fredag 3 december 2010

Slit och släng?


Den senaste tidens strul med personalhanteringen i Försvarsmakten får mig att fundera över vad som händer med den som inte av någon fysisk anledning kan åka utomlands, som inte har de rätta förutsättningarna.

Högkvarteret har satt upp vilka fysiska krav som gäller för att få åka utomlands på internationell insats och många är de som inte klarat att på anbefalld tid med stridsutrustning springa två kilometer. Det är också ett antal som diskvalificerats på grund av för högt BMI. De har ansetts för feta helt enkelt. Andra har sviter efter gamla hjärtfel och ytterligare andra har olika allergier, tex nötallergi, som omöjliggör utlandstjänst i konfliktområde.
De har fått stanna hemma och förbandet har då fått antingen vakansrekrytera eller åka med brist.

Det är självklart att soldater och officerare ska ha fysiska förutsättningar för att klara tjänsten men den självklarheten utesluter ett antal människor med nuvarande personalhantering. Hur hanterar FM det?


En del av dessa skavanker och brister uppkommer en bit i anställningen i Försvarsmakten. En skada eller annat som omöjliggör utlandstjänst kan i princip drabba vem som helst, när som helst. Vad gäller då för den med en tjänst i Insatsorganisationen som är diskvalificerad för tjänst?
Vad händer med den som mister ett ben i en attack i Afghanistan? Skapar man en tjänst i Produktionsorganisationen då eller blir det sparken?
Är det skillnad om man skadar sig under insats jämfört med om man skadar sig hemma?

Jag tror inte att man är helt på det klara med vad som kommer att gälla för tillsvidareanställda med hinder för internationell tjänst. Åtminstone är det inget som kommit ut.


Tidigare har jag tänkt att den goda arbetsgivaren Försvarsmakten och Staten tar hand om mig om det skulle behövas men nu är jag inte så säker längre. Personalen verkar vara en slit- och slängvara. Jag behöver goda exempel på personalhantering för att återfå förtroendet för Försvarsmakten:

Vad sägs om raka besked?
Vad sägs om bättre och fastställda avtal?
Vad sägs om bättre personlig utrustning?
Vad sägs om löparskor eftersom vi är ålagda konditionsträning men inte får utrustning för det?
Vad sägs om korrekta uppgifter i uttalanden från Högkvarteret?

Nu krävs konkreta handlingar från Försvarsmakten för att visa välvilja, att visa uppskattning för de anställda.

8 kommentarer:

 1. På pricken! Hur ser tvisten om vem som avgör vad som är "giltigt" skäl att inte fullgöra utlandstjänst ut? Vem avgör giltiga skäl? Vad händer om man inte är överens? Och vad är avtalet värt om det kommer att bli meningsskiljaktligheter?

  Det vore bättre med principen att i separata avtal för varje enskilt jobb få teckna avtal; Ja, jag inser och accepterar att denna befattning innebär att jag kanske/ kommer att arbeta i en ett internationellt sammanhang under xx tid.

  Den som inte vill kan undvika denna typen av tjänst/befattning- den som tycker att detta är därför man arbetar i FM samtycker. Förmodligen
  har FM behov av båda kategorierna.

  Det är svårt att se hur eller varför varje individ i alla befattningar i FM måste resonera exakt lika för att få helheten, den kreativa olikheten är positiv. Dessutom skulle i alla fall inte jag vilja föra befäl över individer i ett "farligt scenario" som är dittvingade av ett konstigt anställningsavtal!

  SvaraRadera
 2. Kan inte annat än hålla med. Jag är ytterst tveksam till att HKV hanterar dessa särfall på ett klokt sätt. Att döma av hur de hanterade Chefsingenjören, som ändå var på väg till AFG, verkar en klok och pragmatisk inställning omöjlig. Jag är trött på FML och HKV splittrade, oresonliga och förvirrade agerande.

  / Ernst B Runner

  SvaraRadera
 3. Ser med viss spänning fram mot den dag då FM försöker hävda "arbetsbrist" för den förste nötalergikern, diabetikern eller den enbente veteranen...

  /Olyckskorpen

  SvaraRadera
 4. Psst FM har ju Lejon Attack löparskor =)
  Joo dom upphandlas fortfarande trots mer än 20år av skarpa varningar från samtliga som använt dom samt förbud från medecinsk personal.

  Då det gäller skadade och lemlästade i tjänst så kan man se på vad som hände förra gången någon kom hem med skador..Avsked direkt och styvmoderligt behandlad trots att personerna låg på intensiven...
  Så räkna knappt med att få en medalj, och medaljer mättar inte en familj eller betalar räkningar.

  SvaraRadera
 5. Om du är klantig nog att få benet bortsprängt så ska du såklart sägas upp, gärna via SMS, du är ju inte direkt omedelbart insatsklar, men dessutom ska du betala för bortslarvad känga och trasiga byxor. Det är ju personligt kvitterad utrustning! Och gratis gymnastikskor är väl lite överdrivet när soldatens lön är såpass hög.....
  Johan Sigurd

  SvaraRadera
 6. Jag har en vän som har en målarfirma.
  En dag ramlade en av hans anställda ner från hög höjd och skadade sig så allvarligt att han aldrig kan utöva sitt yrke mer.
  Det är en liten firma så det finns ingen ekonomisk möjlighet att behålla honom.
  Hur många halta och lytta kan FM hålla ?

  TIMUR LENK

  SvaraRadera
 7. Jag har en vän jobb jobbade för regeringen, efter några mandatperioder ville ingen behålla henne för hon va kass så mona fick gå. Vad hände med henne, livstidspension...

  SvaraRadera
 8. När jag kom timin nya arbetsplats 2005 efter den senaste regementsslakten fick jag ett set med skid-set. Då jag är totalt ointresserad av allt som skidsport heter och därtill totalt talanglös i skidåkning så frågade jag om man kunde får ett par löparskor istället. Oavsett typ av skor så skulle det bli billigare. Men naturligtvis gick det inte. "Policy" fick jag till svar och ingen chef vågade eller iddes ändra på detta. Så nu står ett 5 år gammalt skidset oanvänt på tjänsterummet. Om chefer inte har mod nog att ändra i små policyfrågor, och som dessutom innebär en vinst för FM, så är det enkelt att förstå varför raka besked, bättre utrustningar och liknande saker inte kommer att tillhöra vanligheterna i framtiden. FM verkar mest ha blivit en myndighet för ett fåtal att göra karriär i.

  SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.