. Försvarsmakten ställde upp med bandvagnar som blev helt avgörande och som räddade ett antal liv. Nu är den funktionen borta. Försvarsmakten är nedmonterad och har inte inte kapacitet att stödja det civila samhället. Den uppgiften är dessutom nedprioriterad.

Med tillräcklig numerär så kan Försvarsmakten både utföra stödåtgärder till det civila och verkställa statens utrikes- och säkerhetspolitik i internationella insatser. Det finns behov av båda företeelserna men det ger också ett ökat behov av personal.

Har vi råd med det? Ja, det har vi.
Av 40 miljarder så är det mycket som återgår direkt till staten i form av olika avgifter, hyror till Fortverket, skatter, mm. Den egentliga kostnaden för FM torde ligga på någonstans kring 25-26 miljarder.
Med en annan ekonomistyrning så skulle det kunna vara möjligt att öka numerären utan att det behöver kosta skattebetalarna något. Jag tror att många skulle vilja ha en bättre krishanteringsförmåga.

3 kommentarer:

 1. Man slår sig för bröstet med insatt insatsförsvar sen ett antal år tillbaka. På senare tid har man även fötydligat att detta även ska vara användbart och tillgängligt.
  Jag är inte någon hardcore invasionsförsvarskramare eller Kalla Kriget-romantiker, men någonstans i själen så sitter det trots allt en liten pojke som har synpunkter på Kungens tolkning av UniBest ...
  Det är för mig ganska klart att det finns en hel del saker som det dumma/dåliga/dammiga/stela/mossiga invasionsförsvaret faktiskt kunde hantera bättre och snabbare än totalförsvaret kan hantera idag.
  Må så vara stöd till civila samhället, hävdande av territoriell integritet eller gudbevars i en del fall internationella insatser.

  Det var inte bättre förr, det vara bara dåligt på ett annorlunda vis.

  SvaraRadera
 2. Jag minns vintern för 12 år sedan. Vid detta tillfälle ombaserade F16:s två jaktdivisioner till Tierpsbasen för en planerad veckoövning. Efter första passets landning ramlade det ner en meter snö från himlen. Det tog två veckor innan alla Viggar var framskottade och kunde flyga hem igen.

  Appropå tågdebaclet:
  "Inte märkligt att inte spåren hinner snöröjas... Det finns ju varken folk eller fordon för detta. Har själv jobbat 23 år inom banverket o allt har ju fokuserats på byråkrati´n och interndebitering, alla ska sitta o kalkylera o dokumentera, skicka fakturor till varandra. Fordon har dragits in/skrotats.Nya entreprenörer som drar ner anbud ger mindre arbetare i spåret och sämre/mindre antal fördon. Olycklig spiral men har hållt på i ca 15 år, men detta oväder kanske ger ökade anslag. Tyvärr gör detta att de få som är i spåret får jobba längre arbetspass och ofta ensamma. det syns i olycksstatistiken. Pengarna är ledstjärnan"
  Känns detta igen från försvarsdebatten?

  SvaraRadera
 3. Det blir dessutom intressant att se nästa del i uppvaknandet när allt det här ska smälta bort också ...

  SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.