måndag 9 maj 2011

Reträtt eller omgruppering

Expressen skriver idag om afghanistansinsatsen och synen på en förflyttning av trupp från provinshuvudstaden Aybak i Samangan till huvudcampen Northern Lights i Mazar-e Sharif.
Försvarsmaktens officella hållning har varit att man efter överenskommit med lokala aktörer att dessa skulle ansvara för säkerheten. Afghanska talesmän hävdar att ISAF dragit sig ur av säkerhetsskäl:

"Enligt en högt uppsatt person inom den afghanska säkerhetspolisen fick de svensk-finska trupperna ett ultimatum: Lämna eller ni attackeras.
- Vi sa till soldaterna att vi kan inte längre skydda er och vädjade att de skulle lämna provinsen, säger guvernören."


Överstelöjtnant Peter Nilsson i förbandsledningen på plats redogör för sin syn på saken:

"- Nej, de har inte skrämt bort oss. Problemet var inte att försvara oss själva utan vilka de civila förlusterna riskerade att bli vid en eventuell attack, säger han."

Vad som var en omgruppering för ISAF ses som en reträtt av motståndarna.
Oavsett vilka de tyngst vägande skälen till omgrupperingen från Aybak till CNL var nyttjas den obarmhärtigt av oppositionen i Afghanistan. PRT:t måhända fattade rätt beslut, både för egen måluppfyllnad och för den allmänna säkerheten men det är motståndarna till den afghanska regeringen som framstår som segrare. De anses ha skrämt iväg den finsk-svenska truppen från Samangan. Det blir en tuff nöt för PRT:ts PSYOPS-funktion att bita i.

/Cynisk

5 kommentarer:

 1. Mja så svår är den ju nu inte, eftersom vi faktiskt är på plats i Samangan... så den enda skillnaden är den faktiska geografiska platsen. Så lite förståelse för det politiska spelet, kryddat med lite källkritik så blir man mindre cynisk.
  /C PSYOPS

  SvaraRadera
 2. Ja, vi ser det ju givetvis "som det är". Problemet uppstår när andra tweakar verkligheten för att den ska passa deras målsättningar.

  "Den enda skillnaden" kan ju, som du mycket väl vet, vara det som motståndaren använder för att peka på att de dikterar villkoren.


  Givetvis var det inte bara Expressen som jag hade som källmaterial utan artiklarna använde jag för att åskådliggöra det. Det föreligger vissa egna erfarenheter från området också (därav en del av cynismen kanske).


  Lycka till och in i kaklet!

  SvaraRadera
 3. Huruvida detta var en stor strategisk förlust för PRT eller ej vet vi inte än, men mycket tyder tyvärr på detta.
  Vad jag däremot vet är att överste Nilsson nu missat två tillfällen att fatta "beslut i världsklass" ett; när PRT inte hörsammade UNAMAa kall på hjälp utan gömde sig bakom transitionsretorik och byråkrati. Två; när man lade sig sig platt för mullornas krav på ett militärt tillbakadragande.

  Att återeteblera närvaro i Samangan kommer bli svårt och det kommer definitivt inte lyckas under överste Nilssons styre. Nu skulle PRT behövt MOT:arna (PRT ögon och öron) som avvecklades på FS19.

  Wulluyat Khan Mamoor

  SvaraRadera
 4. Wulluyat Khan Mamoor -
  Tror att du inte ska vara så retoriskt raljant, då du inte har hela bilden. UNAMA sorterar inte under oss, och PRT har inget mandat där. Tyvärr kan man ju tycka, men då får du påverka FN. Vad gäller AYBAK och SAMANGAN så är vi faktiskt där. - Jag är där!

  SvaraRadera
 5. Skadan är redan skedd och den går inte att reparera med patruller som utgår från PRT MeS. Jag sade inte att översten gjorde fel men han gick miste om att gå till historien som en hjälte och dessutom rädda PRT anseende i det internationella samfundet. Ingen kommer medaljera honom för att han gömmer sig bakom mandatsbrist. Dessutom så har PRT mandat att skydda civila, det är ju det ni säger att ni gör. De som hävdar att ISAF bara skyddar sig själva har nu fått vatten på kvarnen.

  Och tro mig, jag har hela bilden...

  WKM

  SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.