tisdag 11 januari 2011

Miljöbild Afghanistan Uppdaterad 2011-01-12

Jag har i tidigare inlägg diskuterat villkoren för personal i Utlandsstyrkan. Ett kärt ämne bland många med mig är reduktionen av Utlandsreseförordningens traktamente, som innebär 11000:-/månad och person i avräkning för Afghanistan-styrkan. Detta för att individen uppbär gratis mat och boende av staten Sverige. Jag tänkte inte fortsätta diskutera den ekonomiska byråkratiska ordningen utan presentera lite miljö. Vad får man då för dessa pengar? Hur kan det se ut?


Nu i dagarna har nuvarande Afghanistan-styrkan publicerat en presentation av den Forward Operating Base (FOB) som de delar med Afghan National Army (ANA) i byn Darzab i det västligaste området i det svenska ansvarsområdet.
I distriktet Darzab är läget tämligen osäkert och det är ytterst farligt att färdas dit landvägen eftersom det är ett taliban-område. För att ta sig ner till Darzab från Sheberghan användes 1/3 av ammunitionsmängden, 1/3 användes för själva patrullen och då återstod 1/3 för hemfärden. Så såg det ut i somras. I fjol anfölls FOB:en i Darzab av Talibaner och PRT-ledningen höjde hotnivån i området till Regional Commands stora förtret. De sistnämnda ville inte ha ett till område med förhöjd hotnivå.


När du har åkt genom den kanaliserande terrängen i Qush Tappeh, förmodligen under beskjutning, ner till Darzab får du möjligheten att bo här:


Toalett och dusch på rummet?




Om man inte har förmånen att tillhöra OMLT utan i stället är en del av PRT:t kan man få tillbringa tid på så kallade Rysshöjder i området väster om huvudorten Mazar-e Sharif.


Rysshöjderna finns över hela området och är upplogade sandhögar som dominerar terrängen. De används som patrullbaser, observationsplatser och understödsställningar, precis som på Sovjetarméns tid.
Ett krux är att om man lämnar en höjd kommer den med största sannolikhet att mineras varvid ett digert arbete med klarering måste vidtas för att kunna nyttja höjden igen.

En gruppering på en höjd innebär förutom att man ser väldigt bra, fritt skottfält i båda riktningarna. Detta har svensk och finsk trupp fått erfara ett antal gånger då man blivit beskjutna, både av direktriktad eld och av granatkastareld.

Bästa rummet på orten med begränsad utsikt över bergen (Hesco-muren skymmer). Foto: Martin BQ FS19


Det är inte alla förunnade att få utöva sitt yrke i så exotiska länder som Afghanistan som är ett väldigt spännande land. Jag skulle kunna rekommendera vem som helst att åka dit på tjänstgöring om det inte vore för alla IED:er, beskjutning, den obarmhärtiga värmen på sommaren, de taskiga villkoren och hanteringen från Högkvarteret.

Men det finns underbara moment också:
Sommarsolen går ner i Ali Zayi och snart är det beskedliga 38 grader varmt och man kan få lite sömn.


Fler miljöbilder: Dagens Nyheters bildspel Svenskarna i Afghanistan


Uppdatering 2011-01-12:
Knappt hade jag hunnit publicera detta inlägg innan en ny attack i Darzab tillkännagavs av Försvarsmakten:

Under måndagen attackerades en skyttegrupp ur tredje skyttekompaniet, delar ur stabskompaniet, PRT HQ och afghanska nationella armén (ANA). De besköts med finkalibrig eld och troligtvis granatkastare. Den svenska enheten genomförde en fotpatrull med ANA i Darzab, i provinsen Jowzjan, i västra delen av det svensk-finska ansvarsområdet.

Hela nyheten på Försvarsmakten.se

4 kommentarer:

  1. Alla regler kring olika traktamenten och ersättningar är gemensamma för den statliga sektorn. Det finns ingen politisk vilja i något läger att ändra på detta för det skulle kunna innebära att fler yrkesgrupper skulle kräva särbehandling. Och det är något av det värsta som finns på svensk arbetsmarknad. ALLA skall vara lika, oaktat förutsättningar. Vi som förmånbeskattades för fri kost och logi på Balkan på 90-talet minns detta tydligt. Ingen förändring på de senaste 17 åren alltså. Det är en rent politisk fråga och inget som ogina byråkrater i HKV kan påverkar. Tyvärr......

    Old School

    SvaraRadera
  2. Fast riktigt så är det inte Old School. Det finns olika regler och avtal för olika grupper av tjänstemän.

    Men det ändrar inte på grundförutsättningarna i insatsområdet. Det är de som måste ligga som grund för villkoren.

    SvaraRadera
  3. Givetvis både kan och bör/sall herrar (och damer) officerer i HKV ställa krav (eller "önskemål") gentemot regering/riksdag om bland annat detta.

    Att bli förmånsbeskattad över att äta frystorkat i ett hål utanför TAB'en var inget jag funderade över DÅ. Men idag ter det sig bara vanvettigt. Varför vill ingen göra det bättre för soldater i US?

    för att det handlar om skattepengar IN i kistan, och sådant rör man inte ostraffat oavsett vilket politiskt äger man tillhör.

    Framförallt inte när soldater blir politiker när de blir överstar och är helt karriärfokuserade.

    SvaraRadera
  4. Jag undrar varför dessa foton inte finns med i "propagandaministerns" glättiga trycksaker....

    Förslagsvis kan ju den tramsiga texten "Jag har det som krävs" bytas ut till "Vi fixar det som vi tycker krävs...." eller "Här är det som krävs de kommande sex månaderna..."

    SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.