onsdag 21 december 2011

Ej FM-bloggare

Försvarsmakten har valt att ta med Parabellums senaste inlägg Nya FM - utan självförtroende, på sin egna blogg.
Vi på Cynismer ser det som ett kvalitetserkännande och tycker att det är modigt av Högkvarterets Informationsstab att ha med ett sånt kritiskt inlägg i sin publicering.

Informationsdirektören har tidigare inbjudit Cynismer att vara med på Försvarsmaktsbloggen under rubriken Inlägg utifrån men vi valde då att stå utanför för att säkerställa bilden av Cynismer som en fristående blogg.

Med detta inlägg vill vi meddela att vi fortfarande är helt oberoende och fristående. Jag har ställt en fråga till den på INFOS som är ansvarig för sociala medier om hur de resonerat när de tagit med Cynismer utan godkännande från oss.


Vad tycker du som läsare? Riskerar vi oberoendet? Är det bra att kunna länkas vidare från FM:s egna blogg?

/Cynisk

13 kommentarer:

 1. Ja tänk att propagandaapparaten fått sånt grepp om FM, att det betraktas som "modigt av HKV" att ett enda kritiskt inlägg publiceras.

  /T

  SvaraRadera
 2. Som tillhörande den något yngre generationens FM-anställda kan jag knappast hävda att alla tänker som jag men jag kan beskriva min syn på informationskanalen "blogg" och "internet". Inledningsvis vill jag säga att jag inte tror att oberoendet är i fara.

  Därefter lyfta en oro:
  Det blir naturligtvis en helt annan femma om FM skulle få adminrättigheter (risk för piska) och kunna påverka innehållet men om det skulle hända efter en tid är det bara att sluta skriva som cynismer och ta sig ett annat namn. Jag läser bloggarna för innehållet.

  Slutligen min optimism:
  Den andra sidan av myntet (chans till morot) är att kritiska inlägg hamnar sida vid sida med FMLs okritiska inlägg. Detta kan bidra till att skapa precis det överbryggande mellan kritik och brist på kritik som drivit försvarsdebatten ut på bloggarna och bort från officiella kanaler. En väg tillbaka helt enkelt.

  Mvh Fk Fjun

  SvaraRadera
 3. Samma hände med KFÖ-inlägget på WW. Inget meddelande, fråga eller nåt. Slump att det upptäcktes.

  SvaraRadera
 4. På Försvarsmaktens bloggportal finns det på första sidan en ruta som heter "Inlägg utifrån". Där har vi länkat sådant på Internet som är relevant, tänkvärt, kritiskt eller läsvärt inom försvar- och försvarsdebatt. Länken leder till den sajt som publicerat innehållet och genom länken lämnar man Försvarsmaktens bloggportal.

  Min uppfattning är att all debatt är bra och genom att peka på den där den förs driva Försvarsmaktens utveckling genom att fler frågor och sidor belyses än de som kommer till uttryck genom Försvarsmaktens officiella uppfattning.

  På motsvarande sätt finns RSS-flöden med aktuella inlägg på t.ex. denna blogg i högerspalten utan att skribenten har tillfrågats eller att olika tidningar länkar från sina ledarsidor. Det är en del av hur Internet fungerar och vilken alla som väljer att publicera på nätet deltar i.

  I samband med BETA lanseringen så provade vi en funktion att kunna registrera sin blogg och genom taggningen #svfm få inlägget listat i den omvärldsbevakning som finns på bloggportalen. Det är nog det som några av kommentarerna ovan refererar till med ”godkännande”.

  I den utvärdering som görs ser vi att en sådan registrering inte fungerar, även det är en del av hur Internet är uppbyggt och används. Vi funderar därför när vi ska lämna BETA versionen hur det ska se ut istället, kanske använder vi RSS-flöden istället.

  Men vi provar oss fram med många funktioner och är lyhörda för synpunkter. Denna blogg har i direktkontakt med INFOS uttryckt tveksamhet inför att länkas från "Inlägg utifrån" och fått svaret att INFOS tills vidare avstår från detta. Tråkigt då många inlägg här har ett läsvärde som förtjänar en vidare spridning. Men en meta-debatt om debatten tar bort fokus från innehållet och syftet med länkningen. Hoppas på andra tankar så småningom.

  Och maa Fk Fjun oro så vill jag förtydliga att INFOS inte tillgång till Internets bloggar och lösenord eller kan eller vill påverka innehållet i dem i den mån någon lever i den uppfattningen.

  Erik Lagersten
  INFODIR

  SvaraRadera
 5. Infos gör väl som när dom upphandlar, köp först och fråga sen.
  Eller är det så att Wiseman/cynisk "råkat" bjuda någon på Infos på en skidresa till alperna och på så vis tillskansat sig myndighetens gillande...

  B-E Väring

  SvaraRadera
 6. En klassisk form av infiltration.

  Rasputin

  SvaraRadera
 7. Visst är det ett kvalitetserkännande. Jag anser att Informationsdirektören har en rimlig och genomtänkt hållning till frågan. Akademin är dock fristående och kommer inte registrera sig. Att någon däremot länkar till bloggen är en konsekvens av nätets koncept som en bloggare får acceptera.
  Jag instämmer i Informationsdirektörens förhoppning att denna blogg upphäver sin muntliga begäran. Inlägget angående avsaknaden av självförtroende är ett av årets viktigaste alla kategorier. Det borde fler få ta del av. Johan Wiktorin

  SvaraRadera
 8. All heder åt informationsdirektören som dels vågar ge sig in i debatten - men även vågar sprida en annan bild av FM än vad de politiskt korrekta glättiga trycksakerna gör. Den verklighet som jag som anställd upplever är i många stycken väsensskild från den som koncernledningen presenterar.

  Och att som AI hota personalen när den har synpunkter i bloggosfären är en föga framkomlig väg - tål man inte kritik bör man fundera över om man har rätt yrke.

  Jag vill även passa på att ge en stor eloge till informationsdirektören som nu är tämligen unik eftersom han tagit ansvar för sin verksamhet och "belönats" med ett löneavdrag.

  Informationsdirektören har väl därmed en unik ställning i FM:s högsta ledning eftersom han är den enda som tagit fullt ansvar för sin verksamhet.

  SvaraRadera
 9. Vi på Cynismer har nu överlagt internt. Era och andras kommentarer i kombination med enkel och snabb kommunikation med ansvarig på INFOS har givit oss en positiv syn på länkningen från FM-bloggen.

  Ett förtydligande avseende förutsättningarna för respektive del på FM-bloggen vore bra för att tydliggöra gränsdragning mellan det allmänna och det privata. Det skulle gagna läsarna, tror vi.

  SvaraRadera
 10. Jag får börja med att tacka för det jag uppfattar som god feedback och ett bra gensvar på inlägget. Det har på mycket kort tid seglat upp som det fjärde mest lästa på Cynismer, vilket jag såklart har INFOS att tacka för till stor del.
  Det viktiga är såklart inte att just mitt inlägg läses av många, utan att många för upp ögonen för det vansinne som håller på att utspela sig inom många områden i FM.

  INFOS: Jag tror att det hade varit bra om ni hade kunnat förtydliga lite på Armébloggen. När jag första gången såg rutan "inlägg utífrån", långt innan mitt inlägg länkades, så trodde jag att det handlade om en skribent utifrån som skrev på/för Armébloggen. Ni hade kunnat kommunicera tydligare om ni hade döpt rutan till "Fönster mot bloggvärlden" eller "Inlägg på andra bloggar" eller något liknande.

  Vidare så kan jag bara hålla med TRIDENT om INFODIR Erik Lagersten. Ditt löneavdrag visar bara att du tar ansvar och står för dina misstag, en egenskap som du tyvärr är alldeles för ensam om i FM ledningsskikt.
  Du åtnjuter en stor respekt i de lägre skikten i FM, och för att återkoppla till mitt inlägg så är detta ju väldigt symptomatiskt för dagens FM..

  Det är en civilist som lär oss militärer hur ledarskap skall bedrivas!

  SvaraRadera
 11. Parabellum: Nu är väl Lagersten inte civilist, även om han just nu är civilanställd tjänsteman. Lagersten är marinofficer med örlogskaptens grad.

  I övrigt håller jag med er fullt ut om att Lagersten får ses som ett föredöme, jag har helt ändrat uppfattning om honom!

  SvaraRadera
 12. @Skipper: Då finns det kanske hopp för FM fortfarande. Person i FM ledningsskikt med officersexamen som visar föregångsmannaskap.
  Vem vet, snart kanske någon där som faktiskt TJÄNSTGÖR som officer börjar göra det?

  SvaraRadera
 13. Jag måste framhålla att INFOS tydligt frågat om det var OK att länka till mitt inlägg om reservofficerare i IO14. Familjerådet tillstyrkte och länkningen lades ut.

  Jag ser inga som helst problem så länge som INFOS frågar - en blogg är ju faktiskt till för att läsas.

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.