söndag 28 augusti 2011

Skjutfältstrams

Wiseman skriver idag om Någon-annanstansismen som går ut på att visst vill man ha ett försvar men öva, det får de göra någon annanstans.
Förbandsnedläggningarna har medfört högre tryck på vissa av de kvarvarande skjutfälten. Tex Härads skjutfält i Strängnäs används inte mindre sedan P10 lades ner utan minst lika mycket.
Andra skjutfält har använts sparsamt under de militära oåren som varit det senaste decenniet. Nu ska de börja användas mer igen och då klagar närboende. Exempel på det ses i Härnösand och Enköping, två gamla garnisonsstäder.

Häromåret var en tjänsteman i offentlig förvaltning inne på ett militärt övningsområde och gick på en Larmmina som glömts kvar efter övning. Tjänstemannen hotade i brev till garnisonen att polisanmäla Försvarsmakten för att man skadat henne. Området är uppskyltat och det är inte ens 50 meter mellan skyltarna. Dumheten vet inga gränser tydligen.

Självklart kan man ha synpunkter på att det smäller från skjutfält men ärligt talat: Den som köper en fastighet i närheten av ett skjutfält får faktiskt skylla sig själv.
Samma dumheter har förelegat i Linköping och flygfältet på Malmen. Trams!


Nu får Staten ta tag i detta och förklara att Sverige behöver ett försvar och att det måste öva. Just nu finns det inget förband i Storuman så jag rekommenderar en flytt dit.

11 kommentarer:

 1. Ovanligt tramsiga och ogenomtänkta kommentarer av dig Cynismer. Du brukar ju ha kloka inlägg men nu är du fel ute. Det är allt mer uppenbart att FM tror att de kan agera som om de vore Röda Armén i Sovjet på den tiden. FM är en del av samhället som verkar ha svårt att förhålla sig till det övriga Sverige med dess befolkning. FM får faktiskt skylla sig själv som målar in sig i hörnet på eget bevåg, framför allt pga kortsiktighet i besluten.

  Ryck upp dig Cynismer!

  SvaraRadera
 2. I fallet Härnöns skjutfält motsätter sig oppositionen att FM nyttjar det överhuvudtaget. Man har väl vant sig vid att det varit tämligen tyst där ett tag nu.

  Hur är jag fel ute när jag tycker att folk som flyttat till områden bredvid skjutfält och flygfält börjar gnälla för att det bedrivs verksamhet där?

  Vad är din lösning då Anonym 20:51? Var anser du att FM ska öva om inte på de befintliga skjutfälten?

  SvaraRadera
 3. På tal om Linköping/Malmen så lades tyvärr övningsfältet ner strax efter att sveriges näst största garnison lades ner (också skandal). Skyttecentrum fick vara kvar ett tag men lades också ner och skulle bort för att ge plats åt friluftsområde och bostäder. Skjutbanorna på Malmen försvann när FlygS och Hkpflj behövde nya hangarer och plattor. Det skulle ändå byggas ett nytt skyttecentrum.

  Alltså gick det inte längre att utbilda soldater där så det fick flytta till Kvarn. Det nya skyttecentrum som skulle byggas precis utanför Malmen drog ut på tiden. Civila skyttar fick dispens att använda det gamla ett år i taget. Det nya skyttecentrum skulle både haft inomhusbanor för pistol och utomhusbanor, men det överklagades i flera vändor av boende i "närheten". Det slutade med att det endast blev inomhusbanor och de utomhus står halvfärdiga samtidigt som man fortsätter skjuta på det gamla skyttecentrum.

  Att dessutom klaga på flygverksamhet som nästa år pågått i hundra är är ju bara löjligt. Innan det var det en exercisplats i ett par hundra år.

  SvaraRadera
 4. Problemet är inte att folk flyttar till områden intill befintliga skjutfält. Problemet är att FM upp till 80-faldigar sin verksamhet som i fallet med Veckholm utanför Enköping.

  Jag tror att FM bör inta en något mer ödmjuk inställning i sitt förhållande till de som inte tjänstgör inom FM om man vill ha kvar någon form av "folkförankring" och gott anseende.

  De skjutfält som blir kvar bör nog hamna i områden med större inslag av glesbygd än fallet Veckholm. Kvar kan nog bli t.ex. Boden södra, Arvidsjaur, Älvdalen, Kvarn mm. Jag tror inte att kraft bör läggas på att utveckla Malmen, Veckholm, Härnön, Hammaren och andra områden som endera ligger mitt i områden med relativt mycket folk eller i områden med rekreationsvärde eller naturvärde. FM tjänar INGET på att "reta upp" övriga Sverige. Tyvärr får det ekonomiska följder som rese- och traktamentskostnader etc men jag tror det är bäst att äsig. Jag tror också att det blir mer effektivt utnyttjad tid då det kräver noggrannare planläggning då man reser iväg en bit.

  SvaraRadera
 5. @20:51

  Du får gärna förklara VARFÖR du tycker att den Cyniskes kommentarer är ogenomtänkta och tramsiga.
  Det är väl i ärlighetens namn inte så märkligt att man på ett väl skyltat och uppmärkt skjutfält riskerar att stöta på oexploderad ammunition av olika slag?
  Att allmänheten har tillträde till de flesta skjutfält utanför nyttjandetid medför väl inte att allmänheten befrias från ansvar för sin egen hälsa och väl och ve?
  Man har ju faktiskt det fria valet att INTE gå in på ett aktivt skjutfält om man är rädd för att stöta på oexploderad ammunition, Sverige är ju rätt så stort och tack och lov har vi inte haft några krig på sistone som gör att det ligger minor kvar i terrängen överallt.

  Den gamla 60-talsklyschan "Antingen vajar det röda vimplar på skjutfälten eller så vajar hammaren och skäran från kommunhuset" kanske inte var så dum när allt kommer omkring?

  /Parabellum

  SvaraRadera
 6. @21:54
  Veckholm har ju nästan legat i träda de senaste åren så ökningen sker från en väldigt låg nivå till en nivå som måste ses som normal för ett skjutfält. Det samma gäller Härnön.

  Älvdalen och Villingsberg är bra exempel på lokalisering av skjutfält. Jag är däremot inte så säker på att bodensarna vill ta hand om de detonationer som klagande i södra Sverige inte vill ha.

  I Göteborg var det en nyinflyttad som klagade på flaggsignalen på garnisonen härom året så det börjar bli onyanserat från många håll.

  SvaraRadera
 7. @ Anonym 21:54

  Om alla skjutfält skulle koncentreras till glest befolkade områden så skulle inte det Hemvärn som ska finnas över hela Sveriges yta kunna övas/utbildas annat än på ett fåtal platser.

  Om den folkvalda regeringen/riksdagen vill att vi ska ha ett försvar över HELA Sveriges yta, så måste också det svenska folket och kommunpolitiker ställa upp på detta.

  Alternativet är att rösta fram politiker som förordar ett försvar som inte bedrivs på egen ort och därmed heller ingenstans!

  Samma resonemang gäller våra soldater i utlandet. Har de folkvalda beslutat om insats så ska vi kritisera besluten, inte soldaterna om besluten inte passar.

  Hvinsatskompch

  SvaraRadera
 8. Det är ju tyvärr så dumt att det klagas på skjutfälten även i Boden. Denna stad hade en gång i tiden fem regementen. Verksamheten på skjutfälten idag är en droppe i havet mot hur det var för bara några år sedan. Trots det huserar det tyvärr "gnällspikar" i trakterna som tycker att det bullrar och att det stör dom nåt fruktansvärt. Trots att det har bedrivits militär verksamhet med gott om artilleri i Boden sedan början av 1900-talet. Är ytterst skeptisk till att någon av de som klagar bodde i trakten innan försvaret kom till stan...
  Sen är det ju precis som Wiseman skriver på sin blogg - alla tycker att Försvarsmakten givetvis ska öva, men det ska ske nån annanstans...
  /Inflyttad bodensare

  SvaraRadera
 9. När vi ändå talar om skjutfält, så har skjutfältspersonalen på ett antal skjutfält runt om i Svea rike idag fått veta att de skall varslas i höjd med årsskiftet. Avskedet skall vara utfört 2013-01-01.
  För att nämna ett exempel så kan man nämna Skillingaryds skjutfält där personalen skall gå från 18 till 3+1.
  Soldaterna skall lösa de uppgifter som de 14 "överflödiga" löser just nu...vart fan är vi på väg egentligen????
  "Letar efter en plan B"

  SvaraRadera
 10. Varför skulle befolkningen kring skjutfälten låta bli att överklaga och bära sig åt?
  Lyckas de så åker deras fastighetsvärden upp, misslyckas de så är det status quo, så varför inte chansa?
  Om skjutfältet dessutom knappt genererar några arbetstillfällen i bygden så blir ju incitamenten att låta bli att gnälla ännu mindre...

  FM har medvetet eller omedvetet jobbat bortemot ett decennium på att avveckla folkförankringen, och får nu så det man skördat. Fall där FMs intressen sätts mot det civila samhällets intressen, och befinns väga för lätt kommer nog bli fler i framtiden.

  SvaraRadera
 11. Min Gudfar flyttade för några år sedan till Minneberg, precis under inflygningen till Bromma flygfält. Nu var han mycket glad över att priset var förhållandevis lågt och på den tiden var ju fastigheten taxerad lågt pga bullret. Likväl vill han ha väck Bromma för att det bullrar.

  När St Eriksplan avvecklades som uteställe pga de boendes klagomål kommenterade Martin Kellermans "Rocky" det såhär: "...det är ju fan som att flytta in i tunnelbanan och gnälla på att det går tåg hela tiden." Men det är en del av den mänskliga åkomman att sträva efter att få det bättre för sig själv. Då får man hoppas att våra politiker har ryggrad och mod nog att ställa sig och säga något i stil med "nationen kräver detta", låt oss se hur Tolgfors denna gång bemöter kritiken.

  SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.