söndag 30 september 2012

Operation Grankotte

I flera år har FN-monumentet vid Sjöhistoriska använts för att hedra och minnes utlandsveteraner. Det har inte varit till fyllest (av någon anledning) varvid man utlyste en tävling för att ta fram ett nytt veteran-monument. Tävlingen är nu avgjord och en jury har utsett Monika Larsen Dennis "Restare" som vinnare i konkurrens med 60 andra.
Fotomontage: Signe Carlsson Roos (c)

-Jag vill skapa ett monument som kan förmedla hopp och stärka individen och jag tänker mig en plats för vila, reflektion och läkande av traumatiska upplev­elser. Platsen ska påminna om den medmänsklighet som ligger till grund för varje soldats vilja att hjälpa. Samtidigt kan detta bli ett fridfullt rum att minnas de veteraner som inte finns med oss längre, säger Monika Larsen Dennis.

Det är trevligt att man försöker skapa en plats för oss veteraner men utformningen är inte intuitivt tilltalande eller förståelig och ifrågasätts kraftfullt på internet. Konst kan vara svårt, det är alldeles uppenbart med tanke på examensverken som genomförs på Konstfack vars utformning får vanligt folk dömda i domstol. Här har verket en tydlig målgrupp varvid utformningen borde vara anpassad efter målgruppen.
På en Facebook-sida för utlandsveteraner sågas vinnaren helt och hållet. "Bedrövligt, sned golfboll, grankotte" är benämningar och man frågar varför man inte använt sig av den eviga lågan med tillhörande namntavlor som brukligt är?

En äldre kollega brukar säga: "Nästan rätt är också fel." Så blev det nu och så blir det allt oftare i dessa sammanhang tycks det. Operation Grankotte är genomförd, målgruppen misstycker till resultatet.

/C

16 kommentarer:

  1. Bra reflekterat, hoppas detta kan nyansera vad som skrivs på FB för tillfället. Kanske debatten kan drivas på en högre och bättre nivå här.

    /Kim

    SvaraRadera
  2. Väl talat, min önskan är också att berörda parter lyssnar på de monumentet är till för.

    SvaraRadera
  3. Var det pascifistregeringen som var inblandad igen? Anders Borg kanske var domare i tävlingen, som tydligen var en tävling i vem som kunde vara mest pascifistisk, omilitarisk eller osvensk, helst alltihopa i ett?

    Roger Klang

    SvaraRadera
  4. Gustav Wasa sa...

    Den minnesgode bör erinra sig vad det på FN-dagen 1995 invigda FN-minnesmärket har kallats genom åren. Likaså betänka hur det använts i både officiella och mindre officiella sammanhang. Av den eviga låga som skulle brinna vid FN-minnesmärket blev det bara en jättepelare som träd nu skymmer.

    FN-minnesmärket kommer att finnas kvar och vara i synfältets fokus för de som vilar på bänkarna vid det nya veteranmonumentet.

    Materialen betong, rostfritt stål och marmor i det nya veteranmonumentet är förvisso inte brons som FN-minnesmärkets brons.

    Det vinnande förslaget till veteranmonumentet är minst lika abstrakt, andligt och stilrent gestaltat som någonsin FN-minnesmärket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör knappast saken bättre. Mindre abstrakt och mer tilltalande för målgruppen efterlyses, inte tvärtom.
      FN-emblemet är betydligt mer rätt än en grankotte.

      Radera
    2. Gustav Wasa sa...

      Ett kristet kors och en eldslåga kanske vore det mest självklara uttrycket för Sveriges veteraner? Bland de sextio inlämnade förslagen fanns det inte med.

      Det nya minnesmonumentet för veteraner ska tjäna alla Sveriges veteraner, såväl civila som militära utsända av svensk statlig myndighet från 1950-talet och långt in i framtiden.

      Det fysiska uttrycket för statens erkänsla kan vara tidlöst, öppet och allomfattande eller specifikt, konkret och tydligt.

      Det fanns bland de sextio tävlingsbidragen bidrag som mycket väl uppfyllde det senare, till exempel förslagen om en inifrån upplyst KP-bil tillverkad i aktivt glas och det om en fullriggare inuti en jättelik flaska. Det finns säkert veteraner som identifierar sig med KP-bilen likväl som med fullriggaren.

      Juryn valde ett förslag som bygger på i andliga sammanhang synnerligen väl beprövade element om än ej lånade från Svenska kyrkan.

      Radera
  5. "Här har verket en tydlig målgrupp varvid utformningen borde vara anpassad efter målgruppen."
    Sant, men den skara som ropar om hur hemskt det är representerar långt ifrån alla. Risken är att om de som brölar värst får bestämma hur det ska se ut står vi där med ett monument som föreställer ett potpurri av dålig smak. Varför inte en hoppande SISU/PATRIA bredvid två avbildade figurer som dricker öl på en bordell i ungern till tonerna av Raubtiers Dieseldöden varvat med låten K3, och en stor vajande örloggsflagga kombinerat med en Jolly Roger i motljus i fonden.
    Kritik befogad, visst, men gör den konstruktiv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, mycket av kritiken på internet (i synnerhet Facebook) är inte särskilt nyanserad och konstruktiv. Det är så att man skäms mer för folks uppförande än monumentets utförande. Man kallar veterankollegor för öknamn och far ut i tillmälen som inte är OK i normalt språkbruk. Det är trist.

      Radera
  6. Gustav Wasa sa...

    Omdömena om till exempel Eiffeltornet och Stockholms Stadshus var vid deras respektive tillkomst inte nådiga.

    - Hur kunde man låta en jude finansiera en inte ens trettioårig konstnärs utsmyckning av Gyllene salen i utrerad östromersk stil?

    - Vad finns det för historiska belägg för att Stockholm ska symboliseras av en "Mälardrottning" i Medusas gestalt?

    Om konstnärligt utformad byggnadskonst ska överleva samtida kritik, så blir det knappast någon. Statens konstråd och de projekt de stöder är självfallet inte ofelbara. De kanske till och med är mottagliga för konstvetenskapligt välgrundad kritik? Vem vet? Är det någon som försökt?

    SvaraRadera
  7. Själv känner jag mig lite kluven. Att döma av kommentarerna på Facebook så ska man tydligen ha varit skyttesoldat för att räknas som veteran. Helst i Afghanistan eller på Balkan, även om Kongo m/60-tal verkar vara ok.

    Skulle monumentet ha blivit något som dessa kommentatorer hade "godkänt" så hade det förmodligen blivit något som uteslutet alla oss andra som tjänstgjort elelr tjänstgör i Korea, Liberia, Kongo m/00-tal, Saudiarabien, Somalia, Rhenlandet, Adenviken eller de förmodligen kommande missionsområdena någonstans i världen. De flesta av oss var och är inte skyttesoldater utan arbetar i andra befattningar. Ska vi kanske inte räknas som veteraner?

    Själva utformningen anser jag är helt ok. Det blir en plats dit man kan gå och reflektera, placeringen i huvudstaden tycker jag är bra eftersom det faktiskt visar på att det är hela Sveriges monument. Att sedan olika förband (OrgE) skapar egna monument för just sina soldater är helt ok, men det här monumentet ska vara till för alla - nu och i framtiden.

    SvaraRadera
  8. Efter att ha analyserat de övriga deltagarna i tävlingen så är detta en värdig vinnare. Efter att dessutom närmare läst på om upplägget så verkar det dessutom konstverket i sig ganska OK.

    Övriga bidrag:
    https://www.dropbox.com/sh/w2gjq13h9m6g5a8/G7qd6KAX2_

    SvaraRadera
  9. Som veteran tycker jag det är på tiden att ett monument blir av. Själva utformningen är för mig av underordnad betydelse, vad jag däremot reagerar på är att det inte finns någon plats för våra kollegor och vänner som inte kom hem levande. Deras namn bör ha en plats på monumentet och i historien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns utrymme på de flata ytorna för namn vad jag förstår. Dock inte klart hur, om och i vilken form de ska utnyttjas. Men plats finns.

      Thomas

      Radera
  10. Får mig att minnas ett uttryck som användes när man gick som blågul på övning i Försvaret (då vi hade ett Försvar). "Gå och sparka kottar en vecka"

    SvaraRadera
  11. Gustav Wasa sa...

    Ett helgtips i Stockholm är att promenera förbi Finlandsmonumentet i Finlandsparken (på vägen till Silja Line-terminalen) och monumentet La Mano på Katarinavägen på Söders höjder.

    - Är det de Finlandsfrivilliga eller de Spanienfrivilliga som, så här ett par decennier efter att monumenten invigts, står som vinnare?

    - Bör monument vara så för sin tid realistiska och konkreta som möjligt eller finns det någon fördel med en mer tidlös abstrakt gestaltning?

    SvaraRadera
  12. Jag tycker 'monumentet' mest liknar en ARak-kapsel..

    SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.