måndag 15 augusti 2011

Kom det som någon överraskning?

Följande text skickades till mig idag. Den kommer från ett förbands felrapporteringssystem.
På ett jordnära sätt beskriver den hur viktiga detaljerna kan vara och hur illa det är på sina håll. Det finns en del att ta tag i för Försvarsmakten, något som belyses i inlägget.

/C

------------------------------------------------------------------


Kom det som någon överraskning?

För den som händelsevis inte har uppfattat det håller FM på att övergå från invasionsförsvar till insatsförsvar. Det innebär en del förändringar. Anställda soldater och gruppchefer är ett sådant exempel. Att materiel och persedlar måste finnas tillgänligt skulle kunna vara ett annat exempel.

Det har också bestämts, sannolikt på ganska hög nivå, att även dessa soldater och gruppchefer skall ha militära grader (lätt beslut eftersom huvuddelen av alla andra länders soldater också har någon form av gradbeteckning).

För vissa verkar dock ovanstående komma som en överraskning. Det finns nämligen inte, och har inte funnits "under mycket lång tid", några gradbeteckningar för sergeanter, korpraler och vicekorpraler att hämta ut på förrådet.

I ett koncernperspektiv är detta säkert en skitfråga, eller ännu värre en ickefråga. Men för den som inte förstått det, blir detta ett ledarskapsproblem för första linjens chefer (det betyder dom chefer som i verkligheten möter soldaterna dagligen - på riktigt).

Jag befarar att i den allmänna uppgivenheten över brister i storlekar, otillgänglighet på persedlar, brist på kläder för kvinnlig personal och alla andra problem som vi dagligen dras med i kampen att utrusta våra insatsförband till en lägsta-acceptabel-nivå, kan en sådan enkel sak som att "nu är även gradbeteckningarna slut" bli droppen som gör att bägaren med svart-vatten faktiskt rinner över och soldaterna slutar. Risken att vi "bara" tappar (ännu mer) trovärdighet tror jag vi ganska snart kommer att passera.

Nu är det läge att hjälpa FMLOG och stödja personalen på förrådet som faktiskt försöker beställa men hela tiden möts av "det är slut" eller "det finns inte". Jag bedömer att vi på förbandet måste bli mer aktiva och att chefer på olika nivåer måste börja slå näven i bordet.

Risken är annars som sagt att våra soldater faktiskt inte vill jobba hos oss innan dom ens hunnit bli varma i kläderna (om dom får ut några)...

8 kommentarer:

 1. Helt bedrövligt! Beslutet om det nya tjänstegradssystemet fattades ju för böveln 2009!

  Man skäms över logistikorganisationens impotens.

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera
 2. Ännu en gång passar det att hänvisa till den textmassa som definierar ÖRA.

  SvaraRadera
 3. Det är inte bara gradbeteckningar som saknas utan alla former av märken. Ungdom-märken har inte funnits i tillräcklig omfattning på flera år och nu börjar även märken som "mc-ordonnans" bli en bristvara. FM kanske borde påminnas att det är ett brott mot krigets lagar att inte ha gradbeteckningar etc på uniformen, annars riskerar våra soldater att klassa som illegala kombattanter.

  SvaraRadera
 4. Nej Emil, det finns faktiskt inte krav på gradbeteckning. Men dåligt är det lika väl.

  SvaraRadera
 5. @ Cynisk:a Emil har delvis rätt, för att en uniform skall "klassas" som uniform så skall den vara märkt med militära markeringar dvs nationsflagga och vapenslag (är väl minimum) gradbeteckning för korrekt tilltal mm.
  ;)

  SvaraRadera
 6. Nej Richard. Det är möjligen den svenska interna tolkningen men folkrättsligt behövs det inte någon gradbeteckning för att vara kombattant.

  SvaraRadera
 7. Det finns inte ens ett krav på att man ska bära uniform. Man ska bara kunna identifieras på håll. Detta kan ske på många sett.

  Utdrag ur konventionen: "That of having a fixed distinctive sign recognizable at a distance"

  Källa: http://usmilitary.about.com/library/milinfo/genevacon/blart-4.htm

  SvaraRadera
 8. En stillsam kommentar till Sinuhe - vi i logistikorganisationen lämnar ut det som Högkvarteret beslutat och beställt. Skjut inte på budbärarna.

  SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.