tisdag 16 augusti 2011

The truth, the whole truth and nothing but the truth.

Jag, och fler med mig, har länge stört mig på att det som läggs ut på www.forsvarsmakten.se är en tvättad version av sanningen och mest avsett att vara rekryteringsfrämjande och inte avsett att vara informerande.

Ofta har det slagit mig att det verkar vara viktigare för FM info-tjänst att informera om att Kalle, 23 år och Maja, 21 år ryckte in på Ledningsregementet i måndags och att det känns jättespännande, än att informera allmänhet och anhöriga om vad som händer med deras soldater som faktiskt UTFÖR tjänsten och inte bara utbildas till den. Hur detta rimmar med Öppenhet, Resultat och Ansvar kan jag bara spekulera i.

I helgen skadades en Svensk soldat i strid i Afghanistan. Tyvärr var det nödvändigt att amputera hans ben. (För att hitta länken var jag tvungen att klicka runt på hemsidan ett tag. Man har tagit bort den från framsidan nu trots att äldre, mer rekryteringsfrämjande, nyheter får stå kvar.)

Hans kamrat, 1. Serg Christoffer Persson som också är på plats i Afghanistan upplever samma sak som jag och har skrivit ett läsvärt inlägg på FS21:s blogg om detta.
Läs det gärna!

Vad det innebär för den skadade soldaten att i ung ålder bli amputerad kan jag just nu inte föreställa mig här hemma i trygga Sverige.
Jag hoppas att han får all vård han behöver och att FM tar sitt fulla ansvar som arbetsgivare. Man har ju en del att bevisa på den fronten, minst sagt.

Krya på dig kamrat, och tack för din insats!

/Parabellum

9 kommentarer:

 1. Arméinspektören bemöter 1.sergeantens inlägg i kommentarerna på Afghanistanbloggen.
  Där tar han på sig ansvaret och meddelar att han personligen fattade beslutet om att hålla inne på en del information. Han skriver också att INFOS kommer att ha information om viktiga händelser på insatserna på förstasidan på forsvarsmakten.se längre tid än nu.

  Att blogga ger effekt!

  SvaraRadera
 2. Om ni visste skrivreglerna för artiklar på forsvarsmakten.se skulle ni baxna.

  SvaraRadera
 3. Arméinspektören har på Afghanistan-bloggen kommenterat Högkvarterets bedömning av den aktuella händelsen.

  Ett kompletterande svar från min sida rörande ditt resonemang kring hur nyheter publiceras och värderas. Det du pekar på är ett ständigt redaktionellt resonemang vid INFOS. Det finns ingen värdering att något är mindre viktigt eller att något ska undanhållas. Svårigheten ligger i att Försvarsmaktens hemsida har varje månad cirka 600 000 till 1 000 000 besök där intressena är vitt skilda och där vi det senaste året mycket riktigt från vår sida prioriterat information som stödjer rekryteringen.

  Jag har dock inte varit nöjd med hur detta försvårat möjligheten att hitta information, eller rätt tilltal till rätt målgrupp när myndighetsinformation blandas med yrkesinformation och till detta ständigt aktuella nyheter från våra insatsområden, ibland med tragiskt innehåll.

  Vi har därför beslutat att separera de skilda målgrupperna och informationen så man lättare kan hitta informationen.

  Detta kommer att ske succesivt allteftersom enskilda projekt blir klara.

  Den 31 augusti (om allt håller) lanserar vi bloggportalen där det friare tilltalet, den personliga berättelsen kan samsas med omvärldsbevakning och den här bloggen och liknande presenteras givet att ni taggar artikeln om ni vill att den ska speglas där.

  Sedan relanseras hemvärnet.se för att tydligare visa att Hemvärnet är en del av Försvarsmakten.

  All rekryterings och yrkesinformation placeras sedan i en state-of-the-art rekryteringsportal liknande utländska motsvarigheter men med svensk touch.

  Slutligen sätter vi huvudsidan forsvarsmakten.se i nytt modernt snitt med senaste webbtekninken där nyheter som den du beskriver och myndighetsinformation samsas.

  Det ska vara lätt att gå mellan sidorna så att inget förfaller döljas samtidigt som det blir lätt och tydligt att hitta all information.

  Till detta kommer ersättaren för Emil som ska ge interninformation till alla medarbatare inkl reservofficerare och hemvärn.

  Det ska bli spännande att se hur Försvarsmaktens information utvecklas det kommande året när vi får nya moderna verktyg till vår hjälp och få del av era kommentarer på denna utveckling.

  Erik Lagersten
  INFODIR

  SvaraRadera
 4. @INFODIR:

  Oavsett utfall av kommande satsningar och nuvarande situation så är jag tacksam för att du och AI bemöter synpunkter så som min ovan på det sätt ni nu gör - offentligt och direkt.
  För ett år sen trodde jag att det skulle vara en omöjlig utveckling inom Armén iaf, men jag hade uppenbarligen fel vilket jag är glad över.

  Hatten av och fortsätt så, det är i rätt riktning!

  Nästa steg är att jag kan känna att jag och andra försvarsbloggare kan skriva under eget namn. Där är åtminstone inte jag riktigt än, men jag hoppas att vi hamnar där såsmåningom.

  /Parabellum

  SvaraRadera
 5. Delar Parabellums kommentar
  Tycker att infotjänsten och öppenheten definitivt har tagit flera rejäla kliv framåt och det är glädjande att engagemanget , viljan och tiden finns att bemöta kommentera och förklara saker här i blogg världen.
  Fortsätt så.
  Till Infodir skrivning "Sedan relanseras hemvärnet.se för att tydligare visa att Hemvärnet är en del av Försvarsmakten"

  ja det är en väldigt viktig markering att vi äntligen tillhör försvarsmakten fullt ut.

  Jag väljer att skriva ut och underteckna med mitt fullständiga namn och grad.

  Den myndighetsperson som har synpunkter på min grundlagsskyddade meddelande och åsiktsfrihet kommer jag att vidarebefodra till riksåklagaren.Punkt.

  Kapten Jan-Olov Holm

  SvaraRadera
 6. @wiseman

  Skrivreglerna för forsvarsmakten.se syftar till att texterna ska vara så begripliga som möjligt för besökarna. Vi eftersträvar att följa "Myndigheternas skrivregler" i första hand och tar även hjälp av TT-språket. De som själva vill läsa våra skrivregler kan hitta dem på forsvarsmakten.se:

  http://www.forsvarsmakten.se/sv/Om-webbplatsen/

  Mattias Robertson
  innehållsansvarig för Försvarsmaktens webbplats

  SvaraRadera
 7. Efter att ha tagit del av skrivreglerna så tycker jag nog att de är både utförliga och bra. De är definitivt till hjälp när en artikel skall utformas.

  SvaraRadera
 8. Mathias och CS: Skrivregler var fel ord. Instämmer i att TT-språket är en bra grund. Det var snarare valet av innehåll som var det intressanta. Förhoppningsvis har dessa regler ändrats eller är på väg att ändras, men att koncentrera allt kring artiklar som rör pågående insatser, internationella utbyten och rekrytering blir en något sned bild som många inte känner igen sig i. Därav försvarsbloggarnas och inte minst Flygvapen- och Armébloggarnas stora genomslag och popularitet bland personalen.

  SvaraRadera
 9. Jag hoppas att uppdateringen inte innebär att alla gamla artiklar försvinner igen. Vid tidigare uppdateringar har det ofta varit fallet. Inte nog med det, annan information har ofta tagit ett tag innan den varit tillgänglig igen.

  Det är bra att AI, FVI, INFODIR mfl kommunicerar direkt och bemöter kritik. Bloggarna är ett stort steg framåt, men även om det har blivit bättre känns forsvarsmakten.se fortfarande som Pravda och artiklarna som ren propaganda. I detta avseende var det faktiskt bättre förr.

  Om man ville visa att hemvärnet är en del av försvarsmakten så borde de ju finnas på forsvarsmakten.se, som alla andra förband, istället för att förpassas till en egen sida. I just det fallet så skulle nog en viss kontroll av artiklar och bilder från INFOS sida vara bra, det de presenterat tidigare har inte imponerat alls.

  Förövrigt hoppas jag det nya emil blir bra och dessutom åtkomligt hemifrån. Det gamla emil har jag aldrig blivit kompis med.
  Det hade varit önskvärt med ett vanligt webgränssnitt för det mesta och en normal mailklient (t ex Outlook) för just e-post, kalender och liknande.
  Det måste också vara möjligt att få till en snabbare lösning än Charon. Fast även det är ju ett steg framåt, om än litet.

  SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.