söndag 14 mars 2010

Fram med fakta FMUK

Nu är det igång igen, mediadrevet. Än så länge så är det Aftonbladet som är drivande i smutskastningskampanjen men det står väl inte på förrän övriga media hakar på. Expressen tycks dock vara mer FM-vänligt än tidigare.
Ja, jag skriver "drevet" och "smutskastningskampanjen" för det är så jag uppfattar situationen utifrån den information som jag fått och utifrån hur Försvarsmakten meddelar sig.
Aftonbladet lägger fram en tes om att de svenska officerarna och tolken skjutits ihjäl av egen trupp, något som inte stämmer med FM:s bild. Försvarsmakten har skickat sin Undersökningskommission (FMUK) till Afghanistan. De har gjort sitt jobb och alla väntar nu på deras rapport.

Försvarsmakten står inför en grannlaga uppgift att rekrytera tusentals soldater och sjömän. FM måste då framstå som en attraktiv arbetsgivare och ju mer skit som kommer ut i media desto svårare blir det. För att skydda den militära förmågan behövs åtgärder för att höja statusen på det militära yrket och Försvarsmakten som arbetsgivare. Ett sånt sätt är att lägga korten på borden.

Jag vill att resultatet av FMUK:s arbete med dödskjutningarna i Afghanistan läggs på bordet. Försvarsmakten har i dialog med åklagare valt att hålla inne med resultatet för att inte påverka förundersökningen. Det var säkert en god tanke när det begav sig men nu när Försvarsmaktens agerande återigen sågas och organisationen svärtas så är det läge att ompröva det beslutet.
Ut med faktan FMUK! Tala om för Sverige vad som egentligen hände. Därigenom kan trovärdigheten upprätthållas och rekryteringen och därigenom den väpnade förmågan säkerställas.

Det juridiska får köra sitt spår och ska givetvis stöttas med information och utrustning. Det som har hänt har hänt och det är dags att värna om organisationen Försvarsmakten och dess förutsättningar. Låt inte slaskmedia göra vårt jobb ännu svårare. Stå upp för oss på golvet. Lägg fram faktan FMUK!

5 kommentarer:

 1. Jag förstår FM helt och hållet här. Polisen har ingen erfarenhet av att lösa "brott" i en krigssituation som denna. Om rikoschetter har förekommit har Polisen inte heller erfarenhet av sådant i ett krigsliknande händelseförlopp i Afghanistan.

  SvaraRadera
 2. Jag är en smula kluven i min syn på hur FM agerar här. Jag tycker precis som Morgonsur att i en krigszon så gäller inte längre de normala bedömningsskalorna. För att inte hänga ut soldater som i stridens hetta kanske begått misstag så tycker jag att det är helt rätt att vänta med att gå ut med information tills dess att allt är utrett. Tyvärr så har polisen läckt till pressen och därmed så har drevet startat.

  http://morgonsur.wordpress.com/2010/03/13/om-vadabekampning/

  I detta läge så måste FM mediarepresentanter visa att dom kan styra informtionen som sprids. Den information som lades ut på mil.se var mycket bra, men har inte fått tillräckligt genomslag i pressen.

  http://www.mil.se/sv/Internationella-insatser/Afghanistan--Isaf/Nyheter/-Kort-och-intensiv-strid/

  Jag sitter just och tittar på serien "Ross Kemp in Afhganistan". Mycket bra. Kanske något för svensk TV att ta upp för att få en smula mer förståelse för vad som pågår där nere?

  http://www.guardian.co.uk/media/video/2008/jan/08/ross.kemp.afghanistan

  http://video.google.com/videoplay?docid=-5271610781380948513#

  Jag tycker därför att FM ska ta tjuren vid hornen och bjuda ner några embedded reportrar som likt Ross Kemp följer operationerna under detta kritiska år. SVT har haft ett par bra reportage om Afghanistan genom åren, men mer behövs.

  http://www.youtube.com/watch?v=cJWMg63xtFA

  SvaraRadera
 3. Höll på att glömma bort TV4:s fredsstyrkan.

  http://anytime.tv4.se/webtv/?treeId=90218

  SvaraRadera
 4. Jag håller med dig, Cyniker, i det du skriver i ditt inlägg.

  Att den information som lades ut på mil.se inte fått tillräckligt genomslag i pressen är förståeligt. Om man inte är trovärdig inåt och utåt i sin informationsverksamhet till vardags, så är det heller ingen som bryr sig när det verkligen gäller. Hade Myndigheten för psykologiskt försvar funnits kvar, hade man där kunnat bekräfta detta enkla faktum. What goes around, comes around som det heter.

  Nu, just i dessa lägen, vore det bra att ha sin trovärdighet kvar.

  SvaraRadera
 5. För några veckor sen fick jag höra att försvaret skulle komma ut med fakta om vad som hänt veckan efter men det har dröjt ut. Jag tror att media har fått samma information och sen har så inte skett och då har spekulationerna kommit. Så jäkla tragiskt för dom som är därnere och även dom omkomna soldaternas familjer och vänner.

  SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.