torsdag 30 december 2010

Bokslut 2010

Då är 2010 i stort sett till ända och jag tar tillfället i akt att summera min syn på året. Perspektivet är som vanligt grodans. Någon rangordning av viktighet är inte gjord utan det är helt spontant. Jag har nog glömt något och tar gärna emot tips som jag kan fylla på med efterhand.
...........................................................

2010


-Två officerare och en soldat dödades under tjänstgöring i Afghanistan och många sårades, några allvarligt.
Det har varit ett jobbigt år för PRT MES, SAE, OMLT och övriga svenskar i Afghanistan. Man har gjort ett väldigt bra jobb och bland annat etablerat sig i det oroliga området väster om Mazar-e Sharif och stöttat ANA under vanvettiga förhållanden i tex. Darzab. Det har kostat och sluträkningen är nog inte sammanställd.
På plussidan kan jag lägga till hävda caveats som förenklar framförallt för planeringen av operationer.


-De sista värnpliktiga muckade från förbanden. Värnplikten gjordes vilande och soldater och sjömän förväntas nu frivilligt söka sig till Försvarsmakten för tjänstgöring.
Det finns oerhört många oklarheter och osäkerheter i det nya personalförsörjningssystemet och jag bävar inför framtiden.


-Huvuddelen av Försvarsmaktens personal fick nya villkor för sin anställning. Det nya var att man inte kan ifrånsäga sig internationell tjänst. Några hundra av officerarna hade redan detta sedan tidigare och det var väntat att alla till slut skulle omfattas av det. Det har skrivits spaltmetrar om införandet av kravet, inte minst på grannbloggarna Wisemans Wisdoms och Chefsingenjören. Den sistnämnde har blivit uppsagd för att han villkorat sitt samtycke men uppsägningen är överklagad och vi har inte sätt slutet på ärendet än.


-NBG11 har satts upp under året och står från 1/1 2011 i beredskap för EU:s räkning. Allt är frid och fröjd enligt Force Commander Andersson men jag tror inte att alla inblandade håller riktigt med. Det har varit problem med att kunna öva sjukvårdskedjan och framförallt sjuktransport med helikopter men den officiella bilden är en annan. På vissa håll i stridsgruppen föreligger grava tvivel om förmågan.
Stridsgruppen lär inte åka ut inom ramen för beredskapen utan i stället lär det bli rotationsmissioner till Afghanistan för skyttebataljonen och vissa stödfunktioner.


-Helikopterstrulet fortsatte. Ett nytt helikopteralternativ; amerikanska Blackhawk fördes upp men vad som hänt på den fronten är höljt i dunkel. Det verkar som att Försvarsmakten vacklar i frågan.


-Försvarsmaktens nya affärssystem PRIO infördes med resultatet att det inte gick att handla förbrukningsvaror ett tag och folk har haft problem att få ut rätt lön. PRIO har kostat Försvarsmakten otroliga summor och införandet har kritiserats av bland andra Riksrevisionsverket.
Försvarsmakten tvingas anpassa sin organisation och sina metoder efter IT-systemet. Som icke-IT-specialist funderar jag kring det fina med det. Jag är av åsikten att stödsystem ska anpassas för att stödja verksamheten, inte tvärtom.


-Flottan har genomfört en mycket bra insats i Adenviken, vilket gör att alla försvarsgrenarna har varit synnerligen aktiva på den internationella arenan under året. Delar av besättningen drabbades visst av någon åkomma men på det stora hela var insatsen en framgång, så vitt jag förstår. Jag hade gärna sett en markinsats för att bekämpa kaparna i deras basområden som komplement till fartygen.


-Bloggarna har fått ljuset på sig och ökat i antal och viktighet. De viktigaste har jag ute i marginalen till höger. De fyller en viktig funktion i opinionsbildningen. Att de flesta är anonyma är ett utfall av debattklimatet i Försvarsmakten, som inte är det bästa. Ofta är det graden på den talande som är viktig - inte vad som sägs. Dessutom är kritiskt granskande något som bör stanna mellan skål och vägg (om ens det) och inte något som ska basuneras ut, hur sant det än är. Offentlig kritik kan leda till svarfots-epitet och sämre behandling.


-Försvarsmaktens största insats på mycket länge, Kronprinsessans bröllop gick av stapeln. Det kostade mantimmar och var säkert jättefint. I vanliga fall tycker jag att FM bör delta i dylik verksamhet men med tanke på vilka reduktioner som gjorts de senaste åren avseende övningar och personalminskningar så tycker jag att det var att elda åt kråkorna.


För egen del har året varit svängigt. Det har varit mycket högt tempo och resultaten har varit goda. Jag har haft förmånen att ha väldigt bra folk runt och med mig och jag har haft bra stöd för mina uppgifter.
Det har dock kostat med väldigt mycket tid borta och smärtgränsen har tangerats. Det kommer inte att hålla att fortsätta i det uppsatta tempot då det kört ner mitt stridsvärde i botten och nästintill kostat min familj. Jag för dialog med min chef och har med min kommande tjänst ingen ny internationell insats inplanerad. Jag hyser oro över Försvarsmaktens numerär. Den räcker inte för att säkerställa en god uthållighet utan en del av personalen kommer att drivas mycket hårt. Min tilltro till Försvarsmakten minskar allt mer och brytpunkten tycks närmare för varje år. Kan det vända 2011?

Jag hoppas att mitt nästa år blir lika bra yrkesmässigt om än lugnare.

Jag önskar alla ett gott slut på ett omtumlande och arbetssamt 2010.

/Cynisk

16 kommentarer:

  1. Om du tycker att 2010 har varit omtumlande, så är det nog inget emot vad 2011 kommer att bli.
    Tyvärr kommer nog 2011 bli ett av de värsta i Försvarsmaktens historia.

    SvaraRadera
  2. Gott Nytt År till dig Cynisk.

    Det nya året innehåller bl.a. nya västar och kroppsskydd till FS på den positiva sidan.

    Vågar vi tro på en omgalonering under 2011, ca 2-3 år innan HKV fått någon som helst ordning på det nya specialistofficerssystemet?

    Chin up, det vi kan veta med säkerhet är att FML kommer försöka överraska oss med nya njurslag under 2011.

    /Kränkt men bitter

    SvaraRadera
  3. Gott nytt Cynisk!

    Tack för dina insatser, både i tjänsten och här på bloggen.

    Vad gäller 2011 så ser jag det som året då jag slutligen tar mig i kragen och slutar i FM. Jag ser ingen förbättring på horisonten, då är det bättre att stiga i livbåten innan skutan är helt under ytan.

    SvaraRadera
  4. Väl sammanfattat, gode Cynisk! Kan bara hålla med... Gott slut till alla tappra! Jag kommer nog att vänta till 2012 då min nuvarande kommendering går ut innan jag tar steget men CV:t ligger ute hos diverse "agenter".

    /EXC

    SvaraRadera
  5. Tack för en bra blogg (av många andra initierade).

    Tror också att 2011 blir ett av de värsta.
    Därför är jag glad att jag nu har annat på gång. När jag säger upp mig ska jag tacka för alla år genom att be FM dra åt helvete. Det jag har gjort har inte varit värt vatten i dagens läge.

    Har krigat för Sverige. Blev pissad på tillbaka.

    Bitter officer.

    SvaraRadera
  6. Nu får ni ta och berätta vad som väntar oss 2011 eftersom ni är flera som tror att det blir än värre då.

    SvaraRadera
  7. Tack för ett bra bloggår och gott nytt år!

    SvaraRadera
  8. Bra sammanfattning!
    2011 kommer att bli alldeles underbart inte minst när EAW-chefen "W" efter befordran(som han fått för att det på papperet ser ut som att EAW fungerar) lyckats med sin vision att lägga ned hemvärnet som han proklamerade ut i ett av hans tal till manskapet i EAW... Varför man nu talar om en nationell skyddsstyrka i ett tal till ett internationellt dito kan man ju fundera länge över. Men! En röd tråd kan i alla fall äntligen urskiljas... sanslösa idéer, starka organisationsfilter och ansvarsfrihet för tärande beslut kommer att fortsätta i samma takt som förut!

    Gott nytt år!
    /Snart insatsberedd skattemedelsförstörare

    SvaraRadera
  9. 2010, året då jag själv kom in i bloggvärlden på allvar. Före och efter, kan man säga.

    Hur man uppfattar skeenden och hur man tolkar sin samtid är nog en individuell sport och precis som du skriver en fråga om perspektiv; vidvinkel eller zoom, grod- eller örnperspektiv, kort eller lång sikt, lokalt eller globalt. Händelser är just bara händelser, men kan givetvis påverka.

    2010 var för mig året då stora och ”oåterkalleliga” förändringar skedde i det stora. Kina seglade upp som en blivande supermakt på allvar, samtidigt som USA och västvärlden i övrigt tog (tvingades ta) ett eller flera steg tillbaka. Givetvis är det såväl ekonomi som militär förmåga som ligger i balansvågens skålar nu när det börjat tippa över.

    Själv delar jag inte Tolgfors stolthet över att Sverige var först att visa vägen mot avgrunden. Att ekonomiskt obestånd tvingar Europas nationer att göra ”en Sverige” är inget att glädjas åt. Det är ju som bekant inte bara några regementen eller redan gamla uttjänta vapensystem som försvinner utan – och det är det viktigaste – även känslan att något bra och fungerande är i vardande och att en positiv utveckling är på G, där den enskilde är en del i skeendet. God anda förvänds i maktlöshet inför ett skeende där det inte spelar så stor roll vad den enskilde företar sig eller hur mycket denne än anstränger sig. Lite som att leva i Rom i början på 400-talet och se hur felprioriteringar ledder mot undergången och inte kunna göra något åt det. Bara att åka med.

    2010 var också året när jag fick upp ögonen ordentligt för EU:s demokratiska underskott, med beslut tagna i slutna rum utan möjlighet till vare sig insyn eller möjligheter att påverka. Den 1/1 tar dessutom Estland steget in i den Europeiska Monetära Unionen. Lycka till.

    Att en ekonomisk union förhindrar krig mellan unionens medlemmar är en teori som florerar, men som ännu inte provats. Om en gemensam valuta och för den delen en gemensam ekonomi i övrigt förhindrar krig, så vore i logikens namn inbördeskrig en omöjlighet. Det viktigaste ekonomiska sambandet i EU just nu är att skulderna är sammanvävda i ett nät av ömsesidigt beroende, som gjorda för motsättningar. Beroendet framgår av länken till NYT nedan.

    http://www.nytimes.com/interactive/2010/05/02/weekinreview/02marsh.html

    ”Man ska kalla en spade för en spade. Det blir ett skitår”, sa förre arbetsmarknadsministern Littorin inför 2010 och visst fick han rätt även om vi bara applicerar det på Försvarsmakten.

    ”Nästa år kan bara bli till det bättre”, skriver Skipper i sin nyårshälsning. … Men hur?


    Kanske inte direkt den Völvans Spådom för 2011 som du efterlyste, men det hindrar ju oss inte från att - trots allt - tillönska varandra ett Gott Nytt År. Vi har ju ett privatliv också.

    När arbetet nästintill kostat dig din familj är det dags att tänka till. Den främsta lojaliteten skall man väl ändå ha mot sin familj. Själv är jag dock likadan eller som flickorna brukar säga: Allting hänger på dig, Sumatra.

    SvaraRadera
  10. Tack för ett bra inlägg Sumatra!

    /C

    SvaraRadera
  11. @ Cynisk

    Min definition av familj; Det är det du har kvar när ingen i Försvarsmakten längre vet vem du är eller vad du gjort och din hängmapp finns i krigsarkivet.

    SvaraRadera
  12. Gott Nytt År och jag hoppas på ett bättre 2011, men tyvärr så har jag åtminstonde för FM:s del en del dåliga vibbar.

    Men jag säger som han på TV, "skål ta mig fan". Det är morgondagens problem! :-)

    SvaraRadera
  13. @Sumatra: Jag skulle vilja att OF gjorde en undersökning på hur stor skillsmässofrekvensen är hos oss officerare. När jag ser mig omkring i divisionssalen så är den inte lysande.

    SvaraRadera
  14. CI,

    Jag kan meddela att det var en hel del flottister som bytte familj efter och under ubj-tiden.

    I det här sammanhanget kan jag nämna att det var första gången i modern tid Försvarsmakten satte in verkanseld utan föregående förvarning. Det har vi inte gjort någonstans sedan dess vad jag vet. Däremot var fartygsförbandens stridsvärde på topp, förutom att vissa företagstyper kom på undantag. Frågan är dock om det var värt priset för den enskilde officeren.

    SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.