lördag 2 januari 2010

En legendar ur tiden

Rickard Fagerlund fd ordförande i Svenska Ishockeyförbundet är död. Hela ishockeysverige beklagar det då Fagerlund gjort väldigt mycket för sporten.
Fagerlund var en omdebatterad aktör som ofta fick utstå kritik för sin raka kommunikation. Han sa som det var och skrädde inte med orden. Han tog konflikter och konsekvenserna av det. Framförallt så fick han jobbet gjort.

Jag saknar en Fagerlund i Försvarsmakten. Någon som vågar ta bladet från munnen och som tar sitt ansvar som chef och korrigerar felaktigheter i organisationen. Fagerlund jamsade inte med utan axlade den roll han hade och bestred sin befattning med den äran. Vilken general i Försvarsmakten har de senaste åren gjort det?

Fagerlund är för evigt inskriven i historieböckerna och han är invald i hockeyns Hall of Fame. Nu väntar jag på en en militär chef som är beredd att med samma stora mod genomdriva sitt ämbete. Det behövs.

4 kommentarer:

 1. Kihl & Gunnarsson var de sista "Fagerlundare" vi hade i FM. Dagens generaler/amiraler, med något enstaka undantag (t.ex. Brännström), är där de är därför att de tyckt som chefen fast mycké mer och haft så många samrådstecknare på sina beslut att de aldrig behövt ta något ansvar för sina handlingar....

  SvaraRadera
 2. För några år sedan hade vi faktiskt en genlt(PA), Kjell Nilsson, som ordförande i Svenska Ishockeyförbundet. Även om den sejouren, av olika anledningar, inte blev särskilt långvarig är jag - med all respekt - övertygad om att det var en lösning många gånger mer lyckad än om Fagerlund skulle haft en ledande roll inom försvarsmakten.

  På exekutiv nivå är det helt enkelt inte i längden möjligt att dölja bristande ledarskapsförmåga bakom ett högt tonläge.

  SvaraRadera
 3. Jag har en annan syn än Simplicio och ett långt mindre förtroende för dagens försvarsmaktsledning, tyvärr.
  När Kjell Nilsson valdes till ordförande så såg jag det som naturligt, att man valde en person med bevisad ledar- och samordningsförmåga. Det var visst inte så?

  Det goda militära ledarskapet är på väg att luckras upp och jag fnular lite på ett särskilt inlägg om det.

  Jag saknar verkligen ledare i försvarsmaktsledningen. Just nu tycks det mig som att det bara finns byråkrater där.

  SvaraRadera
 4. Japp, byråkrater med en föråldrad världsbild, bristande kunskaper om moderna förvaltningsmetoder, bristande affärsmässighet, föråldrat & svagt ledarskap men anställda på ett livstidsförordnande. Generaler & amiraler, hur odugliga de än är, varken sparkas eller omplaceras. De får fortsätta kosta & bromsa utvecklingen fram till sin pension. De är i sin självgoda upphöjdhet tyvärr "untouchable" även för den värdegrund (ÖRA) som de själva beslutat om.

  SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.