fredag 11 december 2009

Inte sedan Kongo...?


Johanne Hildebrandts blogginlägg från idag får mig att skriva detta inlägg. Hon skriver: "Faktum är att inga soldater sedan Kongo på 60-talet och Ba01 i Bosnien 1993 har råkat ut för så mycket. I år har soldaterna i Afghanistan råkat ut för 25 vägbomber, 18 beskjutningar och åtta soldater har sårats."
Stämmer det verkligen att ingen sedan BA01 råkat ut för så mycket, frågade jag mig själv? Så jag tog fram en minnesbok och började räkna.

Vid 98 tillfällen utsattes bataljonen för Firing Close, dvs nära beskjutning. De flesta (>80%) med granatkastare men även med Artilleri. Vid ett av tillfällena beskjöts observationsposten med 28 granater inom en 9-timmarsperiod. Jag har statistiskt hanterat det som en (1) Firing Close (någonstans måste man dra gränsen)även fast det är fler beskjutningar än vad hela FS17 hade totalt. Ett antal OP:n fick direktträffar och skenmål fick användas. Ambulansvagnar hade ofta skotthål i sidan efter konvojkörningar och camperna utsattes mer än ofta för överskjutningar.

Ett dygn beskrivs med orden: "Ett dygn med låg aktivitet inom AOR (992)."
Talet inom parentes anger antalet rapporterade detonationer inom bataljonens ansvarsområde. 992 detonationer i bataljonsområdet ansågs vara lugnt!
Inte sällan så var antalet detonationer över 2000st.

Jag vet skyttefolk som mörkade viss beskjutning så att de inte skulle behöva äta rations och bli utan post. För det var så att om läget var för dåligt så drog man in underhållstransporterna. Bäst att mörka då...
Ja, det är illa att mörka men så var det då. Det sköts så mycket att folk fick mörka för att få mat och post utkört. Mörkertalet är alltså stort.

Nu har jag bara tagit upp rena beskjutningar men det fanns annat också:
Olyckor, Demonstrationer, röjningsarbete efter granatattacker på civila, dygnslånga förhandlingar i checkpoints och inte minst ett flyktingläger som skulle skötas.

Detta var vare sig i Kongo eller på BA01. De som är lite mer pålästa vet att det rör sig om BA04 i Bosnien 1995, missionen som alla glömde.
Låt nu inte FS17 bli glömd, såsom man tydligen glömt andra insatser.

2 kommentarer:

  1. Bra skrivet, jag var på BA02 och känner igen mig i din text och dina synpunkter. Det är lätt att BA02-BA05 glöms bort när bloggare, journalister och politiker debatterar beskjutningar och eldstrider. Tyvärr är vi inte lika intressanta eftersom vi inte var först in, men kriget slutade ju inte för att BA01 åkte hem...

    Delta Tango

    SvaraRadera
  2. Ja, BA02 med OP Böllebank och upprinnelsen till den samt vintern därefter är helt glömda liksom otursbataljonen BA05.

    Kommer FS18 stå i skuggan av FS17 också?

    SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.