tisdag 14 december 2010

Mindre trupp Uppdaterad 19/12

Enligt senaste information inom Försvarsmakten kommer deployeringen av Helikoptrar till Afghanistan innebära reducerad marktruppsnumerär. Riksdagen har fastställt ett tak som endast tillfälligt och kortsiktigt kan överträdas (vid tex evakueringsoperation) och det får nu konsekvenser.

Enligt uppgift drar Försvarsmakten in Provinskontoret i Sar-e Pol och låter det redan ansträngda reducerade kompaniet i Sheberghan överta ansvaret. Området är väldigt stort och hotbilden ganska hög på sina håll varvid Sheb-gänget får en omöjligt uppgift, även trots Turkiets övertagande av utvecklingsfrågor.

Återigen får ett politiskt beslut med ringa militär grund stora och negativa konsekvenser för den militära operationen. Helikoptrarna behövs inte men trupp behövs. Förhoppningsvis kan invånarna i provinsen Sar-e Pul köpa sig säkerhet för de 57USD som de disponerar per kapita och år. Det är en väldigt fattig provins som behöver all hjälp de kan få. När till och med svenskarna tvingas ge sig av är det helt fritt fram för motståndsmännen som redan tidigare i år ökade sin närvaro markant. Det ser dystert ut.

En lösning vore att politiskt se helikopterstyrkan som en tillfällig förstärkning och därmed inte behöva reducera i förbandet.


Uppdatering 2010-12-19:
Allan Widman (fp) dementerar att helikopterstyrkan ska innebära reduktioner i truppmassan på sin blogg. Jag hoppas att han har rätt men tillåter mig själv att tvivla. Han menar på att helikopterenheten är utöver de 500 man som ska vara på plats över tiden. Det kanske stämmer men eftersom det diskuteras en så konkret konsekvens för Sar-e Pul bedömer jag att det föreligger skäl, men då kanske det är ekonomin som inte räcker till.

8 kommentarer:

 1. Jag har vid ett flertal tillfällen ställt frågan om Helikopterstyrkan skulle innebära reducering i storleken på PRT:t, men hela tiden fått svaret att så inte är fallet. Detta då storleken på antalet soldater i Afghanistan ryms inom mandatet från Riksdagen. Det som jag misstänker sänker möjligheten till att bibehålla storleken på FS samtidigt som helikoptrarna dyker upp är budgeten!

  Nä, även om jag är (f.d?) flygofficer så anser jag att två helikoptrar i Afghanistan inte tillför nåpgot annat än politiska pluspoäng! Slopa därför SE Helicopter Unit ISAF!

  Se även:

  http://borneosloopar.blogspot.com/2010/12/avbryt-planerna-pa-svenska-helikoptrar.html

  SvaraRadera
 2. Ytligare ett klassiskt exempel hur det går när lekmän (politiker) utövar peka-med-hela-handen-ledarskap.

  SvaraRadera
 3. Jag blir bara trött, det politiska spelet åter igen. Helikoptrarna behövdes 2006. Tack vare amerikanarna har vi tillräckligt. Skall det skickas helikoptrar, skicka isf för trupptransport. Det skulle iaf kunna nyttjas.

  SvaraRadera
 4. Man ska nog inte oroa sig. Med tanke på hur bra det har gått med rekryteringen av förbandet blir det nog inte långvarigt.

  SvaraRadera
 5. Jag skulle nog säga att delar av FM, kanske främst men inte bara de i FML, är lika "skyldiga" som politikerna till detta.

  Har inte sett något uttalanden, intern rapport m m i HKV som säger att behovet defakto ej finns, eller dementi av alla uttalanden/skriverier/påståenden att det är helikoptrar som kommer att stödja de svenska förbanden (underförstått, bara dessa) på plats.

  Egentligen innebär med största sannolikhet svenska helikoptrar till det motsatta, dvs för att klara beslutat volym/och eller tilldelad budget, så kommer sannolikt de som gör jobbet längst ut i byarna m m, att bli färre, inte fler som behovet verkar vara.

  Vissa som dragit lans för diverse olika helikopterlösningar (vars kompetens att klara uppgifterna på plats, många av er här kapabla att bedöma, så ej jag) har egentligen bara titta på en funktion, och inte helheten kopplat till de resurs som finns på plats.
  En del är väl den gamla vanliga svenska sjukan, vi kan och vet bäst, samt ska fixa det helt själva (i dessa sammanhang är vi väl numera en minipudel...).
  Galärslaven

  SvaraRadera
 6. vad har du för källa på att Sar e pol ska dras tillbaka?

  SvaraRadera
 7. Det är en andrahandsuppgift som jag inte fått bekräftad än, men det borde finnas gott om folk på webben som kan bekräfta det. Jag var ledig när det var persori, nämligen.

  SvaraRadera
 8. Läggs ner vet jag inte, men utbyggnaden skjuts på framtiden.
  Sedan är ju S-e P lite speciellt i och med att Turkiet har PRT ansvaret, men ingen säkerhetsfunktion. Nåja, den som lever får se.

  SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.