fredag 24 september 2010

Kort reflektion: Osund rubriksättning

Idag kan man läsa på Försvarsmaktens hemsida om att det inträffat en "Explosion väster om Mazar-e Sharif". Precis så lyder rubriken. Den säger inte så mycket egentligen.
Min första reaktion var: "Jaja, det är väl någon sprängladdning som gått av okontrollerat."
När jag sedan läste nyheten så visade det sig att det var värre än så: "På plats fanns en Isaf-patrull med finska, norska och svenska soldater.", " räddningsarbetet kaotiskt" och "civila skadats".
Men det som det absolut viktigaste är den sista meningen i nyheten: "En självmordsbombare var orsak till explosionen."

Helt plötsligt stod det klart att en motståndare uppsåtligen med sitt eget liv som ultimat insats utfört ett sprängdåd. Det är inte varje dag som det händer och nyheten fick en helt annan innebörd därför. Detta var ingen dussinföreteelse och borde därför inte behandlas som det.


Jag bedömer att Försvarsmakten vill att rubriken ska vara neutral och inte så uppseendeväckande så att folk inte läser den. Det verkar ligga i FM:s intresse att vara snål på detaljer. Kanske värnar man om rekryteringen?

Det är många som kommit till mig och uttryckt missnöje med hur lite information som kommer ut. Det finns nog en tanke bakom det, även om rapporteringströskeln höjs tillsammans med incidentfrekvens.


Expressen om attacken

3 kommentarer:

 1. Det kan ju också vara så att man försöker vara så värderingsneutral som möjligt; att man redovisar de fakta som föreligger och som man vet säkert utan att lägga några värderingar eller kvällstidningsanalyser, tolkningar eller förmodanden i beskrivningen.
  Mao, detta vet vi med säkerhet just nu. Kanske vet vi mer i morgon eller om en vecka, men det får anstå till dess. (Underförstått: Spekulaltioner ägnar vi oss inte åt, det överlåter vi till kvällspressen och bloggarna.)

  Ytterligare en aspekt kan ju vara att det som inte upplevs som särskilt upphetsande av dem som verkligen är på plats föranleder upphetsade rubtiker i Sverige. Bomb "i närheten av svenskar" får samma innebörd som "bomb mot svenskar".

  Vi ska inte förringa risker eller händelser men vi ska heller inte blåsa upp allt som händer bara för att svenskar funnits i närheten.

  Vi ska också vara medvetna om att klimatet hårdnar och att nyhetsvärderingen och rapporteringen efterhand anpassar sig till detta. Det som var en sensation och resulterade i löpsedlar i går försvinner i det allmänna bruset idag. En självmordsbombare i det svenska ansvarsområdet? Var några svenskar där och blev dödade eller skadade? Nähä, so what....

  SvaraRadera
 2. Självmordsattacker brukar uppmärksammas på plats, det vet jag av erfarenhet och det är därför jag reagerat på detta.

  Allmänheten (och huvuddel av FM:s personal) får bara reda på en bråkdel av alla incidenter och attacker som sker i Afghanistan. När så FM går ut med information så är den ibland för intetsägande. Dtta har föranlett kritik från allmänheten men nu även från FM-personal.

  SvaraRadera
 3. Det skulle ju kunna vara så att det inte ligger i (stora delar av) Försvarsmaktens intressen med ett snabbt tillbakadragande av svenska trupper..

  SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.