torsdag 19 april 2012

Ny försvarsminister

Sverige har fått ny försvarsminister. Karin Enström (M) har tagit över efter Sten Tolgfors avgång. (Jag höll på att skriva avhopp.)
Enström är tjänstledig från sitt arbete som officer vid Amfibieregementet och har arbetat politiskt sedan 1989. Med erfarenhet från både Försvarsmakten och från sin tid i Utrikesutskottet, Försvarsutskottet och som ordförande i Försvarsberedningen har hon mycket goda sakkunskaper för ämbetet. Det finns få med lika goda meriter!

Utnämningen är mycket bra. Enström har de bästa av egenskaper för att göra ett bra arbete. Det blir således svårt att skylla på henne och ev. okunskap om de politiska besluten går åt tokigt håll. Det är inte ett statsråd som för politiken utan partiet, Regeringen och Riksdag. Man ska heller inte glömma statssekreterare och tjänstemän i kulisserna som bereder många ärenden. Dessa har reell påverkan. Det har vi fått ganska tydliga bevis för, inte alltid trevliga sådana.

Eftersom Enström representerar Moderaterna ska vi inte ha förväntningar på en omvändning i den förda politiken. Kursen är utstakad sedan tidigare och vi är alla passagerare. Den förra befälhavaren på skutan klev av halvvägs och vi har nu en ny kapten.
Många inom Försvarsmakten har säkert fått för höga förväntningar och kommer att bli besvikna.

Enström står inför en nästintill omöjlig uppgift. Att få ordning på all verksamhet inom departementets ansvarsområde kräver krafttag. Flera av verksamheterna är illa däran och i synnerhet Försvarsmakten. Krafttagen kommer att kräva åtminstone delvis omtag på beslut fattade under moderat styre. Det lär inte vara lätt att få igenom det inom partiet, ännu svårare i Regeringen och hart när omöjligt i Riksdagen. Det kommer ju att kosta.

Cyniskt kan man säga att det är synd på en bra politiker.


/C

Flera i samma ämne:
Wisemans Wisdoms
Skipper
Doktoranden
Försvar och Säkerhet
Commanders Log

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.