söndag 1 januari 2012

FN problemet själv?


Jag har upplevt allvarliga problem med andra nationers FN-trupp i insatser jag deltagit i. Chefen för den fijianska skyttebataljonen i UNIFL-insatsen försökte smuggla hem en FN-bil till Fiji för att han tyckte att det var hans som bataljonchef. Ghanas ingenjörer på samma insats som var samgrupperade med det svenska ingenjörkompaniet sålde el från FN-aggregaten till locals utanför campen.

I Bosnien hade vi problem FN-soldater från ett centralasiatiskt land. De sålde drivmedel till en av parterna, våldförde sig på kollegor och bedrev sexhandel med flyktingbarn. De var inte ett dugg bättre än de krigförande parterna.

Om vi tittar på vilka som bidrar till FN-insatsen i Elfenbenskusten så hittar vi representation från länder som själva är i djup kris. Vad sägs om denna laguppställning:
Militär personal
Bangladesh, Benin, Bolivia, Brazil, Chad, China, Ecuador, Egypt, El Salvador, Ethiopia, France, Ghana, Guatemala, Guinea, India, Ireland, Jordan, Moldova, Morocco, Namibia, Nepal, Niger, Nigeria, Pakistan, Paraguay, Peru, Philippines, Poland, Republic of Korea, Romania, Russian Federation, Senegal, Serbia, Tanzania, Togo, Tunisia, Uganda, Uruguay, Yemen, Zambia and Zimbabwe.

Poliser
Argentina, Bangladesh, Benin, Burundi, Cameroon, Canada, Central African Republic, Chad, Djibouti, Democratic Republic of the Congo, Egypt, France, Ghana, Jordan, Niger, Pakistan, Senegal, Switzerland, Togo, Turkey, Ukraine, Uruguay and Yemen.

Pakistan, Tchad, Centralafrikanska republiken och DR Kongo känns väl inte som nationer som är i stånd att värna om FN:s grund, mänskliga rättigheter och demokrati och rättssäkerhet?

UNMIL, FN:s insats i Liberia är inte ett dugg bättre. Bangladesh, Benin, Egypt, El Salvador, Ethiopia, Indonesia, Kyrgyzstan, Malaysia, Mali, Namibia, Senegal, Yemen, Zambia and Zimbabwe är ett urval av de bidragande länderna, samtliga med stora egna problem.

Förenta nationerna är dess medlemsstater visst, men det blir det verkligen bra med import av problem?

De vänsterorienterade i Sverige motsätter sig vårt deltagande i NATO-insatser trots bakomliggande FN-mandat. De vill att vi i stället ska koncentrera oss på rena FN-insatser, trots att dessa ofta är väldigt ineffektiva. Det är givetvis partipolitik och ideologi men jag undrar vad man skulle säga om man visste hur det kan se ut under en FN-insats?
Jag kontaktade svenska UNICEF och lämnade vittnesmål på FN-truppers övergrepp i Bosnien. Lisbet Palme med kollegor trodde tydligen inte på våra uppgifter. Det förblev helt tyst om det. Det var väl inte i linje med den politiska ideologin?


Tanken på ett världssamfund är god. Jag stödjer FN. Min erfarenhet av internationell krishantering säger mig dock att FN är bäst som beslutande och stödjande organ. Rena övervakningsuppdrag kan FN nog sköta själva men genomförandet av lite svårare Peace Support Operations bör överlåtas till andra. Det har historien visat med tydlighet. Inte bara pga problemen med den ingående personalen utan också på grund av den omfattande ineffektiviteten och kraftlösheten.

/Cynisk

Tidigare inlägg: Inte bara FN

4 kommentarer:

  1. Bra inlägg! Har själv tagit upp problemet med FN med människor som tycker om att ge "vi ska inte ställa upp för NATO"-argumentet. Likt UNICEF är de sällan intresserade.

    Det känns stökigt att Egyptiska poliser som är kända för...err..."progressiva" förhörstekniker är med i Elfenbenskusten om inget annat.

    FNs problem är ju i mångt och mycket att det aldrig kommer bli bättre eller ädlare än dess medlemmar. På samma sätt som Ghaddaffi-Libyen var ordförandeland för FNs råd för mänskliga rättigheter kommer mycket att beslutas och genomföras av vad som närmast kan kallas "skurkar". Innan världens länder (och därigenom FN) har mer moral än i dagsläget känns din tes solid.

    SvaraRadera
  2. Bra inlägg som jag till fullo stödjer. Du vet ju sedan tidigare att jag inte litar ett dugg på IPCC och det känns därför bara logiskt att tro att resten av FN fungerar lika dåligt eller sämre.

    Ska man föra en debatt som den du nu initierat är det oerhört viktigt att framhålla att det finns en befogad tveksamhet mot de länder du räknat upp - INTE på grund av deras religion eller hudfärg utan på grund av oomkullrunkeliga fakta som handlar dålig moralisk ledstång i ett samhälle i kris eller krig.

    Jag har också tjänstgjort i en internationell militär förbandsinsats som leddes av FN. Intressant, milt sagt.

    GMY

    Sinuhe

    SvaraRadera
  3. Gustav Wasa sa...

    Fram till för ett par år sedan, så fanns SHIRBRIG med bas i Köpenhamn. Eftersom inget västland ville tillhandahålla infanteri, så lades detta försök med att beredskapshålla kvalitetssäkrad militär trupp till FN ner.

    Nu är vi i väst knappt ens intresserade av att delta i FN-operationer med ledningspersonal och observatörer.

    Amerikanska försvaret har mycket enkla uppföranderegler. Den som i insatsområdet utanför tjänsten har så mycket som ögonkontakt med en prostituerad ska lagföras av det militära rättssystemet och straffskalan är drakonisk.

    Lika viktigt som genderrådgivare är nog att all utsänd personal i internationella insatser, inklusive biståndsarbetare, avhåller sig från både djupare personliga känslomässiga bindningar samt emotionellt ytligare driftutlevelse med representanter för lokalbefolkningen.

    EU, FN och Nato skulle nog må bra av att införa regler i stil med de amerikanska för umgänget med lokalbefolkningen. Se det gärna som stärkande av den transatlantiska länken och interoperabilitet.

    SvaraRadera
  4. Ett resultat av att vi blivit så moraliskt högstående numera är att vi lämnat över till de nationer du nämner att genomföra FN-uppdrag. Inte heller det är någon bra lösning för lokalbefolkningarna.

    För inte är det väl så att NATO önskar att blanda sig i konflikterna i Afrika. Hur som helst lär det nog bli svårt att få med USA och inte heller Europa har råd med en långvarig insats. Den svenska modellen med snabbt in och snabbt ut löser inte problemet.

    Det lär nog dröja innan vi får se en internationell insats nästa gång, där västvärlden har ledartröjan eller deltar över huvud taget.

    Kanske är det till och med så att Kinas satsningar på att bygga infrastruktur och skapa arbetstillfällen i Afrika i utbyte mot råvaror skapar bättre förutsättningar för utveckling och fred än en militär insats från Väst. Vad vet jag?

    SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.