torsdag 31 december 2009

Gott nytt år!


Nyårsfirare?

Då är 2009 till ända och jag vill härmed summera lite av mina intryck från året. Detta utifrån mitt gräsrotsperspektiv. Många händelser finns inte med men jag kan inte ta upp allt och har därför valt med omsorg de saker som vållat mest snack där jag befunnit mig.

* Ett skarpare läge i PRT Masar E Sharif med ett ökat antal attacker mot svensk trupp, en lokaltolk dödad och flera svenskar skadade. Förstärkningar tillfördes i form av CV90 och trupp.
Såsom jag har uppfattat det så är det inte bara en ny taktik från motståndarna som bidragit till denna ökning utan PRT:t har intagit en ny hållning och undviker inte längre problemområden. Nu under vintern blir det lugnare men till våren sätter det nog igång igen.

* Beslut fattades om neddragningar i Kosovo, något som kommer att genomföras under 2010. Det går åt rätt håll där, vilket understryker vikten av säkerhetsskapande åtgärder. Sånt här tar tid men det är viktigt.

* Flottan med understöd av Amfibiekåren genomförde OP Atlanta med gott resultat. Det drogs säkerligen en hel del slutsatser och jag vågar påstå att Flottan har blivit bättre av insatsen.

* HR-transformation. Det finns massor att skriva om det men jag nöjer mig med att konstatera att FM fortsätter med sin centralisering och att allt ska göras på samma gång.

* PRIO. PRIO, PRIO, PRIO.
"Vi anpassar organisationen utifrån systemet" sade någon jag lyckligtvis glömt på TV-nyheterna. Affärssystemet SAP ska alltså bli dimesionerande för hur Försvarsmakten ska se ut och jobba!
Systemet i sig är så bra att FMLOG verkligen drar ut på införandet och väckelsemöten genomförs för dyra pengar så att alla ska få rätt bild. Drar ut och drar ut, det är tekniska problem som FMLOG dras med. Någon förvånad?

* Internationell tjänstgöringsskyldighet pålades personal som skulle genomgå nivåhöjande utbildning. Många skrek rätt ut och vägrade skriva på nytt avtal och det var faktiskt några som klev av utbildningen. Mig veterligen så var det ingen ur Armén som gjorde det från den taktiska utbildningen.

* Helikopterelände. Försvarsmakten klarar inte av sin ambition när det gäller helikopterförmåga, vare sig nationellt eller internationellt. Detta får folk att löpa amok och skrika sig hesa för adhoc-lösningar som jag tror skulle innebära än större påfrestan på HKP-flottiljen och långsiktigt rasera hela systemet.

* RALS:en kunde genomföras med inte allt för stor försening på förbanden. Det är möjligt att inte alla är klara men de flesta torde vara det. En framgångsfaktor torde ha varit att arbetet på många ställen utförts på lägre nivå än tidigare. Utfallet i form av löneökning för personalen har varierat något kopiöst mellan förbanden och allt går inte att motivera.

* BG11 har påbörjats. En del kända ansikten har tagit på sig ännu en beredskap, vilket förhoppningsvis är bra.

* Personalförsörjningen är fortsatt svajig. Övergången till tvåbefälssystem har inte genomförts fullt ut än och HKV har inte kunnat kommunicera ut en bild av hur det kommer att se ut. Det finns OF som vill bli OR men de väntar ut en process som borde varit färdig redan. Det finns en oro i leden om tvångsdegradering, något som kommit från generalshåll vid flera tillfällen.
Rekryteringen medger inte fulla led utan det är svårt att fylla platserna till utbildningarna. Det är inte pga brister i marknadsföringen från centralt håll utan jag vågar påstå att det i första hand är centraliseringen av rekryteringen som är den största skurken. Om förbanden återfick uppgiften att rekrytera sina kadetter så tror jag att utfallet skulle bli bättre.
Vakanser.se är en välbesökt sida hos Försvarsmaktsanställda och många söker aktivt nytt jobb och numera talas det öppet om det. Något måste göras och det fort! Just nu gungar det för mycket så HKV måste få stopp på svängningarna och bringa stabilitet i organisationen.

* Bra folk! Jag har återigen genomfört långtidsförrättning och jobbat med andra försvarsgrenar och jag konstaterar att Försvarsmakten har en mycket bra officerskår. Kompetensnivån är hög och folket är sunt.

Apropå bilden:
För 16 år sedan firade jag nyår i Mellanöstern och den kanonad som genomfördes av alla parter vid tolvslaget kommer jag aldrig glömma. Alla ammunitionstyper innehållande lysämnen användes och CO:s tal drunknade i eldfesten. Det var inte helt ofarligt när fulla milismän började skjuta KSP framåt trerycket men vi klarade oss som vanligt. Gud är svensk och har så varit länge och förhoppningsvis förblir han det.

2009 blev bloggarnas år, då Chefsingenjören och framförallt Wiseman gjorde avtryck på den politiska arenan. Den militära bloggosfären har ökat, till HKV:s stora nöje, och jag rekommenderar varmt blogg-länkarna ute till höger.

Jag avslutar året genom att önska alla ett gott 2010 som jag förutspår blir ett mycket bra år!

5 kommentarer:

 1. Gott Nytt År, Cynisk och tack för en mycket läsvärd blogg.

  Keep up the good woork!

  SvaraRadera
 2. Gott Nytt, hoppas på långlivad fortsättning på denna intressanta blogg.

  Nyårslöfte?

  /Morgonsur

  http://morgonsur.wordpress.com

  SvaraRadera
 3. Tackar!

  Jag lovar att jag ska skriva när jag har något som behöver komma ut.
  Inläggsfrekvensen kommer att vara varierande men kika gärna in titt som tätt. Ännu enklare är att prenumerera på bloggen eller att lägga till den bland de bloggar du följer så erhålls notis om uppdateringar.

  SvaraRadera
 4. God fortsättning Cynisk. Självklart skall jag följa din blogg även fortsättningsvis.

  SvaraRadera
 5. Att göra HKV nöjd är mitt livsmål :-) 2010 ser ut att bli ett mycket intressant år med omställning till det nya försvaret. Den som lever får se.

  Hur som helst, så ha en mycket god fortsättning på 2010!

  SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.