måndag 21 maj 2012

Soldatboende

I dagarna rasar en debatt om soldaternas villkor. Huvudfokus har varit boendet på Livgardet där soldater nu vräks från logementen där de som inte löst annat boende haft tillfällig inkvartering. Det hela har utvecklats från ett lokalt problem vid Livgardet till ett offentligt ledarskapsproblem som får menlig effekt på Försvarsmaktens attraktionskraft. Du följer det bäst på http://wisemanswisdoms.blogspot.se/ och SVD:s ledarblog.

Enligt andra bloggare planeras det nyetableringar för att lösa Amfibieregementets bostadsproblem och det är ju ett bra tecken. Dock tar det för lång tid för att de akuta problemen ska lösas.

Jag undrar om man (Försvarsmakten eller FortV) övervägt att upprätta barackbyar för att lösa den akuta krisen? Baracker har tidigare satts upp på Karlberg för att lösa bostadsbrist vid peakar i antalet elever och när Chefsflygeln renoverades. Om jag inte har helt fel finns det baracker där nu.
Inför P7:s uppsättande av beredskapsförbandet IA06 stod man inför motsvarande problem. Det löstes genom att man etablerade Camp Gripen, ett barackläger där anställda soldater kunde bo.

Det är spartanskt och barackbyarna har fått allsköns öknamn men det är åtminstone bättre än tältläger. Det skulle gå att hyra ut enkelt barackboende mot en skälig summa. Livgardet har plats direkt utanför grindarna på den gamla värnpliktsparkeringen. Det gäller dock att få igång en fungerande dialog med soldaterna. Boendefrågan är ett problem, ledarskapet ett annat.


/C

5 kommentarer:

 1. Som jag läste på annat ställe, vad skall kasernerna till om ingen bor i dem? Varför bygga baracker, det FINNS ju befintliga byggnader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att bo på logement är ingen långsiktigt hållbar lösning. Även soldater har behov av ett eget utrymme där man kan koppla av för sig själv. Oavsett hur god kamratskapen är så går det inte att umgås 24 timmar om dygnet.

   Vidare så finns det inga matlagningsmöjligheter i kasernerna, och att få till det blir inte en enkel sak med dagens regelverk.

   Så det bästa för alla parter vore att bygga något liknande extraförläggningen på Karlberg och komplettera det med en köksdel där soldaterna kan laga mag på riktigt om de så önskar.

   Radera
 2. Kasernerna ska användas till rekryter och tillfälligt tjänstgörande soldater.

  SvaraRadera
 3. Någon kreativ människa skulle ju kunna köpa dessa: http://bit.ly/K5pG75

  Torde vara ganska lätt att placera utanför LG och få uthyrda på ett kick..

  SvaraRadera
 4. Gustav Wasa sa...

  Här det rivits några kaserner ute på Granhammar?

  Då Sverige fortfarande grundutbildade femtiotusen värnpliktiga om året, så var det väl tusentalet samtidigt inryckta till Svea Livgarde i Kungsängen?

  SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.