tisdag 25 oktober 2011

Vad ÄR egentligen klockan?

I ett tidigare inlägg ställde jag frågan om Flygvapnets klocka för flygande personal verkligen behövde vara så dyr och om det inte räckte med en Casio G-Shock eller motsvarande.
Jag fick svaret att det inte gick för sig eftersom det var oerhört viktigt att klockan ALLTID fungerade och att det inte fick finnas någon som helst risk att klockan skulle falla isär i bitar i cockpit.

Nu rapporterar Aftonbladet om att klockorna börjar komma tillbaka med reklamationer.

Vad är det som händer?
Ni med mer insyn: Fungerar klockorna inte som det var tänkt eller har Aftonbladet gjort en höna av en fjäder?

/Parabellum

11 kommentarer:

 1. Gillar kommentaren på om en pilot måste bli upplockad vid en viss tid och folk skjuter på dem så vill amn ju att det är rätt tid???
  Undrar hur många svenska piloter som jobbar under de förutsättningarna?? I så fall borde alla våra soldater i Afghanistan få samma klocka med tanke på hur ofta de händer dem jämfört med piloterna????????????

  SvaraRadera
 2. Kul är också att i listan över vad som smugglats från Italien återfinns inte klockor... för dyrare klockor än vad personalen redan har fanns inte att få tag på där nere.

  SvaraRadera
 3. Dessutom har väl piloterna en gps i sin räddningsväst som torde visa rätt tid...

  SvaraRadera
 4. Felfunktion på 3 ex av 1100 låter inte orimligt. Är man intresserad av hur processen gått till är det ju bara att begära ut dokumentationen över testresultat etc från FMV. "Snyggheten" är med största sannolikhet inte upptagen som parameter.

  Självklart har all personal behov av en klocka och för 99.99 % av alla behov räcker en vanlig mussepigg-klocka så länge den har någon form av belysning.

  Pilotens klocka har ett viktigt tilläggskrav och det är att den inte ska sönderdela. En investering på knappt 10 000 kr för att hindra att man förlorar något för 300 milj kr ses nog av de flesta som en rimlig investering. Klockan ska piloten ha såväl på marken av de skäl som listats men också för tidtagning vid flygplanfel, då vissa fel gör att ordinarie system förlorar strömförsörjning och vissa system bara fungerar i ett visst antal minuter innan vissa åtgärder måste vidtas. Investering i ett separat fast tidtagarur i kabinen med strömförsörjning, omdesign av system osv går utan tvekan på betydligt mer än de 10 milj som nu lagts ut. GPS:en i räddningsvästen visar säkerligen rätt tid. Dock är huven på ett stridsflygplan signaldämpande/hindrande så gps:en lär inte fungera så bra, om nu piloten lyckas plocka fram den, med tanke på att utrustningsdesignen först och främst är anpassad för att kunna verka på marken.

  Fanns det inte billigare klockor kan man fråga sig? Säkerligen, men liksom vid all upphandling handlar det om vilka företag som är intresserade av att sälja och anmäler sig till upphandlingen och därefter om vilka företag vars produkt fyllde funktionen. Vill man ha svar på detta gör man bäst i att begära ut dokumenten från FMV.

  SvaraRadera
 5. Frågan kvarstår däremot om det verkligen finns 1100 piloter som flyger just JAS...
  Det är ju liksom inte så att vi omsätter piloter i en direkt rasande takt, och det är väl knappast så att klockan utgör en gåva från FM?

  Om en ksp skytt i en ambulanshelikopter har samma krav på att hans klocka inte ska "sönderdela sig" så skulle jag bli mycket förvånad, så tilldelning av detta vitala mätinstrument är helt knasigt (vilket gör att det smälter bra in i resten av FM)

  Missunnar däremot ingen. Något måste ju flygarna ha när helt plötsligt varenda flygsoldat bom har fått ett par guldglänsande vingar att ha på bröstet *fail*.

  SvaraRadera
 6. Varför skulle det bara vara JAS-piloter som är i behov av en flyggodkänd klocka?

  Det finns x hundra piloter med flygtjänst på JAS. Lägg sedan till besättningar i transportflyget och helikopter och därefter slutligen ett antal klockor i reserv.

  SvaraRadera
 7. @Wiseman: Jag inser att flygande personal behöver ha en bra klocka, jag undrar däremot om den man har valt inte levererar?

  Ni som har den, är ni nöjda med den? Funkar den som det är tänkt?

  /Parabellum

  SvaraRadera
 8. Parabellum:

  Återstår att se om den levererar. Hittills inte hört någon som är direkt missnöjd. Den gamla var av urusel kvalitet och höll varken tid eller tätt, men däremot höll den ihop. De tog dock slut på förråden och tillverkades inte längre.

  SvaraRadera
 9. Jag har en!
  Jag behöver den inte.
  Jag skäms inför mina kolleger i övriga FM.
  Jag vet inte många som kan hantera klockans finesser.
  Visst. Den visar rätt tid. men det gör min G-SHOCK också!
  Och i nöd...så har jag GPS och annat att luta mig åt!

  Må den som beställt denna ställas till svars!

  Mr Ärlig

  SvaraRadera
 10. "– Om Försvarsmaktens flygande personal måste lämna sitt flygplan någon gång och hamnar i en miljö som är farlig där folk skjuter på dem och de ska bli upplockade på en viss plats vid ett visst givet klockslag, så tror jag de är glada om de inte har färgklockorna som de köpt vid senaste charterresan, sa han då."

  Då borde dom punga ut pengar till klockor för alla inom underättelse och dyl utsatt personal. Min G-SHOCK överlever allt jag slänger på den, i fyra år inom miltär verskamhet. Och hör och häpna, den håller tiden.

  SvaraRadera
 11. Luftvärdighetscerta en G-Shock ni så får ni se på styckepris...

  J.K Nilsson

  SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.