onsdag 12 maj 2010

Kod 99


Så här i övningstider så yttrar sig återigen det fenomen som skämtsamt kallas "Kod 99 - Ledig på jobbet". Det brukar uppstå i samband med att folk har mycket att göra men lite tid avsatt för lösandet av uppgiften. Under övningsserier så är det typiskt att det blir så eftersom övandet genererar efterarbete OCH behov av ta ut kompensationsledigt.
Vad gör officeren då? Jo, han åker till regementet och "fuljobbar" lite för att hinna ikapp och slippa ha jobb hängande över sig. För att kunna vara riktigt ledig så måste man tömma Att-göra-listan. Förhoppningen är att man ska kunna ryssflexa (ännu en benämning) i ett senare skede, dvs gå tidigare någon annan dag utan att behöva registrera det.
Just "Kod 99" syftar till då vi hade olika koder för olika företeelser i tjänsten. 99 fanns inte som möjligt val dock.

Arméns framgång (och ev motgång) bygger i viss utsträckning på gratisarbetande officerare. Det är dåligt och motverkar systemet och arbetsmiljön men lik förbannat gör de flesta det. Det går knappt en dag utan att man ser någon civilklädd kollega på jobbet.
-Kod 99? Det frågar man då och ruskar på huvudet
-Jajamensan, ler kollegan skevt och ruskar själv på huvudet.
Båda två är införstådda med att det är fel men att det måste göras. Om inte den lediga kollegan gör det så åker någon annan på att göra det och denne har säkert sitt eget att ta hand om.

Officerarna tar Ansvar för Resultatet och det är satt i system och genomförs helt Öppet. Det smygs inte med det och det hymlas inte heller. Uppgifterna måste göras men det finns inte pengar att betala personalen för övertid.
Väl utförda uppgifter innebär goda vitsord som ger högre lön efter RALS och bättre läge inför utbildning och nya befattningar.

Det vore intressant att få höra hur det är i andra försvarsgrenar. Jag har förstått att det funkar på samma sätt i åtminstone delar av Högkvarteret men jag har inte koll på övriga Försvarsmakten.

Det var allt för den här gången. Jag måste upp på jobbet och gratisjobba lite. Kod 99.

9 kommentarer:

  1. I vart fall på min (civila) del av FMLOG så sker detta till viss del. Vanligare är kanske att man ljuger om flextiden för att förhindra panikåtgärder från ATO:erna.

    SvaraRadera
  2. Det förekommer även inom Flygvapnet. Även där är det en förutsättning för att få verksamheten att gå runt.

    SvaraRadera
  3. Det är exakt samma sak i hela Försvarsmakten med officerare som tvingas hem då de inte kan göra av med sina övningsdygn och sin semester i tid. Lyssnade nyss till P3 som diskuterade lagstadgad 50/50 i föräldraledigheten och insåg att det kommer att bli omöjligt för många officerare om de ska klara utbildning, insats, ledighet, pappaledighet och nivåhöjande utbildningar. En nästintill omöjlig ekvation om man inte själv kan välja när och hur. Känner många som aldrig lyckas ta ut sina föräldradagar utan istället utnyttjar sin innestående tid för att bli av med den.

    SvaraRadera
  4. Ja, det verkar som att många har för få årsarbetskrafter och för många uppgifter.

    SvaraRadera
  5. Vet inte om detta är ett FM-specifikt uppträdande. Känns mer som om det är nåt som samhället i sig fogat sig i efterhand som tiden gått. FM, FHS, FMV m fl statliga myndigheter lever nog i samma värld...om du vill göra ett bra jobb, så jobbar du oavsett vad arbetstidsreglerna säger...ibland på flex men oftast på ren ideell basis. Kan vi komma ifrån detta? Nä, svårt att se det...vi är nog allt för ambitiösa och har en yrkesstolthet som inte låter sig regleras av arbetsrättsliga regler i onödan. Uppgifterna vi har går att lösa på tilldelad tid men vi ska göra allt så mycket bättre och på det vis som bara vi kan känna oss nöjda över... Jag har slutat med det...tillräckligt bra ÄR tillräckligt bra, så länge som inte säkerheten hamnar i kläm. Då först kan vi börja diskutera nödvändiga behov för extra arbete!
    /Flir

    SvaraRadera
  6. "Tilldelad tid är tillräcklig tid .... men resultatet blir därefter...." var ett väl etablerat begrepp som funkade alldeles utmärkt bara uppgiftsställaren accepterade det.
    Det gjorde han oftast eftersom han själv varit i samma situation.....

    Den största boven är förmodligen inte omgivningens eller chefernas krav utan de egna kraven på en själv.

    SvaraRadera
  7. Förvisso är säkert viljan till ett bra resultat en orsak men det finns alldeles för många exempel där uppgifterna omfattar fler årsarbetskrafter än personalrullan.

    SvaraRadera
  8. @ Cynisk
    Visst är det så! Men ändå... Den stora orsaken till detta fenomen är vår egen ambitionsproblematik...Hur många gånger har vi inte sagt att "I år ska förbandet bara övas mot kompanimål"...lik f_b så blir det batövningar med skapskjutningar mm ... Lite raljant men så här har det sett ut på mitt hemförband de senaste fem åren!!! System ska tränas, ja!! Men det verkar inte som om de styrande inser vad en 3:a för komp och en 2:a för bat innebär! Slutsumman blir dryga 40 ÖD/man som ska tas ut inom en rimlig tid! Skyll inte på HKV:s uppdrag...skyll hellre på dessa karriärssugna chefer som bara drar ur allt ut sin personal för att skapa sig ett namn i "sfären"! För det är verkligheten...
    /Flir

    SvaraRadera
  9. Detta är nog ungefär samma i alla branscher.

    SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.