söndag 14 mars 2010

Pengar finns eller?

Försvarsmakten dras med dålig ekonomi. Det har vi hört till leda i många år. Därför kom det som en chock för alla att FM gjorde ett budgetunderskridande 2009. Det har det talats om i diverse inlägg här och hos andra.

Vad som inte har dryftats alls är att FMV lagt en order på 2 miljarder kronor för vidareutveckling av JAS 39 Gripen. Hur kommer det sig att det är så tyst om det?

Jag motsätter mig inte alls en fortsatt satsning på flygförmågan men anser att det måste finnas en motsvarande satsning inom de övriga försvarsgrenarna. Marinen måste få nya större fartyg och markförbanden nya uniformer, mer mörkerutrustning och flera förband saknar kritisk utrustning numerärt och kvalitetsmässigt.

Folk som åker på internationell insats kvitterar ut gamla kängor och kroppsskydd på Livgardets förråd. Soldater under GU får endast ut en enda fältuniform. Ska det vara så?

8 kommentarer:

 1. JAS är i alla fall en reell produkt. Jag oroar mig betydligt mer för sådant här: http://www.metro.se/2010/03/02/40493/sa-ska-sverige-bli-smartare-pa-krig/

  SvaraRadera
 2. Nya kängor
  Nya grkgranater
  Nya handskar
  Nya ponchos
  Nya snödräkter
  Nya bilar

  Nog handlas det även till markförbanden. Jag misstänker starkt att när kontraktet för nya patgb är klart så kommer det att publiceras precis som det nya Gripenkontraktet gjordes. Alla dessa "småbeställningar" av osexiga saker som uniformer, kängor, flygdräkter osv görs det inget större väsen av. Det betyder dock inte att de inte finns...

  Sedan håller jag med om att man gärna skulle vilja se mer och bättre grejer, men det kommer vi nog alltid att vilja oavsett hur mycket vi får. ;-)

  SvaraRadera
 3. Markförbanden, som är de enda som strider, behöver definitivt mer resurser.

  Pengarna till Gripen-programmet få nog ses som en blandning av exportsstöd & arbetsmarknadspolitisk åtgärd.

  Men vilken förmåga eller uppgift anser Du motiverar att "Marinen måste få nya större fartyg " ?

  SvaraRadera
 4. Jag håller inte med om att det bara är markförbanden som strider. Flottan kan bidra de med men då måste de ha riktiga fartyg.
  Insatser av typen Atalanta kräver egentligen riktiga fartyg och det har inte Flottan idag.

  @Uppgiven
  Jag avser inte bara personlig utrustning utan även sensorutrustning, fordon, tyngre vapensystem som tex GRKPBV120 och dylikt.

  SvaraRadera
 5. Marinen har fått nya fartyg - Wisby ! Att de sedan är gränsande till oandvändbara och levereras försent i förhållande till vad de specades för får vi leva med länge.

  Såg i går kväll ett intressant program på Discovery om HDMS Absalons uppdrag i Adenviken. Där har vi en riktig satsning som ger försvarseffekt istället för det arbetsmarknadsstöd som Wisbyprojekt nog får betraktas som...

  SvaraRadera
 6. @Cynisk

  Ja, och nya fordon är på väg. Liksom nya granater till de grksystem som nu ska vara kvar.

  Jag ville bara visa att bara för att den senaste nyheten på FMVs hemsida gäller Gripen, så är det faktiskt inte bara flygprylar som anskaffas. Det händer en hel del både på mark- och sjösidan.

  SvaraRadera
 7. Ska vi ha en flygindustri? Ska vi ha ett flygvapen? Om ja på båda krävs att vi fortsatt satsar typ en miljard per år på JAS, keep them up in air -keep them trained - make them better etc. Om svaret är nej-ja, så räcker inte en miljard på långa vägar. Om svaret är nej-nej så har vi heller inget försvar och saknar i princip existensberättigande, ty då är det någon annan som dikterar våra livsvillkor. Vill vi ha det så?

  SvaraRadera
 8. Kära läsare och Cynisk,

  Det är inte Livgardets förråd, det är FMLOGs förråd!

  Rätt skall vara rätt.

  Old School

  SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.