lördag 6 mars 2010

Sluta nu, Allan!

Sluta nu, är rubriken på Allan Widmans blog.
Allan Widman kritiserar Försvarsmaktens ledning FML för deras senaste utspel som varnar för nedläggning av en flottilj och ett regemente. Han skriver: "Jag tror inte längre att förbandsnedläggningar ger besparingar som uppväger alla de skador som uppstår. Folkpartiet Liberalerna kommer att avvisa förslagen om de förverkligas."

FML som sitter med kunskaper med högre detaljupplösning än vad Allan Widman har har länge angivit att de är i behov att reducera kostnader för infrastruktur på flera håll. Pengarna som Staten skjuter till räcker helt enkelt inte. Allan Widman representerar faktiskt Staten.

Jag tycker att det är riktigt illa när en Riksdagsledamot och ledamot i Försvarsutskottet agerar på det här sättet. Jag uppmanar Allan att ta dialog med FML i stället för att skapa opposition mot dem. Det är kanske så att FML faktiskt vet bäst i den här frågan? Det är kanske så att Allan kan få information som gör att han bättre löser sin uppgift som ledamot i Försvarutskottet?
Han har tidigare gått emot FM:s bättre vetande och kört ett eget race med HKP4-upprop på nätet. Säkert var det med en god vilja i botten men genomförandet lämnade övrigt att önska och som det ser ut så gav det inget.

Allan anbringar ett personalmässigt perspektiv och funderar över personalproblem och det är bra men problemen är större än så: Medel och uppgifter är i obalans. Det måste hanteras för innan det är personalproblem i marginalen.

Jag efterlyser mer ledarskap och mindre populism. Allan Widman har alla förutsättningar att bli den politiske ledaren av försvaret men han behöver kanalisera sina ansträningar på ett mer precist sätt. Mer pang för pengarna, det behöver Sverige. Vägen dit är ett justerat anslag, en reformerat ekonomistyrning och ökade personalramar samt politiker som är nyanserade och sakliga.

2 kommentarer:

 1. Mycket bra iaktagelse. Men man kan börja fundera på vem det egentligen är som styr FM. Lyder inte FML politikernas direktiv?

  När man läser FMUP 2011 skrivning avseende GLC/NOC kan man börja fundera...

  Den årliga cykeln för att definiera FM verksamhetsuppdrag är ganska så intressant, där FM först ger förslag på vad man kan göra och politikerna sedan beslutar. Vem fattar egentligen beslutet?

  Eller så är det så att det finns ett antal politiska försvarsdebatter som förs på olika nivåer. FML skaffar politisk förankring utanför den offentliga debatten, vilket Allan Widman verkar frustrerad av.

  Men om FML nu enbart följer de politiska direktiven borde Allan kanske mer klaga på sina partikamrater och politiska motståndare som hela tiden låter Försvarsmakten bli ett slagträ i den politiska debatten i stället för att vara det säkerhetspolitiska verkyg det är menat att vara.

  Därför Allan. Skapa gärna debatt, men ta debatten framför allt med dina politiska käbbelbröder.

  SvaraRadera
 2. Jag upplever det som att politikerna bakbundit myndighetsledningen helt och hållet och sedan belackar den samma när resultatet blir tydligt.

  SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.