söndag 2 maj 2010

Kort reflektion: Krig och turism

Oroligheterna i Thailand har fått mig att reflektera över hur tunn gränsen är mellan paradiset och helvetet. I ena stunden ett semesterparadis och i nästa stund intern konflikt. Är det dags även för Grekland nu?

Turister verkar inte förstå innebörden av medias rapportering och UD:s rekommendationer utan reser glatt till instabila länder över hela världen.
Vi har sett motsvarande fenomen på Cypern där de svenska FN-soldaterna utgjorde ett pitoreskt inslag för turister på badsemester och även mer sentida i Israel där sol och bad kantades av Katyusha-raketer.

De flesta vanliga svenskar skulle aldrig vilja komma i närheten av krig. Likväl fortsätter folk att planera semesterresor till Thailand. Vore det inte bättre att resa med Försvarsmakten? Helpension, reseledare och aktiviteter ingår.


Uppdatering 2010-05-15 19:25
Läget i Thailand blir bara värre och värre. Det är nog dags att överväga annat turistresemål?

6 kommentarer:

  1. Det här med eget ansvar och eget tänkande är tyvärr inte populärt nuförtiden. Det är "resebyråerna" eller "flygbolagen" eller t.o.m "staten" som ska göra bedömningen om det är vettigt att åka till Thailand eller inte.
    Visst, Utrikesdepartementet har en mycket bra service med avrådan från resor till olika platser under olika omständigheter men det är mycket märkligt om det ska göra att individen fråntas skyldigheten att fundera igenom sitt resande.
    //JonasE

    SvaraRadera
  2. Vår familj åker till Thailand (sandstrand först, för att avsluta med att vara i Bangkok fyra dagar) i slutet på juli. När vi bokade var läget inte fullt lika spänt, och det är svårt att sia om hur det är i juli.
    Visst, vi (jag) visste att vi skulle åka till en diktatur med interna problem men värmen och landet lockar. Däremot kommer jag inte att stå och grina i media när det går åt h-vete.
    Som officer känner jag en viss spänning över att åka till en oroshärd, tyvärr gäller det att skydda fru och barn också så man får väl låsa in sig på hotellrummet, alt stanna kvar på flygplatsen så vi kan flyga hem direkt.

    Jag inbillar mig att thailändarna kommer att låta det vara kvar på en lågintensiv nivå då de flesta inser att de inte har råd med ytterligare en incident som påverkar turismen i en större omfattning.

    SvaraRadera
  3. @Stefan: Tyvärr så kan denna politiska vilja att hålla det på en lågskalig nivå få motsatta effekter. Det gör att oppositionen vågar ta sig friheter. När regimen sedan väl väljer att slå tillbaka, och det kommer dom att göra, så kan det gå mycket hårt till.

    Får jag påminna om de många döda under Thaksins tillslag mot narkotika 2004 eller de ca 100 som kvävdes till döds på lastbilar vid ingrepp mot muslimska separatister i södra Thailand 2005. Vi västerlänningar ser bara de thailändska leendena och missar hur tuffa dom egentligen är. Det thailändks flygvapnet är framför allt inriktat på transport (av polis och militär för att slå ner inrikesproblem) samt s.k. COIN flyg. Gripen är överkurs...

    http://svt.se/2.118586/1.1237336/thailand_kronologi_och_kallor?lid=puff_1738614&lpos=extra_6

    SvaraRadera
  4. Det ser inte ut att lugna ner sig.

    SvaraRadera
  5. 22 döda och 172 skadade, minst.
    Vad du Stefan anser vara lågintensivt professionellt och vad du vill utsätta dig själv för på semestern är nog två olika saker.

    Var försiktig.

    SvaraRadera
  6. Nu är det populära turistländer som Tunisien och Egypten som står i brand.
    Jag tror inte att researrangörerna är riktigt till freds.

    SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.