onsdag 31 augusti 2011

Framsteg i infospåret!

I en tidigare diskussion här på Cynismer angående Försvarsmaktens sätt att publicera nyheter från insatsområden skrev jag:
"Ofta har det slagit mig att det verkar vara viktigare för FM info-tjänst att informera om att Kalle, 23 år och Maja, 21 år ryckte in på Ledningsregementet i måndags och att det känns jättespännande, än att informera allmänhet och anhöriga om vad som händer med deras soldater som faktiskt UTFÖR tjänsten och inte bara utbildas till den. Hur detta rimmar med Öppenhet, Resultat och Ansvar kan jag bara spekulera i."

Döm om min förvåning när jag idag hittar en mycket detaljerad redogörelse från striden häromveckan där en soldat skadades så svårt att han tvingats amputera ett ben.
Reportaget upplevs inte som friserat alls, utan de intervjuade soldaternas egna uttryck verkar få finnas kvar vilket så klart ger reportaget en oerhört mycket större tyngd och relevans än de torra texter som tidigare publicerats kring dessa ämnen.

Jag är helt övertygad om att detta är HELT rätt väg att gå för FM och Infotjänsten.
Det är sådant här, som osminkat speglar soldatens inte alltid speciellt glamorösa vardag, som faktiskt attraherar den typen av folk som vi behöver.
Det är smutsigt, folk blir skadade, vi dödar fiender och dom dödar oss. Att försöka förneka eller dölja det är bara kontraproduktivt, och det här reportaget representerar ett definitivt trendbrott och förhoppningsvis ett paradigmskifte inom Infotjänsten.
BRA jobbat FM, INFOS, INFODIR och PAO FS21, det är sånt här som ger mig hoppet åter!

http://www.forsvarsmakten.se/sv/Aktuellt/centralanyheter/Striden--verklighet-i-Afghanistan/

Krya på dig vapenbroder, och stöd våra trupper!

/Parabellum

4 kommentarer:

 1. Att de publicerade det reportaget är inget eget initiativ direkt. Det är mest sannolikt på grund av det här blogg inlägget och alla diskussioner efteråt på afghanistanbloggen.se http://afghanistanbloggen.se/2011/08/16/var-verklighet/

  Veteran

  SvaraRadera
 2. Det är inget fel med att ta upp initiativet från någon annan. Jag tycker att det är utmärkt att Infotjänsten reagerade på det inlägget och börjar göra rätt istället.

  Ett av de största problemen annars i försvarsmakten tycker jag just är en ovilja att agera på andras initiativ. Vilket innebär att allting blir egen lösningar med hög prestige.

  SvaraRadera
 3. Jag är vidare övertygad att berättelser direkt från våra soldaters insatta verklighet rekryterar fler ungdomar än berättelser från våra rekryters pårustningsverklighet. Ingen jävel vill ta värvning för att maten är god eller att det är roligt att få se en ny landsortshåla i Sverige, man tar värvning för att man vill göra tuffa saker och hjälpa folk i andra delar av världen.

  Bra gjort Info!

  SvaraRadera
 4. Instämmer med det sagda: det är bilden av när man får verka som är det som lockar rätt personer till yrket; värvas läkare till läkarutbildningen eller sjukhuset?

  Det var en ovanligt stark och direkt, rentav personlig artikel med verklighetskänsla (bra jobbat Pelle!). Det är mer av den varan vi behöver om vi ska locka rätt folk att bli våra nya kollegor.

  Jag tror att den bloggartikel du nämnt tidigare - 1. Serg Christoffer Perssons inlägg på FS21:s blogg - har spelat in.

  SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.