torsdag 4 augusti 2011

Positivt om Flygvapnet

Så här i semestertider är det emellanåt svårt att få igång skrivlusten. Fokus är på badning, utflyktsmål och dylikt. Inte riktigt i bloggens anda varvid inläggen blivit få. Idag fick jag anledning att skriva lite:


Det brukar sällan skrivas positiva saker om Försvarsmakten, särskilt inte när SVD:s Mikael Holmström suttit vid tangenterna. Men i dagens Svenska Dagbladet skriver han en positiv artikel om Flygvapnets insats i Libyen.

Jag tycker att det är bra att även spetsflyget får känna på skarp insats, eftersom det brukar medföra en organisatorisk utveckling. Enligt utsago har man haft lite interna friktioner (som väntat) och jag hoppas att man tar till sig det för att förädla organisationen.
Nu är inte jag någon flygexpert så det kanske inte fungerar så men det kan säkert ni läsare skriva något om i kommentarerna?

Som försvarsvän blev jag nöjd över den positiva artikeln. Det är klass på svensk militär, det är bara kvantiteten som är för liten.

/Cynisk

6 kommentarer:

 1. Instämmer. Dock är det tragiskt att det ska krävas att media rapporterar för att FV (kan bytas mot annan lämplig del av FM) ska få en G-stämpel av kollegor i andra försvarsgrenar. Först då är det tydligen bra nog. (Nej, det var inte riktat mot dig Cynisk)

  Säkerligen kommer en stor mängd slutsatser att dras, vilket sannolikt kommer att leda till att mycket planering inför framtiden nu kan kastas och ny planering påbörjas utifrån gjorda erfarenheter om organisation och materiel.

  SvaraRadera
 2. Wiseman.
  Jag tror att man måste visa upp skarpa insatser för att man ska tas på allvar. "Incidenten" tycks inte räknas i sammanhanget hur på riktigt det än är.
  Nåväl, nu har väl i princip hela reguljära FM rullats i internationell insats varvid misstänksamheten mellan försvarsgrenarna borde minska.

  SvaraRadera
 3. Förhoppningsvis.

  Återstår att få ut strv och art. When hell freezes over?

  SvaraRadera
 4. Art står för JTAC/FAC-funktionen så det är pjäspersonalen som saknas bara men de, liksom strv lär vi inte få se.

  SvaraRadera
 5. Nä kanske inte pjäspersonal då kulor och krut av den digniteten inte är helt optimalt i ett fredsbefrämjande syfte annat än för ren skrämselpropaganda. Dock kommer vi att få se de andra delarna av den indirekta bekämpningen. Du har redan nämnt JTAC/FAC, jag lägger till artlokradarfunktionen som är mycket kompetent hos oss. Så länge insurgenterna (eller valfri synonym) använder sig av konventionell grk-/art så hittar vi dem...no doubt about it!

  /EXC

  SvaraRadera
 6. @EXC
  Tyskarna har använt sig av haubits i Afghanistan, trots allt spott och spe som de fått för sina caveats. Men jag tror inte att vi kommer att få se svenska pjäser i händerna på svensk personal i internationell insats.

  Artlokradarn är inte dum. Den och UndE 23 skulle kunna göra nytta. Kanske inte så mycket i PRT MES men nere i söder.

  SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.