fredag 4 december 2009

ROE - Rules of Enlistment

En vän och kollega tyckte att jag skulle skriva något om Försvarsmaktens värdegrund. "ÖRA tex är ju faktiskt nåt som är både självklart och funkis när man funderar på vad det faktiskt betyder"
Ja, visst är det så! Det som ÖRA står för är någonting som de flesta människor vid fullt mentalt vigör ställer upp på. Jag fortsätter att citera min vän:
"Skulle alla i FM varje dag (eller ens en enda dag per vecka) kunna säga att man agerat enligt:
* Öppenhet - samarbeta, vara ärlig, visa förtroende
* Resultat - skapa, leverera, vara tydlig
* Ansvar - ge, ta, utkräva
så skulle nog organisationen se jävligt mycket annorlunda ut."

Han menade på att ÖRA kan ses som ett ROE för militära tjänstemän. Jag vill dra det ett steg till och kalla det Rules of Enlistment. Det är helt enkelt soldatregler för Försvarmaktens personal.

Han har väldigt rätt i det han skriver. De flesta jag känner ser inga konstigheter i innebörden av värdegrunden men ändå talas det om ÖRA i ganska nedsättande ordalag. Det tror jag beror på att man inte upplever att värdegrunden levs högre upp i hierarkin. Om det är så eller inte kan jag inte svara på men ni som vet kan ju berätta det.
Dessutom tror jag de senaste 10 åren av neddragningar medfört en grundmurad misstro mot de strategiska ledningarna.
Slutligen så är Försvarsmaktens metod för att implementera värdegrunden en avgörande faktor. Där har man misslyckats katastrofalt.

På något sätt så hoppas jag på att folk kunde sluta gnälla och hitta fel på eller i värdegrunden. Om man struntar i HKV och deras plumpa sätt och i stället själv försöker leva enligt ÖRA så blir det så mycket bättre. Dels så kommer folk runt omkring bli positiva, vilket smittar av sig, och dels så kan man ju själv se sig i spegeln och med yrkesmannen stolthet och heder säga: "Åtminstone jag lever värdegrunden".

5 kommentarer:

 1. Cynisk,

  Efter att ha levt ett långt, innehållsrikt och reflekterande liv känns det kränkande - som det heter nu för tiden - att åläggas att leva efter von Oben pålagda plattityder. De värderingar man har, grundläggs (ärvs?) i tidiga år och endast någon form av "frälsningsupplevelse" kan ändra på dessa.

  En officer skall följa lagar och förordningar och därutöver hålla underställda i Herrans tukt och förmaning, men hålla dem om ryggen när så erfordras. Det nya karriärbefrämjande förhållningssättet är att branda underställda om det gynnar en själv. Gärna en anmälan om avvikelser från värdegrunden och sedan avvakta utredningen. Fy för den lede för sådant befäl.

  Ta gärna åt dig äran av underställd personals prestationer, så framstår du själv i bättre dager.

  Nä, bättre var det förr; Fatta beslut efter bästa förstånd och stå själv för vad du gör och beslutar.

  Den som känner behov av hjälp från HKV när det gäller egna värderingar, bör ta sig en rejäl funderare kring meningen med livet.

  Ersätt ÖRA och gemensam värdegrund med tolerans mot människor som har andra värderingar i livet än man själv har. Kan man inte umgås med folk som tänker annorlunda, så får man bli skomakare. Den omhuldade mångfalden är för mig mer en fråga om att låta tusen blommor blomma, än att alla skall tycka lika.

  Strävan efter en gemensam värdegrund är intoleransens högsta stadium och har kostat miljontals människor livet.

  Vägen till h-lv-t-t är full av goda intentioner...

  Därför "gnäller" "folk".

  SvaraRadera
 2. Tyvärr är det nog så illa som du skriver Åsa-Nietzche, men jag tror att vi gör det bäst att städa framför egen dörr, i stället för att bara gnälla över HKV:s inkompetens och dumma pålagor.

  SvaraRadera
 3. Att vi behandlar varandra på ett anständigt sätt, är inte samma sak som att vi har gemensamma värderingar. Kopplingen däremellan saknas.

  Du har rätt i att man skall börja med sig själv. Där är det ju lättast att åtgärda, om något skulle vara fel.

  I den mänskliga naturen ligger att det man gör, gör man för att man tycker att det är rätt (om än inte alltid lagligt). Tyckte man att något annat vore rätt, skulle man göra det istället.

  Alla inser att det som verkar rätt för mig, inte alltid är rätt ur etisk synvinkel, men å andra sidan; vilka människor styrs av etiska överväganden? Näringslivets folk? Politikerna? De kriminella? FML? Jag har större förtroende för vanlig "tjyvaheder" än politikerheder.

  När det gäller ansvar och utmätande av ansvar, så förefaller detta att upphöra efter majors grad.

  Visa mig en ansvarig politiker. Hettar det till tar man Time Out. Skillnaden på en häst och en politiker är att hästen inte kan sko sig själv.

  Vore jag cynisk skulle jag säga att moral är för idioter och de som önskar att dö fattiga. Nu är jag ju inte cynisk.

  Vanlig kristen etik duger gott.

  Kul med din nya blogg. Det finns gott om plats i bloggosfären och din platsar definitivt.

  SvaraRadera
 4. Hehe. "Moral är för idioter och de som önskar dö fattiga". Den var faktiskt riktigt bra. Jag önskar att jag själva kommit på den. Får jag rippa den?

  Tack för välkomnandet.

  SvaraRadera
 5. @ Cynisk

  Visst får du använda det. Detta påminner mig om min lysande tid på gymnasiet. Aldrig förr eller senare har jag mött en så stor samling goda pedagoger.

  Under en lektion i historia fick jag frågan: Nå, vad sa Napoleon till trupperna när han stod under sfinxen? Mitt svar: Jag är inte här för att citera, utan för att bli citerad. Resten av lektionen tillbringade jag i korridoren. Som så många gånger förr. Och senare. Dessa små pauser har varit mig till stor nytta och gjort mig till den reflekterande människa jag är. Bättre pedagoger förr.

  Följ den enkla sökvägen livet.se, tryck på Ordspråk längst upp till vänster, så öppnar sig en ny värld av användbara citat, skurna på alla ledder sökmässigt. Mycket nöje.

  En sökning på Cyniker ger:

  Cyniker; en slyngel med fel på ögonen som ser världen som den är och inte som den borde vara.

  Som alla gifta män har jag en diger lista på sådant som jag skall göra under helgen.

  Vi hörs

  SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.