tisdag 22 februari 2011

Ryskt exempel

Det är många som anser att det i Sverige råder allt för stor undfallenhet mot högre tjänstemän i offentlig sektor och hos oss försvarsbloggare framförallt högre officerare. Man tycker att lägre statsfunktionärer straffas för småsaker medan de med tjockast lönekuvert kan rada upp misstag och dåligheter utan att på något sätt drabbas.

Biträdande chefen för den ryska säkerhetstjänsten FSB fick sparken häromdagen av president Medvedev. Generalöverste Vjatjeslav Usjakov sparkades efter framställan från hans chef för "tillkortakommanden i hans arbete och brott mot tjänstekoden".

Nu är jag inte helt insatt i vad generalöversten har brustit i, mycket pga min dåliga ryska, men det kanske finns några läsare som kan fylla på med information?

Medvedev visade att inte ens garnityret i FSB kan gömma sig bakom grad och organisation. Hans agerande kan kanske vara något för Sverige? I så fall skulle det bli hög omsättning i en hel del statliga organisationer.

För Försvarsmaktens del skulle det kunna vara ett led i att fullfölja snacket om värdegrund (ÖRA). Öppenheten har förts upp på tapeten och HKV har gjort en kovändning i synen på internet. Nu väntar vi knektar på uppfyllnad av de kvarvarande bokstäverna; Resultat och Ansvar. Att ge påföljder likt det ryska exemplet skulle kunna strama upp precisionen och få folk att skärpa sig. Ta ansvar helt enkelt.

5 kommentarer:

 1. Jodå cynisk, visst har du läsare som skulle kunna upplysa om vad generalöversten har gjort för dumt, men kunskaper i ryska räcker inte långt om du inte länkar till det som skall översättas ? :)

  /Uffe

  SvaraRadera
 2. Redan Stalin var en föregångsman här. Han lyckades sparka större delen av militärledningen strax före VK2, vilket ställde till en hel del när kriget bröt ut.

  SvaraRadera
 3. @Uffe
  www.interfax.ru

  SvaraRadera
 4. De är något fåordiga kring bakgrunden. På frågan om det hade att göra med illegal spelverksamhet i Moskvas förorter eller attentatet mot Domodevo-flygplatsen, fick Interfax svaret "Nej".

  SvaraRadera
 5. Tack Ndorop!
  Verkligen spännande med hans avskedande.

  Poängen med inlägget var trots allt att ge ansvariga tips på handläggning av personalärende.

  SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.