söndag 9 maj 2010

Vakanser.nu

Nu börjar det igen, jobbsökandet för Försvarsmaktsanställda. Oppositionen har gått ut med stora besparingar om de vinner valet och det vet varje luttrad officer vad det innebär; uppsägningar.

Varje politiskt försvarsbeslut innebär ett arbetsmiljöproblem för personalen eftersom konsekvenserna är så stora. Hur många officerare tar till flaskan i år som en följd av nedläggnings- och uppsägningshot?

Även om inte oppositionen tar makten så hänger uppsägningar i luften. Senast idag så fick jag frågan om jag sitter löst eller ej. Mitt svar var att jag tror att jag sitter hyffsat säkert. Men ärligt talat, vem vill jobba i en organisation som ständigt vandrar i dödsskuggans dal, på fler än ett sätt? Räcker det inte med allt skit man måste stå ut med i tjänsten? Ska man behöva vara rädd för Staten också?

Det går inte längre. Det går inte att lägga ner mer. Det går inte att spara mer netto. Brutto går det säkert att spara mer med en förändrad ekonomistyrning men i reda pengar så går FM på knäna och personalen på hörntänderna. Vi är för få och för fattiga. Det är endast personalens dumma och trofasta envishet som gör att det finns förband att skicka till Afghanistan. Snart så är det slut på även det.

Om man tittar på vad Försvarsmaktens personal surfar in på för sidor med hjälp av Creeper så finner man att vakanser.se är en välbesökt hemsida. Föga överraskande och mer lär det bli ju närmare valet vi kommer. Det är väl knappast ett tecken på en sund organisation när så många talar om att byta jobb? Hur tänker man hantera det? Inte alls och i stället satsa mer pengar på marknadsföring och rekrytering? Eller tänker man ta krafttag för att verkligen göra Försvarsmakten till en attraktiv arbetsgivare, det som varit ett slagord men som inte omsatts i praktisk handling?

Överbefälhavaren och Officersförbundet måste göra gemensam sak och försöka få politikerna att inse att vi passerat smärtgränsen för länge sen. Det är nog nu.


Min kamrat i bloggosfären Väpnaren har skrivit om detta på: Insatsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.