torsdag 1 juli 2010

Hot mot anhöriga

Expressen ochAftonbladet har idag publicerat uppgifter om att anhöriga till utlandssoldater hotats per telefon och sms. Uppgiften kommer från den Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten MUST:s årsrapport för 2009. MUST anger att det troligtvis är avlyssning i Afghanistan som gör att förövarna får möjlighet till detta.

Det här är ingen nyhet även om det framstår som det. Redan för tre år sedan förekom oönskade påringningar från Afghanistan. Förmodligen har det tystats eller stabsarbetats bort.
Under missionsutbildningarna har inte uppgifterna kommit fram och framförallt inte under rekryteringen till Utlandsstyrkan.
Bland det första en person gör när han/hon kommer av ett flygplan är att slå igång telefonen och sedan skicka hem ett meddelande om att allt är bra. Då har buset fått precis vad de vill ha: numret till din närmaste. Att det dessutom slarvas med personuppgifter i FM i övrigt gör pusslet lätt att lägga för den som vill.

Hotbilden mot svensk personal är högre än vad många tycks tro. Hotbilden omfattar även anhöriga. HKV har ändrat om klassningen av personuppgifter för personal ingående i ISAF, vilket var väldigt välkommet. Likaså börjar organisationen anamma seder som värnar om personlig integritet såsom nyttjandet av endast förnamn istället för för- och efternamn i tid och otid (Det sistnämnda gjorde dock en general på besök i Afghanistan bestört).

En god säkerhet omfattar mer än bara organisationens rutiner. Det är du själv som till stor del skapar din egen säkerhet. Betänk det innan internationell insats och betänk dina telefon- och internetvanor. Är kortet på ditt barn på Facebook så mycket värt att du är beredd att töja på säkerheten?

Tips till den blivande utlandssoldaten: Köp två oregistrerade kontantkortstelefoner med oregistrerade kontantkort. Den ena lämnar du hemma till din respektive, den andra tar du med dig. Om den där hemma vill dig något skickar vederbörande ett sms och du ringer upp via welfaretelefonen som kontingenten tillhandahåller. Det gör livet svårare för buset.


Jag har tidigare berört ämnet i detta inlägg: Aningslös Säkerhetstjänst?

4 kommentarer:

 1. Tuvärr är detta fenomen inget nyy har bara vart en tidsfråga innan detta händer.

  Harmlösa bilder, beskrivningar på facebook och för att inte tala om SoldF.com där man i trådar beskriver vilke fordon, materiel i operations områden är målade, hur materielens kapacitet mm .
  Kan verkas harmlöst men kan få konsikvenser .

  Sedan har det ju alltid funnits "puckon" som lägger ut bilder på restricted kartor och andra känsliga delar tuvärr .

  SvaraRadera
 2. Jag uppfattar SoldF.com som väldigt välordnat och inte alls ett sånt säkerhetshot som vissa vill få det till. Bedömt är anledningen att de som ligger bakom SoldF.com själva åker ut i internationell tjänst lite då och då och därför har anledning att hålla ordning.

  Andra reseskildringar och FB upplever jag dock som betydligt större hot.

  SvaraRadera
 3. Håller med dig Cynisk, Soldf.com är inte problemet. Det är de obetänksamma användarna, några få, som inte tänker efter.

  Att med namn och bild tala om vilken operation man deltog i, och vilken uppgift man hade där, är bara oförståeligt.

  SvaraRadera
 4. Återigen frågar jag: Är det bara organisationen själv, och dess "sanning" som kan utsättas för yttre hot, pga "felaktigt fungerande individ". Tror det är ett minst lika vanligt förekommande fenomen att "FMs svans" reagerar mot sig själv, eller sina egna bröder... Har sett en del genom åren, inte minst från mina chefer, samt skribenter som herr Cynisk. Hur som helst kan vi alla vara överens om, att det kanske inte är "avlyssning på plats i Afghanistan" som är orsaken till de hot som kan uppstå.

  SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.