lördag 3 december 2011

Budgetnedskärningar

Nu aviseras kraftiga budgetnedskärningar för förband inför 2012. Den exakta innebörden av det är inte klart än eftersom förbanden analyserar uppgifterna men konsekvenserna lär stå klara inom ett par veckor.
Jag vill inte gå ut med siffror men vågar mig ändå på en gissning om konsekvenser, även om de får anses som så självklara att de inte borde behöva yttras:


-Minskad tillväxttakt för förbanden mot IO14. Förbanden får inte anställa GSS/K i den omfattning som är planerad. Det innebär att de redan anställda kommer att få fortsätta gå Högvakt och IBSS.

-Minskad andel GSS/K till fördel för GSS/T. GSS/T behöver inte kosta något alls om raderna fylls med tidigare värnpliktig personal. Förbanden är då uppfyllda numerärt och Försvarsdepartementet blir nöjda.

-Minskat övningsdeltagande. Det är en självklarhet att övningsverksamheten får stryka på foten när det ska sparas pengar. Om man inte ska genomföra KFÖ med GSS/T (enl antagande ovan) sparas ännu mer pengar.

-Reduktion av internationella insatser. Att FS-insatsen ska minska i slutet på 2012 är redan aviserat men jag tror att vi kan få se än fler reduktioner.


Samtidigt annonserar Försvarsmakten efter personal och Tolgfors slår sig för bröstet över framgångssagan Försvarsreformen och om en "ekonomi i balans".
Verkligheten ute på förbanden är en helt annan än den som förmedlas av de officiella organen.

För den som är genuint intresserad av hur det egentligen är kan ställa frågor till oss på bloggen. Räkna med att det kommer mer information på bredd i den här frågan.

/Cynisk

Se också blogg-kollegan Skipper: Stort underskott i FM ekonomi inför 2012

17 kommentarer:

  1. Stämmer inte statsrådet Tolgfors uppgifter med verkligheten?

    Stämmer det att hälften av all tjänstgöringstid för våra proffssoldater går åt till att vakta kasernområden och slotten i Stockholm? Vad kostar Högvakten i månaden?

    SvaraRadera
  2. För att fortsätta på anonym 11:24s fråga, har det gjort någon kostadsanalys på hur mycket billigare/dyrare det skulle vara att sätta Securitas i vakten på våra regementen?

    SvaraRadera
  3. Så gott som samtliga planerade övningar för 3.sjöstridsflottiljen är strukna i det styrkort som delgivits. Nu har vi således anställt soldater och sjömän, men har inte råd att öva med dem. Marinen har tidigare alltid haft stor tillgänglighet med kompetenta fartyg/fartygsbesättningar som politikerna efterfrågar. Försvarsreformen med fler anställda har nu urgröpt ekonomin så att vi inte längre får öva. Tillgänglighet på kompetenta fartyg kommer att sjunka. Precis vad oppositionen varnat för. Allvarligt! Konstigt att sjömännen drar....

    SvaraRadera
  4. Arméinspektör Grundevik beskrev häromdagen på armébloggen hur en dag ser ut för en anställd soldat. Han beskrev i sin artikel hur anställningen som soldat ser ut.

    Genmj Grundevik, som bara måste ha koll på sitt eget fögderi, beskrev en vardag som kantades av strukturerad verksamhet fylld med materiel av yttersta kvalitet.

    Är verkligheten inte som genmj Grundevik beskriver? Förskönar Grundevik sanningen-verkligheten?

    Vad ska man tro om en officer som silar fakta-i djupaste fred? Vad ska man tro om en general som gör något sådant?

    SvaraRadera
  5. Tur att budgeten för Hv är så minimal att det räcker med att ställa in ett flygpass Gripen så kan vi få dubblat anslag...
    /Johan

    SvaraRadera
  6. Högvakten borde kosta ungefär 1,5 miljon i månaden i lönetillägg, högvaktsdygn.
    Till det borde komma transporter och traktamenten. Till det borde komma grundlöner-ska ändå betalas-och diverse förbrukningsartiklar.

    Kan högvakten kosta ca 5 miljoner i månaden?

    SvaraRadera
  7. Att oppositionen hade rätt i att det nya personalförsörjningssystemet skulle bli dyrare än vad regering och försvarsmaktsledning sade i reklamen är ingen större överraskning.

    Vad som däremot är överraskande är att den ekonomiska smällen verkar komma såpass fort.

    SvaraRadera
  8. Om jag inte minns helr fel krymps verksamhetsbudgeten med 9% för förbanden nästa år, åtminstone arméförbanden. Att ekonomin är i balans är lögn och förbannad dikt!

    /H

    SvaraRadera
  9. Till H:
    Ja 9% låter lite, men det är tydligt att vissa förband (tex 3.sjöstridsflj) drabbas EXTREMT hårt. Fartyg tvingas till kaj, sjömän tvingas till högvaktstjänst. De 9 procenten fördelas orimligt.

    SvaraRadera
  10. Helt riktigt Cynisk. Det verkar inte bli ett muntert år det kommande. Har avvaktat med ett inlägg i ämnet tills lyckohjulet slutat snurra och stannat på ett belopp. Det lär inte dröja länge förrän kejsarens nakna lekamen kan beskådas av alla.

    SvaraRadera
  11. 9% är inte lite.

    För många verksamheter, civila som militära, kan en sådan neddragning vara skillnaden mellan verksamhet mer eller mindre som vanligt och att sätta i princip allt på sparlåga.

    SvaraRadera
  12. Undrar hur många av våra sjömän som stannar nu när tjänst till sjöss byts till vakttjänst och kaj-gnidande? Nån som vill ge sig på en gissning i procent?

    SvaraRadera
  13. Summa summarum när VU 12 räknades ihop (innan ev reduceringspaket) saknades 1,3 miljarder... I detta nu pågår fortfarande febril verksamhet i PROD för att komma ner i beordrad balans!
    Inför 2012 (och preliminärt 2013) år det bla beordrat nolltillväxt vad avser personalinnehåll i förbanden.
    Le och vinka grabbar, le och vinka... (åt soldaterna som tröttnar)

    SvaraRadera
  14. "Inte välkommen till vår verklighet" alltså!

    SvaraRadera
  15. Första utkast till "försvarstal" om hur han gick från en ekonomi i balans till kraftigt underskott på bara några månader framfördes av den ansvarige chefen vid ett seminarium på folk & försvar i onsdags. Detta skall nog ses som en "uppmarsch" inför det stora försvarstalet som är nära förestående:

    http://www.folkochforsvar.se/index.php/fof-play-filmvisare/items/foersvarsmakten-2019-behoever-foersvarsanslagen-hoejas-efter-2014

    SvaraRadera
  16. Jag tycker det är mycket tråkigt att soldater och officerare på förband ska drabbas av eventuella nedskärningar som dennna. Det skapar en osäkerhet inför framtiden och gör att planeringen blir svår att genomföra.

    I dessa tider befinner sig försvarsmakten i ett förvirrat läge där förändringskurvan är brantare än någonsin. Alla vet att ekonomin är tight och därmed måste man effektivisera hela verksamheten.
    Någonstans handlar trots allt försvarsmaktens verksamhet om att på ett effektivt sätt lösa krigsuppgifter i hem- och utlandet. Det är huvuduppgiften som merparten av resurserna borde användas till att genomföra och öva på. Avsaknaden från näringslivets vinstintresse och konkurrens har gjort försvarsmakten till en av landets mest ineffektiva myndigheter där merparten av arbetstiden ägnas åt administration och att vända papper. Det är för mycket byråkrati och för många led upp till höga chefer. Jag förstår ärligt talat inte vad alla officerare gör på jobbet. Jag tror att man behöver fler specialistofficerare och soldater samt färre taktiska officerare.
    Jämför man med till exempel andelen högre officerare i förhållande till omfattning på väpnade styrkor har sverige 25 gånger så många som Finland1. Det måste måste vara extremt resurskrävande.

    1 http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rsvarsmakten

    Mvh Roland Thorbjörnsson

    SvaraRadera
  17. Vi lever i en mycket föränderlig tid. Ändra, ändra, ändra, ändra och ändra om igen. Det är de klåfingriga dumskallarnas mantra.

    Men blev det bättre än det var tidigare? Icke! Det blev bara skit med alltihop. Och förbaskat dyrt blev det också!

    Sensmoral: Ta det sakta i backarna. Annars hamnar hela ekipaget i diket.

    Flygsoldat 113 Bom

    SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.