måndag 24 januari 2011

Kovändning om bloggar och Facebook

I Dagens Nyheter idag kan vi läsa att Försvarsmakten nu gjort en helomvändning med snärt som skulle göra vilken drilltropp som helst avundsjuk.

Tidigare har det kommit kritik och ovett från HKV gällande folks osed att nyttja moderna kommunikationssätt såsom Facebook, forum och bloggar. Bloggande officerare och soldater har fått på fingrarna och tystats av sina chefer.

Nu har man alltså gjort en helomvändning och till och med uppmuntrar anställda till ett aktivt nätanvändande. Jag skrev för ett bra tag sedan:

"USA har tydligen givit soldater tillstånd att blogga även under insats. De resonerar visst att det är bättre om den amerikanska uppfattningen kommer ut på bred front före motståndarens. Det gör mindre att det är ofiltrerat och ibland onyanserat bara man är först. Hellre ha första ordet än att hamna i baksits mot motståndarens propaganda.
Det kanske är något att fundera på för Försvarsmakten och Sverige? Det är kanske den tanken som ligger bakom det nya bloggandet på insatserna?"


Kanske har Försvarsmakten nu vaknat?
Men jag undrar vad chefer på lägre nivåer egentligen tycker om det här? Är man ute i organisationen så positiva till underställdas publika utspel? Skulle inte tro det. Jag bedömer att det även fortsatt kommer att finnas ett motstånd.

10 kommentarer:

  1. Va bra, då kan man öka antalet inlägg på sin blogg och göra det på arbetstid......;)

    Jag håller med dig. Jag läste de nya riktlinjerna idag och tyckte de var oväntat öppna och moderna.

    Framför allt tror jag att det enbart är positivt om fler Försvarsmaktsanställa börjar blogga samt läsa bloggar. Det är faktiskt en intressant värld, med ett antal mycket väl pålästa skribenter (inte jag, dock).

    GMY

    Sinuhe

    SvaraRadera
  2. Du är alldeles för blygsam Sinuhe. Läs ordstävet för vecka 29 i FM-kalendern!

    SvaraRadera
  3. Hmm, jag är mera skeptisk... Inte vänder saker och ting bara så där, speciellt inte det tröga systemet i FM.

    Nä, jag är skeptisk och funderar i banorna om att här ska man få koll på vilka som skriver negativt i bloggar och twitter, som man sen kan sätta åt.

    Jag skulle aldrig skriva i en blogg från en FM-burk och dess skrattretande titthålsinternet Charon... FRA ska inte få koll på mig via den kanalen.

    SvaraRadera
  4. Om nåt går för enkelt är du på väg in ett bakhåll. Uppenbar maskirovka.

    SvaraRadera
  5. Kan det vara så att någon upptäckt att det finns en annan verklighet utanför "kuben"? En källa till utveckling och upplysning?
    Något skrämmande man inte känner igen?
    Man kanske skall ta det som ett rop på hjälp?
    Har man fått "konstiga" frågor av media som kommer från bloggvärlden?
    Många frågor blir det, men det kanske visar sig vara som vanligt.
    Ett beslut som man inte har en aning om vad det blir för konsekvenser!?

    Teaterdirektören.

    SvaraRadera
  6. Spännande med tanke på att bloggen "Far far away..." för bara två veckor sedan verkar ha blivit tillsagd att sluta blogga...

    SvaraRadera
  7. Är det inte bättre att officerskåren blir rakryggad och vågar öppet stå för sina åsikter på sin arbetsplats.

    Sune Aniander

    SvaraRadera
  8. @Sune Aniander
    Internt på lägsta nivå (upp till kompani åtminstone) är det hyffsat öppet och där är officerare och soldater rakryggade och svarar upp mot värdegrundens budskap om ÖRA.
    Men det är inte där debatterna ska föras utan mottagarna och debattpartners står att finna hos högre skikt, opinionsbildare och politiker.


    Ja, är det någon som vet vad som hänt med "Far far away"?

    SvaraRadera
  9. Gissningsvis har FM hyrt in en kommunikationskonsult som faktiskt haft någon sorts kompetens och rekommenderat åtgärder därefter. I vanlig ordning inom organisationer med begränsad eller irrelevant kompetens är riktlinjerna sannolikt dåligt förankrade, och kommer inte att följas.

    Precis som ÖRA, avvecklingen av invasionsförsvaret, införandet av insatsförsvaret, och diskussionen om återinförande av nationell försvarsförmåga. När man väl återgått till en ordning som en gång gällt kommer man finna att hälften av de anställda ännu inte avskaffat den, och att den andra hälften numer ägnar all tid åt att jaga bloggande soldater.

    SvaraRadera
  10. Försvarsmaktens Informationsdirektör Lagersten förtydligar idag på Försvarsmakten kommenterar:

    "Får Försvarsmaktens anställda och då i synnerhet våra officerare delta i samhällsdebatten? Frågan kan tyckas egendomlig men är inte en helt ovanlig fråga som ibland ställs till informationsstaben eller till chefer vid Högkvarteret. Frågorna rör både om det är okej att använda sig av sin titel eller befattning samt om det överhuvudtaget är tillåtet för officerare att delta i debatten. Det finns därför anledning att redogöra för de råd vi ger våra anställda.

    Försvarsmaktens medarbetare, liksom övriga medborgare i Sverige, omfattas av såväl meddelar- som yttrandefrihet . Dessa friheter är särskilt viktiga för Försvarsmakten att slå vakt om med de uppdrag som riksdag och regering har gett oss.

    Försvarsmakten uppskattar en livaktig diskussion inom alla områden och ser gärna att Försvarsmaktens medarbetare eller frivilliga deltar i samhällsdebatten.

    I den allmänna diskussionen får en medarbetare underteckna med sin tjänstetitel, till exempel "major" eller "sakkunnig". Detta även om det enbart är en privat uppfattning som framförs eller om uppfattningen är en del av en annan organisations meningsutbyte.

    En medarbetare bör dock undvika att ange andra uppgifter, exempelvis befattning, på ett sådant sätt att intryck ges av att det är Försvarsmaktens uppfattning som redovisas. Det är därför olämpligt att underteckna med till exempel "förbandschef för förbandet" eller "sakkunnig vid sektionen" om syftet är att framföra en privat eller annan organisations uppfattning. Angivande av befattning bör förbehållas situationer då det är Försvarsmaktens uppfattning som framförs.

    Enligt Försvarsmaktens arbetsordning är det informationsdirektören som är Försvarsmaktens talesperson och den som delegerar rätten att uttala sig för myndighetens räkning. Chef för förband, skola och centra har av informationsdirektören en stående delegering att uttala sig för sin enhets räkning.

    Rätten att bära uniform är generell men får inte användas vid politiska möten eller som företrädare för politiskt parti."

    SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.