fredag 6 maj 2011

Nya besparingar!

Försvarsmaktens kvartalsrapport är klar, utgiven och till allmän beskådning på Försvarsmaktens hemsida. Jag tänkte inte penetrera den utan bara konstatera att slutsatsen man dragit är att det saknas pengar.

FM ska spara 300 miljoner kronor innevarande år. Det får konsekvenserna att det kommer att skjutas mindre, färre och kortare övningar. Det är vi vana vid.

Vad som också verkar drabbas är den grundläggande militära utbildningen (GMU) för frivilliga soldater. Det sägs att nästa kull kommer att reduceras vilket får förödande konsekvenser för förbandens ingående i Insatsorganisationen och för FM:s trovärdighet och attraktionskraft som arbetsgivare.

Från mig på golvet kan ni få följande tips: Gör tillfälligt halt på Projekt PRIO, avvakta utrullningen av nästa fas tills ekonomin är något bättre i balans. Det är helt obegripligt att satsa mångmiljonbelopp på nya affärssystem och marknadsföring när man inte kan avlöna de man försöker rekrytera. Det är idioti!

/Cynisk

Uppdatering:
Försvarsminister Sten Tolgfors skriver idag:
"Försvarsmakten stoppar inte anställningar av soldater, så som det under dagen spekulerats kring i media, utan följer sin plan. Jag har på förmiddagen ställt frågan till Försvarsmaktens generaldirektör, Ulf Bengtsson. "


En person far med osanning!
Jag har fått tämligen precisa uppgifter om vilken del av GMU som skulle stoppas och vilket/vilka förband som skulle nekas anställa soldater. Uppgifterna kom från de som förser GD med underlag, mycket bra källor med andra ord. Vem av Tolgfors och Bengtsson som är ute och cyklar blir vi nog snart varse om. Men jag är upprörd!


I samma ämne:
Wisemans Wisdoms

Klart skepp!

16 kommentarer:

 1. Och varför tänkte ingen på det här när man tyckte att man hade ekonomi nog att anställa soldater före budgeten?

  Aj fan, vill personalen ha semesterersättning också? Inteligensreserven någon?

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 2. Det där med semesterpengar är inget nytt, som jag uppfattar det. Man har tidigare bara struntat i att ta höjd för personalens innestående semester. Nu har man fått krav på sig att ha marginal för det.

  SvaraRadera
 3. Får en intuitiv känsla av att ministerns "fråga" inte var ställd i tonen av en sådan.

  Det är välkänt att vi har de facto ministerstyre för alla försvarsfrågor, men Tolgfors vill nog helst undvika att sparka igång en debatt om detta... Därav hans frågvisa attityd.

  Kort sagt, varken Bengtson, Tolgfors eller dina källor är ute och cyklar. Herrn Bengtson har dock fått sina marchorder och har nu att finna utrymme för detta på det ena eller det andra sättet.

  Lärdom: Fortsätt snickra på kulissen så blir ministern glad!

  SvaraRadera
 4. Du har nog rätt i det Upandaway.
  Om vi ska vara ännu mer cyniska så är läget ett utmärkt tillfälle att ta hem FL01. Då kan Regeringen få stopp på insatsen och skylla på HKV.

  SvaraRadera
 5. Som jag hörde i dag så byggde dessa tidigarelaggda anställningar på "semseterberget". Man öppnade dammluckorna för anställningar i snabbare takt än man planerade för beroende på sökintresset samtidigt som man kunde anställa tidigare kullars värnpliktiga utan att behöva ge dom GMU. Skulle man ge soldaterna GMU så har vi förskjutet anställningsdatumet framåt. Nu har vi tagit en kostnad i förtid, vi har handlat utan att pengarna riktigt fanns på kontot.

  Visst skulle man kunna argumentera att semesterkostnaden förmodligen skulle komma att synas till kvartalsrapport 3 men nu skall vi redovisa semsterkostnaden trots att det inte har varit en kostnad förut. Vi har också tydligen en liten osäkerhet om hur mycket semester personalen egentligen har att ta ut i år då PRIO är lite osäker på den punkten.

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 6. Från "flygvapenbloggen"

  "Haha, WTF? Från flygvapenbloggen!

  "Kombinationen av resursbrister p g a Libyen och att vi måste göra besparingar innevarande år gör att vi beslutat att ställa in flygvapenövningen. Tråkigt men helt nödvändigt.

  FM ekonomi innevarande år belastas av att ledigheter bokförs som en skuld, vilket det är, varför vi måste minska ambitionen avseende övningar med mera. Vilken verksamhet vi inom flygstridskrafterna behöver minska på vet jag inte idag men PROD FLYG håller på att titta på detta. Huvudlinjen är att hantera omplaneringen över en längre tidsperiod för att inte behöva minska så mycket."

  Patetiskt..

  SvaraRadera
 7. Riktigt nakna lär vi bli om aktuell ubåtsobservation bedöms ha substans. Vad skall vi göra åt slikt, vi som numera saknar resurser för den typen av verksamhet? När verkligheten eventuellt tränger sig på, så tror jag inte ens att försvarsministerns retoriska knep kommer att hjälpa. Då har verkligheten hunnit ikapp och FM framstår i all sin glans. Ständigt insatsberedd men det gäller att ha något att vara beredd med.

  Lackmustest sa Bull...

  Jag skall inte trötta läsarna med vilka resurser och förmågor vi hade men som vi nu saknar.

  SvaraRadera
 8. några fakta kanske kan vara på sin plats i denna förvirrade diskussion...
  Jo rekryteringen minskas från och med nu (under 2011) på grund av att vi rekryterat snabbare än vi planerat. Alltså "bensintanken" rymmer bara (av bla ek skäl) ett visst antal soldater i år.... nu börjar tanken för i år bli full och då lättar vi trycket på tankmunstycket (men vi stryper inte helt).
  Ledighetsskulden uppkommer av såväl semester som annan kompensationsledighet. Om alla gör som tänkt, dvs tar ut uppkommen ledighet för ex övadygn minskar skulden.... hamstrar vi ökar skulden. Denna metodik (regelverk) att kostnader belastar anslaget oavsett om ledigheten tas ut eller ej är ny (några år gammal) och svår att beräkna då begränsad erfarenhet finns.
  Summering: Tolgfors har rätt i sitt påstående, men det har också GD. Läs vad dom egentligen sagt. Att minska antalet utbildningsplatser (pga redan uppfylld anställningskvot) är inte detsamma som att minska rekryteringen.

  Gilla fakta

  SvaraRadera
 9. En liten korrigering.
  Att minska antalet utbildningsplatser (pga redan uppfylld anställningskvot) är inte detsamma som att minska den planerade och därmed finansierade rekryteringen.

  Gilla fakta

  SvaraRadera
 10. Nu står det ju iofs i styrdokumenten för 2011 att IO skall tänka på att inte rekrytera för mycket ur magasinet utan lämna plats så att alla godkända GMU-rekryter kan anställas (för att skapa trovärdighet för systemet hos målgruppen)....men vakansrekryteringarna är i full gång fortfarande.....hmmmm
  YVL

  SvaraRadera
 11. Det förs planer om att inte ANSTÄLLA soldater enligt tidigare planer för vissa förband. Det är krassa fakta.

  Faktum är att FM eldar för kråkorna när det marknadsförs, rekryteras och utbildas när inte rekryterna kan anställas.

  Det finns en annan sanning bakom Tolgfors och Bengtssons fina ord.

  SvaraRadera
 12. Exakt Cynisk
  Vi kan inte lägga all central kraft (och pengar) på att rekrytera från "gatan" i nya personalförsörjningssystemet när insatsförbanden skiter i det och fortsätter att mjölka ur det sista från värnpliktssystemet. Gilla läget och börja planera för att en rekryt inte är färdig för insats utan ett embryo som måste utvecklas, det är så vi ska jobba i framtiden så vi kan lika gärna börja nu!
  YVL

  SvaraRadera
 13. Man kan ju alltid låta soldaterna under utbildning och i beredskap göra billiga saker (som att gå, vårda spade, utbildning stryka skjorta, räkna strumpor, spela fotboll, kratta grus) istället för att låta dem göra dyra saker (köra stridsfordon, lära sig skjuta, lära sig kasta hgr). Det har ju fungerar så väl så många gånger förr....

  SvaraRadera
 14. @Lew

  Mja, det där har ryssarna redan prövat! Gick sådär kan jag avslöja...:

  http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703678404575636412726670020.html

  SvaraRadera
 15. Cynisk,
  Det förs nog diskussioner om både det ena och det andra. Fakta är att FM kommer att anställa så många soldater och sjömän som planen innehåller.
  Du har däremot rätt i att det varit för mycket rekrytering ifrån de sk magasinet vilket gör att detta kompenseras med minskad GMU. Summan blir rätt antal rekryterade ändå.

  Gilla fakta

  SvaraRadera
 16. Det är knappast "fakta" att någon alls (allra minst FM) kommer att göra något framgent. När det skett kan vi tala om fakta. Men det verkar inte ske.
  "Planen" i detta fall tycks inte vara personalplan enligt TOEM/KFS utan budget, som vanligt kan man då tillägga.

  SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.