söndag 3 juni 2012

Agenda

SVT:s Agenda sände ikväll ett reportage om läget i Försvarsmakten. Reportaget var bra och nyktert och förmedlade en dyster bild av försvarets förmåga och soldaternas vardag. En bild som överensstämmer med hur FM uppfattas från insidan.

Efteråt intervjuades försvarsminister Karin Enström och hon fick möjlighet att svara på relevanta frågor, en möjlighet hon inte tog. Försvarsministern svarade inte alls på de flesta frågorna  och den enda tydligheten var att det inte kommer att bli något tillskott i försvarsanslaget. I övrigt var det mest platta klyschor som under Tolgfors-eran och fortsatt skönmålning av rekryteringen till Försvarsmakten. *Gäsp*
Orsa kompani lovar inget bestämt, inte försvarsminister Enström heller.


Äntligen användes ordet "systemkollaps", även om jag tror att Försvarsmakten är mitt inne i den och att vi därför inte behöver vänta 6 år som det sades i inslaget.

/C

Läs också Wisemans utförliga rapport: Försvaret och försvarspolitiken uppmärksammad i SVT Agenda

20 kommentarer:

  1. Personligen är jag full av förhoppning...

    Om sex år har gasverkets ledning rensats ut och vete tusan om det inte går värnpliktiga på kaserngården igen då...

    Systemkollapsen har nog redan infunnit sig - för det som produceras nu i försvarsförmåga är noll och intet...

    ...sedan kan vår nye försvarsminister sitta med ett leende på läpparna och ljuga svenska folket rakt upp i ansiktet - bluffen kommer att synas!

    Hon måste dessutom ha ärvt Tolgfors mediafolk - för det var ungefär samma tugg som Tolgfors körde med...

    14 sökande till varje plats...

    Kan vara så att man i gasverkets ledning försöker övertyga sig själva om reformens förträfflighet...

    ...och rapar man om en sak tillräckligt många gånger så tror man ju själv till slut att det är en sanning.

    Hon blir inte långvarig på posten!

    ...och att det inte skulle bli några nya pengar var knappast någon nyhet. I sak håller jag med - inte en sekin till förrän pengarna börjar läggas på rätt saker och nuvarande ledning är utrensad. Märkligt vad våra grannländer får mycket för sina försvarsanslag i jämförelse...

    SvaraRadera
  2. Instämmer helt. Börjar bli väldigt frustrerad på den nonchalans som visas upp av fömin avseende bristerna i systemet. Är dock mest förtvivlad över den icke existerande säkerhetspolitiska analys som idag verkar existera inom regeringen.

    SvaraRadera
  3. Systemkollaps är en förmåga som man kan leverera här och nu till hundra procent...

    SvaraRadera
  4. Jag rekommenderar alla att skaffa Twitter-konton. Just nu förs en försvarsdebatt mellan borgerliga politiker och bloggare och det är ganska skrämmande stundtals.
    Politiker anser sig ha fakta på bordet och anser att vi anställda har fel som tycker att läget är dåligt.

    Taggar: #svfm #säkpol

    SvaraRadera
  5. @ Cynisk

    Upprepar man en lögn tillräckligt många gånger börjar man själv tro på den....

    Riksdagsledamöter vet ju bäst. Det är bara att läsa Johan Forsell (M) blogg. Vi som dagligen arbetar i kaoset bara svartmålar medan riksdagsledamot Forsell däremot vet bäst...

    Trodde aldrig jag skulle uppleva mig själv nästan önskandes ett regeringsbyte vid nästa val - men frågan är om inte det är vad som krävs för att tvåla till alla självgoda allianspolitiker...

    ...och vad finns kvar för socialdemokraterna att nedrusta...

    ...så det är riskfritt att byta regering - det kan ju inte bli sämre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men rekryteringen går ju bra och PRIO är snart tillfixat...

      De tycks verkligen tro på det själva.

      Radera
  6. Finns skrämmande läsning på andra håll än Twitter. Allan Widman (som stundtals säger bra saker och stundtals... inte så bra) skrev nyligen i kommentarsfältet på sin blogg att Talibanerna bevisat att man inte behöver högteknologiska vapen i modern krigföring.

    http://allanwidman.blogspot.se/2012/05/pahak.html

    "Visst kan vi bedåras av högteknologiska ambitioner, men till sist är det en man eller kvinna med gevär som står mellan oss och inkräktaren.

    Wiseman skriver att krig är en materielsport. Tror att talibanerna bevisat motsatsen."

    Det han verkar missat är att vi numer ockuperar A-stan efter att USA invaderade landet. Menar han att vi inte behöver ett försvar, eftersom vi ändå alltid kommer kunna kasta kottar på Ryssen tills han tröttnar och går hem...?

    Vad gäller borgerliga politikers inställning till hurvida terrängen och kartan representerar verkligheten tyckte jag dagens ledare i DN (kring sjukvård) fick till det ganska bra: "...Moderaterna tillsammans med de andra borgerliga partierna anser att ideologi är överordnad slöseri".

    http://www.dn.se/ledare/huvudledare/for-mycket-sjukvard-i-fjolltrask

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja ibland häpnar man även om man borde ha slutat förvånas vid det här laget. Widman blandar och ger verkligen.

      Radera
  7. Budget i balans
    Rekryteringen går bra
    Materielen är modern
    Hillary berömmer oss
    - Vad är problemet?

    SvaraRadera
  8. Gustav Wasa sa...

    a) Bör man lära sig av sina fiender?

    b) Har talibanerna varit våra fiender?

    c) Var talibanerna en singularitet, som aldrig mer i någon likartad form kommer att uppträda som fiender till svensk trupp? Har inte till exempel somaliska pirater en del taktiska och stridstekniska drag gemensamma med talibanerna?

    d) Har det gått att besegra talibanerna inom ramen för materielsportens resurser och verktyg?

    e) Är det inte så att talibanerna med morötter och piskor varit skickligare och uthålligare på Hearts-n'-Minds än vad ISAF varit?

    f) Hade ISAF besegrat talibanerna om västerländsk försvarsindustri levererat lösningar för 25% mer CAS med 25% bättre precision eller hade 250% fler pashtotalande västerländska fredsfrämjare, som var och en stannat 250% längre tid i operationsområdet varit det tillskott av förmåga som ISAF bäst hade behövt? Jag är inte övertygad om det andra alternativet hade varit dyrare än det första.

    SvaraRadera
  9. Allt går bra....

    Inga problem...

    Patrik Dahle har fått nytt jobb....

    Undrar om han fått ett erbjudande han inte kunde säga nej till efter alla vägbulor under omstruktureringsplaneringen...

    ...tävlingsreglerna har ju ändrats stup i kvarten.

    ...eller kan det vara ett första steg i att skära ned antalet generaler och amiraler i firman?

    De är ju ganska många i förhållande till den patetiskt lilla operettförsvarsmakten landet kan stoltsera med, t.o.m. så många att de kunde få en bataljon var att föra befäl över....

    Själv kunde jag inte låta bli att dra på smilbanden när jag läste Sverkers kommentar på EMIL...

    SvaraRadera
  10. Ja, men betänk att Karin Enström sade att vi får mycket beröm från Hillary Clinton och USA, är inte det värt mycket? Obs, jag är ironisk. Men det verkar faktiskt som att det är viktigast av allt. Vi är beredda att gå över eld och vatten för America, eller i vänsterns fall för arabländerna och Nordafrika, men vi är inte beredda att göra ett jota för våra egna. Regeringens tungor räcker ända till Washingtons Kongress säten. Så kan det bara vara om det är så att man inte bidrar och om man inte är beredd att ta risker för sin egen person. Sverige har ingen statsman i regeringen.

    Roger Klang

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Ja, men betänk att Karin Enström sade att vi får mycket beröm från Hillary Clinton och USA, är inte det värt mycket? Obs, jag är ironisk."

      Jag kommer av någon anledning att tänka på Montgomerys påstådda yttrande om att 'hans basker var värd tre divisioner'.
      Då måste ju beröm från en amerikansk utrikesminister vara värd åtminstone ett par brigader.

      Radera
  11. @ Roger Klang

    För att använda ett känt uttryck...

    Som flugor dras till en koskit...

    Enligt rykten började det hela när vi deltog i SF-operationen i Afrika för några år sedan och den politiska nivån upptäckte att om man betalar biljetten kan man få komma in i finrummen och frottera sig med de stora ledarna...

    ...och så började vi engarera oss, för att våra politiker ska kunna umgås med de stora ledarna och känna sig märkvärdiga...

    Nuvarande ÖB har genomfört högre chefsutbildning i USA så det är väl ingen slump att vi håller på att kopiera det amerikanska systemet, och skickar personal på underofficersutbildning i USA...

    SvaraRadera
  12. @Trident:

    Jag har haft en kort diskussion med ÖB i hans hembygd Kristianstad under en informationskampanj. Jag fick intrycket av att han var patriot, trots allt offentligt snack om värdegrunder och att han egentligen skulle bli ingenjör men halkade in i FM på ett bananskal i princip. Men varför i allsin dar säger han inte det i så fall? Men i alla fall, tänk den germanske befälhavaren Arminius som hade tjänat många år i den romerska legionen, men som i slaget vid Teutoburgerskogen använde sina kunskaper om den romerska legionen för att krossa romarna. Då var det plötsligt en merit att ha tjänat som legionär. Jag kan tänka mig att före slaget vid Teutoburgerskogen så nedvärderades någon som tjänstgjort i den romerska legionen bland de germanska stammarna. Allt handlar om vilken lojalitet man har.

    Roger Klang

    SvaraRadera
  13. @Gustav Wasa

    Talibanerna har ingenting att lära oss om hur man försvarar ett land mot externa hot. Den som ens för ett ögonblick överväger möjligheten att ett gerillaförsvar på något sätt vore önskvärt, eller ens möjligt, vid en konflikt med Ryssland säger jag:

    Tjetjenien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gustav Wasa skrev här ovan bland annat:

      d) Har det gått att besegra talibanerna inom ramen för materielsportens resurser och verktyg?

      e) Är det inte så att talibanerna med morötter och piskor varit skickligare och uthålligare på Hearts-n'-Minds än vad ISAF varit?

      Sverige har ställt svensk militär personal till multinationella organisationers förfogande sedan åtminstone 1948 för att i fredsfrämjande syfte hantera upprorsrörelser i Västra Asien.

      Huvudman kan vara FN, Nato eller någon annan, men mest sannolikt kommer Sverige att i någon form fortsätta engagera sig i internationella insatser intill dess att den universiella världsfreden brutit ut.

      - Är det då orimligt att försöka lära sig något av sina fiender?

      - Var det verkligen Sveriges och ISAF:s bristande förmåga med avseende på dimensionen "materielsport", som till slut fällde avgörandet i Afghanistan? Bör vi tro på tesen om att ISAF förlorade för att vi inte hade tillräckliga tekniska prestanda på våra vapensystem?

      Det skulle i så fall vara de svenska politikerna som inte ville egenutveckla tillräckligt kvalificerad försvarsmateriel, som stack dolken i ryggen på det svenska truppbidraget till ISAF. Bevisligen räckte inte amerikanska försvarets förmåga till materielsport i Afghanistan ända fram. Vi borde kanske ha kunnat ta fram ännu vassare svenska grejor?

      Visst har ryssarna tagit lärdom av sina tidigare bittra och dyrköpta stridstekniska erfarenheter i Tjetjenien. Med lite morötter och desto mer piskor har de hittat en tillräckligt uthållig politisk lösning för hur den Ryska Federationen och Tjejenien ska kunna samexistera. Lösningen är mer av "Agree-to-Disagree" än "Provincial Reconstruction".

      Radera
    2. Äpplen och päron.

      Det är klart att vi ska lära oss av insatsen i Afghanistan inför andra framtida insatser. Men det finns inget i motståndarens strategi eller taktik som går att applicera på det Svenska nationella försvaret.

      Talibanerna är till att börja med visserligen inte besegrade, men de är inte heller segrare. Motsvarande utfall för oss själva vore den överlägset värsta nationella katastrofen i Sveriges historia.

      Vår potentielle motståndare skulle nämligen inte vara ISAF utan Ryssland; ett land vars uppträdande i asymmetriska konflikter mer präglas av närmast surrealistiskt övervåld än precisionsbekämpning och graderad vapenverkan - för att inte nämna Hearts and Minds.

      Inte för att det någonsin skulle bli aktuellt med ett gerillaförsvar. Detta skulle nämligen kräva inte bara invasion utan även ockupation för att kunna verka mot fienden och det finns betydligt enklare sätt att betvinga Sverige.

      Hur många dagar skulle t ex fienden behöva bomba Stockholm innan vi under förödmjukande former skulle ge upp ens skenet av någon solidaritet med grannländerna? Inte många.

      Radera
  14. Ett av de största problemen, och som främst kommer bidra till systemkollapsen det talas om, är enligt mig det snart tillintetgjorda förtroendet för FM inom organisationen.
    Jag är trött på att hela tiden bli förd bakom ljuset av våra högre chefer och våra politiker. Ingen verkar vilja göra något...
    Ta bara ÖBs kommentar om luftvärnet som finns på försvarsmakten.se, där han säger att vi har ett modernt luftvärn. Sen när är ett system framtaget på 50-talet modernt? Är det dags att istället för att satsa på ett "super-JAS" gå tillbaka till att flyga Tunnan, då detta system rimligtvis då också är modernt?
    Allt som händer i vår försvarsmakt för tillfället gör mig bara trött, varför finns det ingen på högre instans som är villig att ta tag i problemen? Eller är det så illa att folk redan börjar ge upp?

    Ny reklam för FM borde vara;

    Vår Försvarsmakt går på knäna, politikerna lever i en fantasivärld.
    - Någon borde göra något...

    /Kadetten som börjar fundera på vad han gett sig in i

    SvaraRadera
  15. LV 6 ber HKV att få slippa hissa och hala flaggan på kanslihuset p.g.a. personalbrist. Man vill ha en belyst flagga som sitter uppe dygnet runt.

    Vad en liten vaktpluton, bemannad av värnpliktiga,knappt stridsdugliga bevakningssoldater, kunde utföra kan idag inte 329 anställda officerare och soldater mäkta med!

    Vilken effektivitetsskillnad!!!

    Systemkollaps!?
    Avsaknad av ledarskap!?
    Går inte tjänsten att köpa externt!?

    Tidsåtgången är, enligt Hallandsekot 16/5 kl 0908, tio till femton minuter inklusive förberedelser!

    Suck!

    Kom inte dragandes med fantasier om brigadanfall och liknande på tio, tjugo år. FM har mycket större och allvarligare problem att ta tag i under de närmaste åren.

    Teaterdirektören.

    SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.